in

Как да защитим детската кожа от слънцето

С наближаването на горещите летни дни детската кожа става по-уязвима от слънчевите лъчи. Въпреки, че слънцето има редица положителни ефекти върху човешкия организъм, прекомерното излагане може да доведе до изгаряне на кожата ни, фотостареене, пигментации и риск от рак на кожата. Затова е много важно детската кожа да бъде добре защитена при излагане на пряка слънчева светлина, тъй като тя е по-уязвима от тази на възрастните.

Слънцезащитните фактори се делят на две групи – химични и физични. Химичните абсорбират слъневата енергия и я трансформират в топлина, която се излъчва на повърхността на кожата. Това е най-широко разпространената гама продукти за възрастни.

Физичните фактори се базират на минерални кристали, които играят ролята на огледало и когато слънчевите лъчи стигат до кристалната повърхност, тя се отразява и не достига до кожата. Недостаъкът на тази физична защита е, че тя белее повече, но за децата е по-добрият избор. В състава на минералните слънцезащитни продукти има цинков оксид или титаниев диоксид, които отблъскват UV-лъчите. За още по-добра защита, изберете крем с фактор 50+.

Слънцезащитните продукти трябва да се прилагат често. Децата обичат да си играят дълго във водата, затова използвайте продукти, които се прилагат върху мокра кожа. За още по-добра защита, изберете бански костюм, който покрива по-голяма част от кожата. Избягвайте силните слънчеви лъчи между 12:00 и 16:00 часа. В най-горещата част от деня насърчавайте детето да играе на сянка и го мажете често със слънцезащитен продукт. Колкото по-малък е факторът, толкова по-често трябва да нанасяте от продукта.

При летните бебета е хубаво да се консултирате с дерматолог, който да ви препоръча защита според фенотипа (цветът на кожата, окосмяването, очите и др.). При децата не трябва да се избират много мазни продукти, тъй като те могат да предизвикат пустолозен обрив (малки гнойни пъпчици).

Не се препоръчва употреба на слънцезащитни продукти при бебета под 6 месечна възраст. Те не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина при високи температури. Ако имате бебе под 6 месеца, можете да го предпазите с дрешки, шапки и сенник на количката.

Loading

  • Използвате ли слънцезащитни продукти, когато сте в градски условия?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Трябва ли да възпитаваме децата с бой

Как да различим COVID-19 от грип?