in

8 неща, които помагат при настинка

Всички сме чували къде на шега, къде на истина – настинката се лекува 7 дни с лекарства, или една седмица без лекарства. Популярната мисъл бе потвърдена неотдавна от американската клиника Mayo. „Нищо не може да излекува настинката. Има обаче средства, които могат да облекчат симптомите и да ви помогнат да не се чувствате толкова зле“, казват медиците от Mayo. Според тях средствата, които използваме срещу настинка, са три вида – такива, които помагат, такива, които не работят, и такива, за които няма достатъчно доказателства.

1. Средствата, които помагат

Ако настинете сериозно, може да очаквате, че ще боледувате от една до две седмици. Това не значи, че трябва неперемнно да се чувствате зле. Има средства, които ще ви помогнат да почувствате облекчение. Ето най-ефективните от тях:

 • Подържайте тялото хидратирано

Вода, прясно изцедени сокове, топла лимонова вода с мед или бистър бульон помагат за облекчаване на отока в носната лигавица и я предпазват от дехидратация. Избягвайте алкохола, кафето, безалкохолните, които съдържат кофеин и дехидратират тялото.

 • Не се подлагайте на физически натоварвания

Тялото се нуждае от почивка и това наистина помага за възстановителния процес. Усилията на организма са насочени към справяне с болестта, затова всяко допънително натоварване е излишно.

 • Облекчете гърлото

Гаргара със солена вода може поне временно да облекчи дращещото гърло. Достатъчно е да разтворите четвърт до половин лъжичка сол в 250 г. вода и да правите гаргара с нея. Този метод едва ли ще проработи при децата обаче.

 • Опитайте да отпушите носа

Физиологичен разтвор, или ледена вода с една щипка сол, капнати последователно в двете ноздри, могат да помогнат.

 • Облекчете болките

Болят ви главата или костите? Можете да вземете обезболяващи лекарства. Бъдете обаче внимателни с даването на аспирин на деца. Въпреки че е одобрен за употреба за деца над 3 години, е добре децата и тинейджърите да не приемат аспирин. Причината е, че той се свързва с така наречения синдром на Рей – рядко, но потенциално животозастрашаващо състояние при някои деца.

 • Приемайте топли течности

Топла пилешка супа, чай или ябълков сок могат да подобрят облекчаването на носната лигавица и да подобрят отделянето на слуз.

 • Опитайте с мед

Медът подпомага откашлянето при възрастни и деца над 1 година. Можете да поставите меда в топъл, но не горещ чай, защото ще загуби от целебните си свойства.

 • Овлажнявайте въздуха

Изпарител или овлажнител в стаята ще добави влага в дома ви, което ще облекчи дишането. Сменяйте водата всеки ден или почиствайте частите на уреда според инструкциите на производителя.

2. Средства, които не помагат

Списъкът на средства, които не са особено ефективни срещу настинка е дълъг, но най-често разпространените са антибиотиците. Те атакуват бактериите, но не могат да помогнат срещу вирусите на настинката. Затова избягвайте да искате от вашия доктор антибиотици за настинка или да приемате такива, които имате под ръка в домашната аптека. Няма да се почувствате по-добре и по-бързо, но неподходящият прием на антибиотици ще допринесе за сериозен проблем с резистентност към бъдещи бактериални инфекции.

Същото се отнася до армия лекарства, които имате в домашната аптечка, или са ви препоръчани от познати и реклами. Преди да посегнете към каквото и да е лекарство, се консултирайте със своя личен лекар и прочетете указанията за употреба. Някои от тези уж безобидни лекарства могат да съдържат вещества, към които сте алергични, или пък да предизвикват странични реакции, към които сте податливи.

3. Средства, за които няма достатъчно доказателства, че действат

Независимо от продължаващите проучвания, научната общност все още не е единодушна за някои от популярните средства за облекчаване на настинката. Ето неякои от тях:

 • Витамин С

Оказва се, че приемът на витамин С невинаги помага. Все пак според някои проучвания приемът му преди първите симптоми на настинка може да съкрати времето, в което ще изпитвате симптомите. Той може да е от полза при профилактика на хора, които са изложени на висок риск – например деца, които ходят на детска градина през зимата, или възрастни, които работят навън.

 • Ехинацея

Резултатите от проучванията дали ехинациеята ни предпазва от настинка, или съкращава времето, в което се борим с нея, са смесени. Според някои проучвания от ехинацеята няма полза, но други показват намаляване на силата и времетраенето на симптомите, ако бъде взета на ранен етап от заболяването. Една от причините за неединодушните резултати може да бъде използването на различни типове ехинацея. Изглежда тя е най-ефективна, когато се вземе при първите симптоми, а приемът продължи от 7 до 10 дни. Ехинацеята изглежда безопасна за употреба при здрави хора, но тъй като взаимодейства с някои лекарства, е добре да се консултирате с лекар, преди да я вземате. Същото се отнася и до други хранителни добавки, предназначени за подсилване на имунната система. Не всички от тях са подходящи за всеки.

 • Цинк

Според някои проучвания добавките, които съдържат цинк, могат да редуцират продължителността на настинката с около 1 ден, особено ако бъдат приети до 48 часа след първите симптоми. Цинкът обаче има потенциално странични ефекти, затова е добре да се консултирате с лекар, преди да го приемате.

 • Често ли прибягвате до антибиотик, когато боледувате?

  Handful of pills
  • Да, с него най-бързо минава
  • Не, само в краен случай

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Unrecognizable Black Girl Showing Flat Muscular Belly Indoors, Closeup, Cropped

Как да се справите с мазнините в коремната област

Сутрешна йога у дома за стегнат корем