in

Позата на спане има значение

Човек прекарва една трета от живота си в сън. Най-важната роля на нощната почивка е да обновява силите ни и да ни носи свежа енергия. Докато спим, телата ни се освобождават от токсините, мозъкът ни се възстанонява. Сънят ни помага да преборим болестите и да балансираме емоциите си. Заради всичко изброено до тук, много често обръщаме внимание на това колко време спим, но рядко – в каква поза спим.

Оказва се, че намирането на най-оптималната поза за сън е важно не само за да извлечем максимална полза от почивката, но и за да избегнем някои физически проблеми след това.

Има три главни пози в които спим – по корем, по гръб или на една страна. Всяка от тях има своите ползи и недостатъци, разкриват експертите от Медицинския академичен център Кливланд.

По гръб

Да се спи по гръб е здравословно за гръбначния стълб. Причината е, че земната гравитация „дърпа“ тялото надолу, а това не води до напрежение, болка и изкривяване в гръбнака. Тази позиция е особено добра за кожата на лицето и шията, защото е щадяща към образуването на бръчки. Тя е добра и за гърдите, тъй като не ги притиска. Полезна е и за храносмилателната система, тъй като няма „сгъване“ на органи, което може да породи киселини в стомаха.

Най-големият недостатък на тази позиция обаче е, че тя може да причини хъркане. Ако сте предразположени към хъркане, е добре да я сменяте от време на време.

На една страна

Спането на една страна е най-популярният избор сред хората. И за тази позиция обаче има и „за“, и „против“. Главната полза е, че това положение подобрява циркулацията и храносмилателната функция на стомашно-чревния тракт, както и намалява хъркането. Спането на една страна е особено подходящо за бременни жени.

Главният недостатък на спането в тази поза е, че теглото на тялото не се разпределя равномерно. Това може да доведе до болки в кръста, раменете, ръцете и краката. Като добавка – при тази поза се създават предпоставки за образуване на бръчки и едностранно притискане на гръдния кош.

По корем 

Спането по корем е любимо на много хора. Тази поза помага срещу хъркането и като цяло е добра за дишането, защото не задържа секрет в задната част на носната кухина, както и в дробовете. Това е особено важно, когато имате заболяване, свързано с дихателния тракт.

За съжаление обаче и тази поза може да доведе до болки и напрежение в кръста, врата или гръбначния стълб. Когато спите по корем, главата е извита на една страна, а това създава напрежение във вратните мускули. Като допълнение – това е позата, която създава най-много предпоставки за образуването на бръчки по лицето и шията.

Разбира се, малцина са тези, които могат да контролират позата за сън през цялата нощ. Но всички можем да спазваме едно важно правило – да не спим в една и съща поза от лягането до ставането. „Добре е да променяте позицията“, казва д-р Андрю Банг от клиниката в Клинвланд.

Loading

  • Коя е любимата ви поза за сън?

    sleeping woman
    • По гръб
    • По корем
    • На една страна

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Всичко, което трябва да знаем за целулита

17 необичайни приложения на дезинфектанта за ръце