in

Топ 10 на най-вредните храни и напитки

Мазни храни

Учени, лекари и диетолози не могат да дадат точен отговор, защото за един човек определен вид храна е много вредна, а за друг не толкова. Всички обаче са категорични, че прекаляването с някои храни и напитки води до наднормено тегло, различни заболявания на сърцето и на стомашно-чревния тракт.

Предлагаме списък от 10 храни, които способстват за съкращаването на човешкия живот:

10. Чипсове

Консумацията на апетитните хрупкави картофки е като бомба за организма. Чипсовете са тъпкани с мазнини и въглехидрати, които много трудно се усвояват. Освен това имат и много оцветители и подобрители.

9. Кренвирши и салами

Оказва се, че и те като чипсът са бомба със закъснител за организма ни. Богати са на т.нар. скрити мазнини, които много добре са прикрити с помощта на оцветители и ароматизатори. Освен това повечето производители използват трансгени – около 90% от кренвиршите, сарфаладите, саламите се състоят от трансгенна соя.

8. Маргарин

Маргаринът съдържа хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Какво е хидрогенираното растително масло? Това е растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Какво става тогава – маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят. Друго – изпивате гореща напитка и мазнините в стомаха започват да се втечняват, преминават в кръвта и? След като горещата напитка си е свършила работата, и мазнините са преминали в кръвотока – те отново се втвърдяват. Да не забравяме, че температурата на тялото е 37 градуса, а те се разтопяват при 40 – 42 градуса. Какво става след това – вече втвърдените плаки започват да се движат в кръвотока и полепват по вътрешността на кръвоносните съдове. След време някой от съдовете се запушва, а това драстично повишава рискът от инфаркт или инсулт. Нищо изкуствено не е добро.

7. Кетчуп

За разлика от домашно приготвения доматен сос, повечето видове кетчуп, които се продават в магазините, са вредни – най-вече заради високото количество в тях на различни подобрители, заместители, консерванти и стабилизатори. В повечето случаи кетчупът в заведението за бързо хранене дори не съдържа домати, а по-скоро нишесте, вода, ароматизатори и оцветители.

6. Сланина/свинска мас

Ускорява процеса на стареене на клетката и способства за появата на сърдечносъдови заболявания заради натрупване на мазнини в различни органи на тялото. Свинското е тежко месо и не носи нищо на организма. Организмът на един млад човек – до 20 години може да се бори със тлъстините, но след тази възраст това са тонове холестерол, запушени артерии и затлъстяване.

5. Безалкохолни напитки

Особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се причиняват от тяхната употреба. Ако трябва да избирате – ползвайте тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подсладители. Изхвърлете ги от менюто си. Ако не можете, заменете ги с прясно изцедени сокове или чай.

4. Алкохол

Тук става въпрос за спиртните напитки, които дори и в минимални количества пречат на усвояването на витамините и останалите полезни за организма хранителни вещества. Освен това алкохолът съдържа и много калории. Към тази група не спадат виното и бирата, за които е доказано, че в малки количества (1 до 2 чаши) са полезни за организма. Виното помага за сърдечносъдови проблеми, а бирата е полезна за отделителната система.

3. Майонеза

Все повече лекари и диетолози отричат напълно консумацията на майонеза поради факта, че тя е богата на растителни мазнини , въглехидрати, оцветители, подсладители, заместители и т.н. В България бе приет закон, според който храни с растителна мазнина (към които спада и майонезата) трябва да се обозначават именно заради вредността им.

2. Шоколадови вафли, сладки и бисквити

Най-обичаната храна от децата се оказва много вредна. Те имат много калории, съдържат генномодифицирани продукти, химични добавки, оцветители и ароматизатори. При това учени доказаха наскоро, че вафлата е едно от най-вредните неща за зъбите на човека.

1. Сол

Почти няма хора, които да не знаят колко е вредна солта. Тя повишава кръвното налягане, нарушава киселинно-солния баланс в организма, способства за натрупването на токсини. Затова с нея трябва много да се внимава.Някои от диетолозите смятат, че приемът на сол е напълно излишен за организма. Прекалената й употреба води до сърдечносъдови и бъбречни заболявания, както и понижен имунитет. Завишената консумация на бяла захар води до множество заболявания, повечето от които смъртоносни. Сред тях са затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови проблеми и други.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Светът празнува Чаплин: каква е тайната на успеха на великия актьор

Няма борба на добро и зло, нито отговори, а човешки съдби