in

6 добри и 1 лоша новина за броколите

Чели ли сте нещо негативно за броколите? Вероятно – не. Е, има защо. Това наистина е суперхрана, натъпкана с витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Да не говорим, че след детството – тогава, когато ненавиждаме броколи – изведнъж започваме да ги харесваме. Ако не като самостоятелна храна, то поне като здравословна гарнитура.

Да, броколите имат изненадващо позитивни ефекти върху почти всички системи в нашето тяло. Заради многото им здравословни ползи, си заслужава да преодолеем и някои от неприятните странични ефекти, които съпровождат тези зелени хапки с формата на дървета.

Всъщност лошата новина е сано една – суровите броколи могат да предизвикат по-активно образуване на газове от обичайното. В своя статия, публикуван в журнала Gastroenterology&Hepatology, Уйлям Л. Хаслер обяснява в детайли механизма за това явление. Броколите, като всичките си братовчеди от семейство кръстоцветни – кейл, карфиол, зеле, са едни от най-произвеждащите газове зеленчуци. Това се дължи на съдържанието на рафиноза – захар, съставена от галактоза, глюкоза и фруктоза. Тя се придвижва в тънките черва, но бактериите в дебелото черво я ферментират. При този процес се произвежда метан.

Този зеленчук, който иначе е богат на фибри, съдържа и глюкозинулати – сярно съединение, което червата изхвърлят във вид на неприятно миришещ газ – хидрогенсулфид.

Но дотук с лошите новини. Добрата новина е, че готвенето на броколи редуцира неприятния страничен ефект. Ако добавим повече фибри към храната, постепенно симптомите може да бъдат редуцирани, съветват от международната фондация за гастро-чревни разстройства. Вижте най-големите ползи от консумацията на броколи:

1. Намаляват възпаленията

Консумацията на броколи играе важна роля в намаляването на Ц-реактивния протеин в кръвта. Наличието му е показател за възпаление. Лекарят може да ви предпише кръвен тест за определяне на нивото на Ц-реактивния протеин. Той показва съществуващия риск да развиете коронарно-артериални заболявания, които стесняват артериите.

Проучване, публикувано неотдавна в международния Журнал за хранителни науки и хранене, оценява състоянието на млади мъже пушачи след прилагането на хранителен режим с броколи. След 10-дневна консумация на средно по 250 г броколи на ден, нивата на Ц-реактивния протеин намаляват с 48%, а нивата на фолиева киселина и лутеин са се увеличили съответно със 17 % и с 29 %.

2. Предпазват от венозни заболявания

Броколите и техният братовчед – брюкселското зеле, поддържат чисти артериите и вените. Едно изследване, публикувано в британския Journal of Nutrition, разкрива интересни детайли. То е проведено сред 684 жени в Австралия. Учените установили, че консумацията на броколи и други кръстоцветни зеленчуци намалява риска от съдови заболявания. Жените, които консумират повече броколи и брюкселско зеле, е по-малко вероятно да натрупат калций в аортата, който стеснява кръвоносния съд.

3. Пазят черния дроб от омазняване

Колкото по-нездравословно се храните, толкова по-вероятно е да получите омазняване на черния дроб, дори без да злоупотребявате с алкохола. Това състояние може да прерастне в цироза. Едно изследване на гризачи, публикувано В Journal of Nutrition, показва, че мишки, хранени с продукти, наподобяващи мазнини и захари, имат по-малко триглицериди в черния дроб и следователно – по-малък риск от развитие на чернодробен рак, след като в храната им била включена добавка, съдържаща броколи, в продължение на 6 месеца.

4. Намаляват риска от онкологични заболявания

Според Националния онкологичен институт в САЩ много изследвания, извършени върху гризачи и хора, свързват дневната консумация на кръстоцветни зеленчуци с по-нисък риск от рак на простата, дебелото черво, белите дробове и гърдата.

5. Държат мозъка във форма

Може би рядко се замисляте дали приемате достатъчно витамин К. Това е един от малко познатите антиоксиданти и се намира в зелените зеленчуци. Едно изследване, публикувано през 2015 г. в списание Nutrients, прави връзка между високия прием на витамин К и когнитивната функция при хора над 65 г.

Според други изследвания антиоксидантният ефект на сярата, която се съдържа в броколите и другите кръстоцветни зеленчуци, може да има превантивна роля срещу деменцията и мозъчния удар.

6. Броколите може да ви помогнат да живеете по-дълго

Яденето на броколи е добър източник на нискокалорийни диетични фибри – само 30 калории в 3 грама. Препоръчителната дневна доза за жени е 25 грама, а за мъже 38 грама.

Един метаанализ на вече извършени проучвания, публикуван в списание Lancet, показва между 15% и 30% намаляване на смъртността, както и редуциране на случаите на сърдечни болести, инсулти, диабет тип 2 и рак на дебелото черво сред хора, които консумират повече фибри. Броколите са една от малкото храни, които доставят тези фибри, без да трупат калории, а с тях – и килограми, върху тялото.

  • Колко често консумирате броколи?

    Broccoli. Fresh broccoli on wooden background
    • Поне веднъж седмично
    • Не обичам броколи
    • Много рядко

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5-те тайни за красота на Синди Крауфорд

6 стрийт стайл тенденции, които ще доминират тази зима