in

Стратегическо мислене, умения, старт без пари, предимства: тайните на успешните хора

Брайън Трейси е бизнесмен и мотивационен лектор. От него всеки може да усвои практични и изпитани съвети, които да му помогнат да постигне по-високи резултати в реализацията на сдържани по различни причини възможности. В своя нов наръчник „Печели колкото наистина заслужаваш“ авторът на бестселърите „Изяж жабата!“ и „Без извинения: Силата на самодисциплината“ обобщава редица практични, доказани стратегии, методи и техники, чрез които някои от най-успешните хора в света са постигнали мечтите си. И напомня, че най-ценният финансов актив на всеки човек е способността му да печели.

Мотивационният лектор първо очертава границите на новото нормално за работа, заетост и кариерен успех в ерата на информационния бум и новата технологична революция, а след това предлага практически съвети как да управляваме себе си, проектите и времето си. На достъпен и разбираем език Трейси онагледява с примери защо поемането на лична отговорност върви ръка за ръка с успеха, щастието, контрола върху живота и високите доходи във всяка област. А следвайки ги, финансовият успех и мечтите за по-добър живот се оказват не просто възможни, а дори неизбежни.

Като много важно и основна цел Брайън посочва да се определят кои са онези неща, в които даден човек се справя отлично, и след това да се посвети с цялото си сърце да стане най-добрия в тази избрана област. Едно от качествата на водещите мъже и жени е, че те разчитат изключително много на себе си. Те поемат пълна отговорност за себе си и всичко, което им се случва. Техни са заслугите за успехите им, тяхна е вината за проблемите и трудностите им. Хората с високи постижения казват: Каквото съм направил, сам съм го направил. Когато не са доволни от нещо в работата си, се питат: Какво направих не както трябва?. Те не се оправдават или не обвиняват други хора. Вместо това търсят начини да преодолеят препятствията и да постигнат напредък. Тъй като имат нагласата на самонаети лица, прилагат стратегически подход към своята работа.

Мислете стратегически за кариерата си

„Всяко бизнес планиране е насочено към организиране и реорганизиране на ресурсите на бизнеса така, че да има по-голяма финансова възвръщаемост. Това означава да се получава повече, отколкото се влага. Означава да се съсредоточите върху области с висока рентабилност и възвръщаемост, като същевременно изтеглите ресурси от области с ниска рентабилност и възвръщаемост“, казва Брайън Трейси. В бързо променящата се бизнес среда оцеляват и просперират компании, които планират и действат стратегически. Компании, които не успяват да приложат стратегическото мислене, изостават и често изчезват от пазара.

Увеличете възвръщаемостта на вложената енергия

За да постигнете всичко, което сте способни да постигнете като личност, вие също трябва да станете опитен стратегически плановик в живота и работата си. Тук обаче, вместо да се стремите да увеличите възвръщаемостта на личния си капитал, вашата цел е да увеличите възвръщаемостта на вложената енергия.

„Повечето хора в Америка започват живота си само със способността си да работят и да генерират доходи. Над 80% от милионерите в САЩ са постигнали богатството си сами. Започнали са от нулата. Повечето от тях са били разорени или почти разорени няколко пъти в живота си. Повечето богатства започват с продажбата на лични услуги. Но хората, които в крайна сметка излизат напред, са тези, които мислят и правят определени неща по специфичен начин и тези действия ги отличават от средностатистическите им съграждани“, дава пример автоът.

Според него най-важният подход, който предприемат хората на върха, било съзнателно, или не, е да гледат на себе си стратегически. Те мислят за себе си като за пакет от ресурси, като единици, способни да вършат много и различни задачи. Внимателно обмислят как най-добре могат да използват своята специална комбинация от знания и умения на пазара и как най-добре могат да се възползват от силните си страни и способности, за да увеличат възвръщаемостта си за себе си и семействата си.

