in

7 съвета за по-качествен сън

сън

Сънят е изключително важен за здравето. Понякога се случва цял ден да мислим за него, а когато се озовем в леглото, мозъкът ни не спира да работи и не можем да заспим. Вижте седем съвета на експертите, които ще ви помогнат да заспивате по-бързо:

1. Сутрешен ритуал

Според някои експерти сутрешната рутина е дори по-важна от вечерната. Начинът, по който се събуждате, температурата, храната, упражненията – всичко това определя цикъла ви на съня. Много хора не се фокусират върху тези неща, но те са важни, за да имате качествен сън.

2. Излезте навън малко след като се събудите

Еспертите по съня твърдят, че излизането навън до 30 минути след събуждане за 2 до 10 минути без слънчеви очила, ще предизвика освобождаването на кортизол, хормонът на тревога. Така още от сутринта ще се заредите за целия ден и ще намалите прилива на кортизол сутрин.

3. Спете в по-хладно помещение

Температурата в спалнята трябва да бъде между 18-22 градуса, твърдят експертите. Това е идеалната температура за сън, а колкото по-хладно е просранството, толкова по-добре. Но приятно хладно е различно от студено. Правете разлика.

4. Блокирайте синята светлина през нощта

Светлината е нашият основен фактор, контролиращ циркадния ритъм и съответно нивата на мелатонин. Блокирането на синята светлина два до три часа преди лягане ще ви помогне да заспите по-бързо, по-дълбоко и да се събудите по-освежени. Не е необходимо да избягвате телефона и телевизора си цяла вечер, а само непосредствено преди сън. Може да инвестирате и в очила, които блокират синята светлина.

5. Контролирайте стреса през деня

Контролирайте нивата на стрес през целия ден. Когато се почувствате зле, стресирани или под напражение, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Те ще ви помогнат да намалите стреса, а за по-добър ефект вдишайте през носа, задръжте дъха си за няколко секунди и след това издишайте през устата.

6. Не яжте непосредствено преди лягане

Избягвайте да се храните по-скоро от два часа преди лягане, тъй като храносмилането може да наруши съня ви. Организмът се нуждае от известно време, за да преработи приетата храна и това може да наруши съня ви. Също така избягвайте да приемате протеин късно вечер. Вместо червено месо например, хапвайте пуешко, пилешко, риба или морски дарове.

7. Вземете си душ преди лягане

Ваната със соли или душ преди лягане действат успокояващо и карат ума и тялото ви да се отпуснат. Когато излезете от топлата вода, телесната ви температура ще се понижи, което ще предизвика освобождаването на мелатонин, хормона на съня. За да може тялото ни да произвежда мелатонин, телесната ни температура трябва да се понижи с два градуса по Фаренхайт, казват още експертите.

Прочетете още:

Позата на спане има значение

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Към себе си“ – как да се справим с предизвикателствата пред нас

Кръст

Разпети петък – денят на Христовите страдания