in

ЛюбовЛюбов

10 любопитни факта за Куба

Куба

Куба е малък остров в Карибите и десетилетия наред е затворен за света. Той стана популярна туристическа дестинация едва през последните години – някъде от началото на 2000 г.

Куба е дом на някои от най-уникалните същества и е призната за едно от най-колоритните места в света. Вижте 10 любопитни факта за островната държава, които вероятно не знаете:

1. Куба е най-големият остров в Карибите

Куба е най-големият остров в Карибите с площ от 110 860 кв.км. Латиноамериканската островна държава е 17-ят по големина остров в света по площ.

2. Куба е историческа капсула на времето за американските класически автомобили

Островът е пълен с ретро автомобили, които изглеждат сякаш са музейни експонати. Те са внесени от САЩ в периода 1900 – 1950-те години. След кубинската революция (1953-1959 г.) е създаден законът за ембаргото на САЩ и тогавашният министър-председател Фидел Кастро забранява вноса на автомобили от САЩ.

През 60-те години на миналия век Куба започва да внася автомобили и части от Русия и често могат да се видят там американски автомобили с резервни части на руски автомобили.

3. Кубинските цигари стават световноизвестни благодарение на испанците

Производството на пури датира от стотици години в редица индиански цивилизации. Но кубинската пура става любима на испанците, които внасят тютюн от Америка и Европа. Те обаче се влюбват в кубинската пура заради начина, по който е произведена. Той включва 100 стъпки и именно тази прецизност прави кубинските пури най-добрите в света. През 1676 г. испанците отварят първата фабрика в Испания, която произвежда кубински пури.

4. Куба е дом на вторият най-голям риф в Карибите

Крайбрежието на Куба е дом на над 3000 кв.км. естествен риф, което го прави вторият най-голям в Карибите, след Бахамските острови. Рифовете се обитават от някои уникални животни, типични само за тази част на света, като кубинската рифова риба.

За съжаление кубинският риф бавно умира, както по естествени причини, така и заради човешката дейност. През 2020 г. 46% от кубинския риф е посочен като застрашен.

Куба

5. Ropa Vieja е националното ястие на Куба

Националното ястие на Куба е Ropa Vieja, което в превод от испански означава „стари дрехи“. Това се дължи на факта, че ястието наподобява купчина стари дрехи. То се приготвя със сезонни зеленчуци и телешко месо, натрупани на куп.

Произходът на Ropa Vieja е Централна и Южна Испания. Ястието е популярно за латиноамериканската култура, но Куба толкова много го обича, че е признато за национално ястие.

6. Името Куба означава плодородна земя

Името Куба е дадено на островната държава, когато испанците я колонизират през XV век. Първата дума, с която е свързана е „cubao“, което на английски означава „плодородна земя“. Втората дума, с която се свъзрва е „Coabana“, което означава“прекрасно място“.

7. Куба е дом на най-малката птица в света

Пчелното колибри е най-малката птица в света и може да се срещне само в Куба. Средната ѝ големина е около 57 мм, като женските са по-големи от мъжките. Те тежат едва 1,6 гр., което ги прави най-малкото топлокръвно животно на планетата. Пчелните колибрита размахват крилата си 80 пъти в секунда и могат да летят с главата надолу.

8. В Куба има 5 различни вида пейзажи

Когато чуете Куба, вероятно си представяте типичния карибски остров с бели пясъчни плажове, но в страната има нещо повече от плажове. Две трети от страната са заети от низини и пасища. В тези зони има още пустини, блата и терени, подобни на джунгла. Те са изключително интересни за любителите на природата. Куба е дом на 3000 растения, които не могат да бъдат намерени никъде другаде по света.

9. Най-високата точка в Куба се намира в национален парк

Най-високата точка в Куба е Пико Туркино (1974м), разположен в югоизточната част на Сиера дел Росарио. Куба има огромна верига от планини, простиращи се от запад на изток. В източната част на острова е рапзоложена планинската верига Сиера дел Росарио, а в западната – Сиера де Лос Органос.

10. Флагът на Куба олицетворява свободата и незаависимостта

Знамето на Куба се състои от три сини хоризонтални ивици, червен триъгълник вляво и бяла звезда. Знамето е проектирано през 1849 г. от Мигел Теурбе Толон и Нарцисо Лопес, въпреки че едва на 20 май 1902 г. знамето е прието от Куба. Трите сини ивици символизират трите деления, които островът някога е имал.

  • Посещавали ли сте Куба?

    HAVANA, CUBA - APRIL 14, 2017: Authentic view of old abandoned house in Havana
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Проклятието да живееш в интересни времена

Меню Лазаровден

Празнично меню за Лазаровден