in

5 минути, които ще променят живота ви

„Истина е, че за да постигнем целите, които сме си поставили в този живот, трябва да имаме визия и план. Трябва да бъдем последователни, да се трудим много, а понякога – и да се лишим от малко сън. От деца ни насаждат, че трябва да направим едно или друго на всяка цена. Така, когато пораснем, ни преследва усещането и очакването, че трябва да избираме между успеха и щастливия личен живот. Това не само е несправедливо, но влошава начина, по който живеем и дори пречи на успеха ни“, споделя пред американското издание „Предприемач“ Леа Борски, сертифициран инструктор по неврологично здраве.

Специализирана да обучава жени-лидерки да поемат контрола над енергията и навиците си, Леа им помага да не поставят себе си на последно място в този живот. Стресът, изтощението и умората от вземане на решения водят много често до „изключване“ и отварят широко врати за раздразнителността, гнева, тъгата и депресията. С други думи, примитивните части от нашия мозък, контролирани от емоцията, вземат превес и диктуват поведението ни, докато разумът е оставен на режум „пауза“. Това обяснява защо много често, без съвсем да очакваме, се оказваме далеч от така мечтания успех.

Според Борски има широко разпространена стигма, че хората, които си вземат почивен ден, или се радват на някои и друг час „нищо-правене“ са мързеливи и немотивирани. Експерткатаа е категорична, че това е погрешно. Последните проучвания в неврологията показват, че периодите на съзнателна и целенасочена почивка засилват продуктивната енергия, иновативното мислене, позитивната нагласа, изобретателността, интуицията и паметта.

Борски посочва като пример, който наистина работи, дрямката. „Често хората са изкушени да разчитат на кафето, защото им се струва, че подремването е неприемливо по време на работа. Обаче се оказва, че след дори съвсем кратка дрямка вниманието се изостря повече, отколкото след приемане на кофеин“, казва тя.

Кратката дрямка може не само да ви даде прилив на творческа енергия, но и да компенсира негативните ефекти от малкото сън през нощта. Понякога е нужно малко подремване, за да решим проблем, който ни се е струвал нразрешим, или дори да стигнем до иновации и решително действие – два наистина видими ключа към успеха.

Всичко описано може да звучи прекрасно, но мнозина ще опонират, че никой няма време за дрямка по време на работа. „Да, прави сте. Много от нас не разполагат с такова време, но има три неща, които могат да заместят в известна степен дрямката и така да засилят креативността и продуктивността. Те ще ви отнемат само 5 минути, затова могат лесно да се вмъкнат дори в най-напрегнатия дневен ред. Изберете едно от тях, нагласете таймера и вижте ефекта“, съветва Борски.

1. Затворете очи

Повече от 50% от повърхността на мозъка е предназначена за обработка на визуалната информация. Когато затваряме очи, това спестява енергия и позволява на мозъка поне кратко възстановяване. За да направите това, не се нуждаете от нещо специално. Достатъчно е да намерите уютно местенце. Като екстра може да си пуснете релаксираща музика, която ще отстрани всеки шум, който ви разсейва.

2. Мечти през деня

Помните ли колко често поглеждахте през прозореца като деца, а родителите и учителите правеха всикчо възможно, за да ви върнат обратно в реалността. Невролозите смятат, че хората, които могат просто да отклонят внимание и да помечтаят, имат повече възможности за успех. Да отделите време за свободно протичане на мислите, е нещо, за което не се изискват много усилия, но ще доведе до много ползи. Когато мозъкът е в режим „релакс“, има по-голяма вероятност в него да нахлуят нови интересни идеи. „За по-добри резултати подходете към тези „сесии“ с очакване. Това изисква малко практика“, казва Борски.
Ако пейзажът от прозореца на офиса или дома ви е омръзнал и не намирате в него източник на вдъхновение, може да опитате да гледате снимка или картина, която предразполага към релакс. Ако в нея преобладава синият цвят, това ще ви успокои, докато оранжевият ще стимулира вашата креативност. След това нагласете таймера за 5 минути, седнете удобно и съзерцавайте изображението. Позволете на ума си да се рее безцелно, но задръжте фокуса върху чувсттвото, което получавате от наблюдението на картината.

3. Дишайте осъзнато

Мозъкът, който е 2% от теглото на човека, консумира 20% от кислорода, който вдишваме. Това означава, че кислородът зарежда мозъкът, за да можем да планираме, да вземаме решения и да командваме мислите си. Контролираното дишане засилва нашата ментална енергия, помага ни да си починем от несъзнателни или съзнатени мисловни процеси, активира нашата парасимпатикова нервна система, която е отговорна за умственото и физиологическото отпускане. Неслучайно едно от нещата, на които най-много наблягат източните духовни практики, е дишането. Вместо повърхностното, неосъзнато, механично дишане, което вкарва в тялото ни съвсем малко кислород, се препоръчва няколко пъти на ден осъзнато, контролирано дълбоко вдишване и издишване със задържане на вдишания кислород. Тези 5 минути ще освежат не само мозъка ви, но ще дадат на тялото незаменим енергиен тласък, който може да го подкрепи и в най-напрегнатите моменти.

  • Дпадат ли ви съветите за релакс по време на работа?

    Businessman relaxing
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Магнезий – минералът, без който не можем

Идеите на Стив Джобс, които промениха света на технологиите