Уменията, които продавате

Една от най-големите отговорности в живота – към себе си и към семейство, е човек да определи, развие и поддържа едно или повече важни умения, които се продават добре. В корпоративната стратегия това се нарича развитие на конкурентно предимство. Конкурентното предимство на дадена компания се дефинира като област на отлични постижения в производството на продукт или услуга, даващи на компанията категорично предимство пред конкуренцията. Тази област на отлични постижения дава възможност на компанията да продава повече от своите продукти и услуги на по-високи цени с по-малко съпротивление от страна на купувача.

Вашето конкурентно предимство

Способносттта на всеки да определ и развие конкурентно предимство е най-важната стратегия, която може да приложи в работния свят. Тя е ключът към поддържането и увеличаването на способността да се печели. Тя е в основата на всеки финансов успех. Без нея всеки е просто пешка в бързо променяща се среда. С ясно осъзнато конкурентно предимство обаче, базирано на силните страни и способности, всеки ще може да си намери работа. И колкото по-отличително е това конкурентно предимство, толкова повече пари могат да бъдат спечелени.

Мислете стратегически за кариерата си

Първият от тези четири ключа е специализирането. Днес специализирането е изключително важно. Никой не може да бъде специалист по всичко. Майсторът по всичко всъщност не е майстор по нищо. Такова професионално развитие обикновено води до задънена улица. Ключът е в специализирането. Успешните мъже и жени имат набор от общи умения, но всеки има едно или две основни умения, където се представят по изключителен начин и вършат отлична работа.

„Вашето решение как, къде, кога и защо ще се специализирате, е може би най-важното решение, което вземате в своята професионална кариера. Стратегическият плановик Майкъл Ками го е казал най-добре: Този, който не мисли за бъдещето си, няма такова“, съветва още Брайън Трейси. И предупреждава: „Основната причина, поради която толкова много хора остават без работа дълго време, е, че не са погледнали достатъчно надалече по пътя на живота и не са се подготвили достатъчно добре за времето, когато днешните им работни места ще изчезнат. Те изведнъж се оказват с празен резервоар на безлюдно шосе и пред тях има дълъг път, докато стигнат до редовната и добре платена работа. Не позволявайте това да ви се случи и на вас“.

Вгледайте се в себе си

Когато определяте в какво да се специализирате, забравете за момент за вашата настояща работа и се вгледайте в себе си. Анализирайте себе си от всяка гледна точка. Издигнете се над себе си и вижте какво сте правили и какво сте постигнали досега в живота си. Може да се окаже, че имате най-правилната за вас работа в този момент. Може вече да сте се възползвали от всички свои силни страни. Възможно е работата, на която сте сега, да пасва идеално на вашите предпочитания, на вашите умения и темперамент, на вашата личност. Въпреки това вие си дължите сами на себе си постоянно да разширявате своята визия и поглед към бъдещето, за да видите къде е възможно да искате да отидете през следващите месеци и години. Не забравяйте, че най-добрият начин да предвидите бъдещето е да го създадете.

Вие сте изключителни

Вашите специални дарби и способности ви правят уникални, различни от всеки друг на планетата Земя. Вашата уникална комбинация от образование, опит, знания, проблеми, успехи, трудности и предизвикателства и вашият поглед към тях и вашата реакция към живота ви правят необикновени. Вие вече имате потенциални компетенции и качества, които ще ви позволят да постигнете буквално всичко, което искате в живота. Дори да живеете още сто години, няма да е достатъчно, за да се гмурнете до пълната дълбочина на своя потенциал. Никога няма да можете да използвате повече от една малка част от вродените си способности. Вашата основна задача е да решите кои от вашите дарби ще използвате и развиете до възможно най-високото ниво в момента.

Каква е вашата област, в която ще се специализирате? В какво сте особено добри сега? Ако вашето развитие продължи да върви както сега, в какво е вероятно да бъдете добри в бъдеще, да кажем след една, две или дори пет години? Умението, в което ще бъдете добри, ще бъде ли продаваемо, ще се търси ли? Дали пък вашата област не се променя така, че вие да трябва да се промените, ако искате да сте в крак с нея? Ако погледнете в бъдещето, в каква дейност трябва да се специализирате, ако искате да се издигнете до върха на вашата област, за да имате отличен живот и пълен контрол върху финансовото си бъдеще?

