in

Съвети срещу стрес

стреса

Все повече расте броят на хората, търсещи подкрепа и терапия за своите социални и психични проблеми. От години явлението се нарича бърнаут. „Тенденцията изисква от нас, психотерапевти и консултанти, по-задълбочено вникване в конкретните и специфични проблеми на всеки един отделен пациент“, твърди психологът Михайлина Абрашева. От години тя се занимава и обучава под различна форма в областта на психотерапията.

„Дългогодишната работа като ПР специалист преди това ми показа, че хората имат огромна потребност да се научат как да се грижат за себе си – като единство на тяло, разум и психика, и как да общуват със света и другите“, убедена е Абрашева. Привърженик е на психоанализата на Карл Густав Юнг и логотерапията на Виктор Франкъл. Работи с възрастни, тинейджъри и деца, които имат трудности в една или повече сфери от живота си.

Eто и нейните съвети, с които да се подобри психиката в състояние на прегаряне:

1. Всеки ден да се намира време поне за 15-30 минути слушане на приятна музика, няма значение каква е, стига тя да се харесва. Изследванията показват, че музиката има силно терапевтично действие върху мозъка и организма и помага за възстановяване на нервната система.

2. Всеки ден да се отделя време за четене на писан текст, който е любим или вдъхновява, или просто статия, която се харесва и е различна от делови материали. Доказано е, че 10 минути четене понижава стреса и освежава мисленето. Четенето намалява нивата на стрес до 68%. Може да се съчетава времето за четене с времето за слушане на музика. Така ефектът от почивката за нервната система ще е по-голям.

3. Медитации – най-добрата техника за медитация е дишането. Затварят се очи и се диша бавно и дълбоко. Желателно е да не се мисли за нищо, най-вече за нещото, което е довело до нервно напрежение. Медитира се при всеки удобен момент на работа. Може да се прави на бюрото, в залата за отдих или срещи, може да се излезе навън за 5 минути или просто човек да се разходи до кафе машината. Всички отвличащи от стреса и напрежението дейности могат да се смятат за медитация и са полезни за ограничаване на емоционалната нестабилност.

4. Ежедневно време за разходки, излизане навън. Например в обедната почивка да се отделя време за кратка разходка. Ако не е възможно, специално да се отделя време за това, да се ходи пеша до работа, а ако е много далече от мястото, където човек живее, поне до някъде да се ходи пеша в една от двете посоки.

5. Вечер преди лягане да се прилагат някакви ритуали за отпускане, като например взимане на топла вана, по-дълга медитация, изпиване на чай или чаша мляко, според вкуса.

6. Сутрин при ставане да се започне деня с някакви упражнения, дори и да са най-елементарни. 10-15 минути физически упражнения помагат за изхвърляне на стреса и дават по-добър тонус за деня.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ингеборг Бахман и Макс Фриш: и техният опит да открият любовта

великден

Колкото повече яйца има, толкова по-вкусен ще е козунакът