in

Най-старата рецепта срещу махмурлук действа безотказно

Махмурлук

Имали сте весела вечер, пийнали сте повечко и ви е трудно сутринта да намерите главата си. Как да се вдигнете на крака и да бъдете в кондиция след като сте прекалили с чашките? Особено по празниците. Симптомите са ясни – глaвoбoлиe, жaждa, гaдeнe и чувcтвo нa oбщa cлaбocт.

Един от най-добрите лекове е чистата вода, дори и само една чаша. Обезводняването предизвиква главоболие и умора, поради което лекарите съветват да започнете „водопой“ дори още преди да си легнете. Друго ефективно и нескъпо средство е джинджифилът. Чашка джинджифилов чай сутринта отстранява жадността в организма и оказва успокояващо въздействие на стомаха. Освен това тази лечебна напитка въздейства благотворно на сърцето. Специалистите съветват джинджифилът да се подправя с мед и лимон. Добрата и питателна закуска също може да помогне след тежка нощ. Но не трябва да се използват много мазнини. По-добре е да се отдаде внимание на мюсли и плодове.

Един от (странните) съветите как да се върнем в кондиция след множеството чашки е хапването на солена риба за закуска.

А ето и още рецепти как да се освежим след като сме прекалили с наздравиците:

Доматен сок 

Тези, които са запознати от първа ръка с главоболието след тежко парти, знаят, че доматеният сок помага за значително подобряване на болезненото състояние. Това се постига благодарение на съдържанието на витамини, пектин, ябълчена и янтарна киселини в напитката. Химическият коктейл помага на алкохола и токсините да изгарят по-бързо и да детоксикират тялото. И ако добавите няколко капки лют сос Табаско към чашата със сок, тези процеси само ще се ускорят.

Сурово яйце 

Суровите пилешки яйца са истински приятели на тези, които пият твърде много. Обикновено те се пият сутрин на гладно, когато вече са очевидни признаците на алкохолна интоксикация. Този продукт може да служи като доста ефикасно средство за предотвратяване на махмурлук. Суровото яйце съдържа вещество, наречено авидин. То помага на витамините от група В, които са отговорни за преработката на етанол.

Активен въглен 

Активният въглен идва на помощ при алкохолно отравяне, което често придружава синдрома на махмурлука. Това е естествен абсорбент, който, прониквайки в стомаха и след това в червата, абсорбира токсините и след това се отделя от тялото по естествен път. Активният въглен е много добър като превантивно средство (1 таблетка на всеки 10 кг от теглото ви трябва да се приема след парти преди лягане) и като спешна помощ в случай на вече настъпило неразположение (същият брой таблетки трябва да се смачка, да се разтвори в чаша вода и получената смес да се изпие).

Сандвич с бекон 

На следващата сутрин след препиване едно от най-добрите средства за лечение е и сандвичът с бекон. Свинската мас съдържа голямо количество аминокиселини, а хлябът ще насити отслабеното тяло с бързи въглехидрати. Светилата на британската наука обаче не са първите, които се сещат да лекуват махмурлук с мазно месо. Богати месни бульони и супи като сутрешно ястие след бурна нощ се препоръчват по целия свят: от Източна Европа до Латинска Америка.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Противоречивата мадам Помпадур

Сър Хопкинс: Не съм труден човек, честен съм