Как станах копирайтър?

Брайън Трейси: „Когато бях на двайсет и две, безработен и неосигурен, кандидатствах по обява за копирайтър в рекламна агенция. Не бях си взел изпита по английски в гимназията и нямах никаква представа какво прави копирайтърът. Все още помня човека от рекламната агенция, който ме интервюира, и колко деликатно посочи, че изобщо не съм квалифициран за тази позиция. По време на интервюто обаче се случи нещо вътре в мен. Колкото повече мислех за това, толкова по-силно усещах, че искам да пиша реклами, и реших да науча повече по темата. Отидох в градската библиотека и започнах да преглеждам и чета книги за реклама и копирайтинг.

През следващите шест месеца, докато работех в универсален магазин, всяка вечер и всеки уикенд изучавах копирайтинга и рекламата. Когато бях понаучил това-онова, започнах да кандидатствам за копирайтър в рекламни агенции в града. Отначало кандидатствах в по-малки агенции. Когато ми отказваха, ги питах защо не ме наемат. Какво не беше както трябва в моята кандидатура? Какво трябваше да науча по-добре? Какви книги биха ми препоръчали? И до ден днешен си спомням, че почти всеки, с когото говорих, ми беше полезен и ми даде добър съвет.

До края на шестия месец бях прочел всички книги за реклама и копирайтинг в библиотеката и бях кандидатствал във всички агенции в града – от най-малките до най-големите. На това ниво вече бях готов да ме наемат. Предложиха ми работа като младши копирайтър от първата и втората най-добри рекламни агенции в страната. Започнах работа в най-добрата и шест месеца писах рекламни текстове за големи мултинационални корпорации“.

Можете да научите всичко, което трябва да научите

„Поуката от тази история е, че можете да научите почти всичко, което трябва да знаете, за да овладеете, а след това да станете и майстор в почти всяка работа. Просто трябва да решите какво умение ви е нужно и да започнете да учите това, което трябва да научите. Това е толкова очевидна стратегия за по-висок доход и по-голям успех, че повечето хора я игнорират напълно.

Няколко години след като станах копирайтър, реших, че искам да се занимавам с управление и инвестиции в недвижимите имоти. Бях чул за няколко души, включително мои приятели от гимназията, които построили жилищни и бизнес сгради и спечелили много пари. Реших, че това ще е добър начин и аз да направя добри пари. Използвайки същата стратегия, която ми свърши добра работа в копирайтинга, отидох в градската библиотека и започнах да чета книга след книга за управлението на недвижими имоти. В този момент нямах нито пари, нито контакти, нито познания за този бизнес. Знаех обаче голямата тайна: можех да науча това, което трябваше да науча, за да бъда успешен във всяка област, на която се посветя“.

Старт без пари

„След шест месеца бях депозирал 100 долара за част от имот и имах 30-дневен срок. Бях подал инвестиционно предложение за търговски център, като имах предварителни ангажименти с двама големи наематели и няколко по-дребни, които общо щяха да наемат 85% от квадратурата. След това продадох 75% от целия пакет на голяма инвестиционна компания в замяна на това, че компанията осигури всички пари и ми предостави ресурсите и хората, необходими за изграждането на търговския център и завършването на лизинга. На практика всичко, което правех, бях научил от книги, написани от специалисти по управление на недвижими имоти – книги от рафтовете на местната библиотека.

Вероятно забелязахте, че областите на копирайтинга и управлението на недвижими имоти са много различни. Но тези преживявания и всички други бизнес ситуации, в които попадах през годините, имаха един общ елемент: успехът във всяка област беше въз основа на две решения – първо, да се специализирам в тази област, и второ, да придобия изключителни поз-нания в нея, така че да мога да върша добре работата си там“.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Агнешка Холанд: Мое задължение е да се опитам да променя света

Великденски декорации

Великден – празник на вярата и новото начало