in

Как да различим COVID-19 от грип?

Когато настъпи сезонът на грипа, ще бъде по-трудно човек да определи дали е болен от грип или от Covid-19, защото симптомите са много сходни, предупреждават учени в изданието HuffPost. Според тях обаче има определен ред, в който са склонни да се появяват симптомите на Covid-19. Това би могло да помогне на хората да разберат дали са болни от коронавирус или става дума за друго заболяване.

Учени от Michelson Center в Университета на Южна Каролина (USC) са анализирали повече от 55 000 потвърдени случаи на коронавирус в Китай и ги сравняват с грипните симптоми в случаи на грип в Северна Америка, Европа и Южното полукълбо за периода от 1994 г. до 1998 г.  Изследването е публикувано в списание Frontiers in Public Health.

Треската и кашлицата често са свързани с различни респираторни заболявания, включително обиковен грип, MERS, SARS, но времето и симптомите в горния и долния стомашно-чревен тракт разделят Covid-19, казаха изследователите. Засягането на горния гастро ентереологичен тракт, което предизвиква гадене и повръщане, става преди засягането на долния тракт, което предизвиква разстройство при Covid- 19, което е тъкмо е обратното при MERS и SARS.

Стомашно-чревните проблеми могат да разграничат коронавируса от други заболявания като грип, и да помогнат на лекарите да го диагностицират, казват изследователи. Повръщането и диарията също могат да бъдат признаци на грип, но това се среща по-често при деца, отколкото при възрастни. Основните симптоми на грип при възрастни са внезапна температура, кашлица, болки в гърлото, болки в тялото, включително главоболие, и умора.

Тези стомашно-чревни симптоми не са споменати при предишно проучване, което включва близо 25 000 случая на Covid-19. При него се говореше само за упоритата кашлица, треска, умора, загуба на способността за мирис и затруднено дишане като най-честите симптоми на вируса.

Професор Андрю Годард, президент на Кралския лекарски колеж, по-рано съобщава пред американското издание HuffPost , че много пациенти с Covid-19 във Великобритания могат да имат гадене и диария. Прогнозите варират от 4 до 57% според различни проучвания.

В по-леките случаи на COVID-19 храносмилателните проблеми могат да бъдат доста добра отличителна черта, но хората с тези симптоми във Великобритания рядко биват хоспитализирани. Повечето пациенти са приемани в болница заради дихателните проблеми, които вирусът причинява, казва той.

„Важно е да се знае редът на симптомите особено, когато имаме припокриващи се симптоми и цикли на заболяването като грип, които съвпадат с Covid-19“, казва д-р Кун, професор по медицина в USC. Според него познаването на реда на симптомите на Covid-19 може да помогне на пациентите да решат дали да потърсят медицинска помощ незабавно или да решат да се изолират. Информацията може да помогне и на лекарите да изключат други заболявания или да планират как да лекуват пациентите.

От 206 пациенти с леки симптоми, приети в болницата към Медицинския колеж Тонджи в Ухан, около една трета са имали диария, установява друго проучване. Един от всеки пети от тези хора изпитва диарията като първи симптом на заболяването. Общо 48 имат само храносмилателен симптом, а 69 са имали както храносмилателни, така и респираторни симптоми, 89 пък са имали респираторни симптоми самостоятелно.

„Затова миенето на ръце остава най-добрата защита, която всички имаме срещу вируса“, ​​каза проф. Годард. „То спира разпространението му не само по дихателните пътища, но и от устата към стмашно чревния тракт.“

  • Миете ли ръцете си достатъчно често?

    • Да, постоянно
    • Само когато е необходимо

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да защитим детската кожа от слънцето

„Тайни от острова“ от Барбара Ханей