in

Разпети петък – денят на Христовите страдания

Кръст

Разпети петък е денят, в който Исус Христос е разпънат на кръста и става изкупителна жертва за греховете на човечеството.

Днес е най-тъжният и най-тежкият ден от Страстната седмица. Денят е предназначен за смирение и съпреживяване на Христовите мъки и страдания.

На днешния ден постът е изключително строг – не се яде абсолютно нищо, дори не се пие вода. Смята се, че който успее да изкара целия ден без храна и вода, ще има много здрава и успешна година. На Разпети петък не се работи каквото и да било. Също така денят трябва да бъде прекаран в покой, забранени са шумните мероприятия.

Църковната служба

Църква

През деня в петък не се служи Света литургия, защото в този ден Господ сам е принесъл себе си в жертва. Извършва се богослужение, наречено Царски Часове.

Вечерта на Разпети петък в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания. В средата на храма се издига „гробът“ на Христос, който е украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаница – плат с изображение на тялото на Исус Христос. Християните пристъпват към „гроба“ и се покланят на Плащаницата, за да съпреживеят символично момента на смъртта и погребението на Христос.

На Разпети петък на църква се ходи като на погребение – носят се цветя, които се оставят на символичния гроб.

Плащаницата се изнася от олтара и се извършва специално богослужение, наречено Опело Христово. След това се обикаля църквата с нея и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечерта свещеникът полага Плащаницата в „гроба“, в центъра на храма, и остава там две денонощия.

На Разпети петък се минава под масата, върху която е разположена Плащаницата. Това минаване е израз на преклонението, смирението и скръбта, както и на благодарност за изкуплението, което Христос е дарил. Всеки, който е минал под масата получава цвете и здравец, който е добре да бъде засаден в дома.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

сън

7 съвета за по-качествен сън

дъга

Аристотел бил обсебен от дъгата