in

Празнично меню за Лазаровден

Меню Лазаровден

Днес е един от най-хубавите пролетни празници- Лазаровден. Днешният ден се свързва с настъпването на пролетта и с популярния обичай Лазаруване.

Както на всеки друг празник, трапезата е важна част от обичаите и има традиционни ястия, които се приготвят. Тъй като Лазаровден е по време на Великденските пости, ястията са постни, но е позволено да се яде и риба.

Характерни за днешния ден са всички ястия с коприва, спанак, лапад и всичко зелено. Приготвят се супи, каши, вити баници и други.

Другото нещо, което задължително присъства на трапезата и е свързано с обичая Лазаруване, са лазарските плитки. Лазарките месят специални питки, наречени плитки, тъй като тестото буквално се сплита на плитка. Тези обредни хлебчета са свързани и с утрешния обичай Кумичене.

На Лазаровден се приготвя и сладко варено жито. Жените ходят на гробищата, прекадяват гробовете и носят от него. Въпреки че се приготвя за мъртвите, вареното жито е важна част от трапезата.

Ако искате да спазите традициите и да приготвите традиционна за Лазаровден трапеза, ето едно примерно меню:

1. Супа от коприва, киселец и див чесън

Супа коприва, киселец, див чесън

Копривата, киселецът, лападът и другите т.н. „зелении“ са много полезни и може да се приготви много вкусна супа от тях.

Ако решите те да присъстват на трапезата ви под формата на супа, вижте тази рецепта за вкусна супа от коприва, киселец и див чесън:

Супа от коприва, киселец и див чесън

2. Лазарски плитки

Лазарски плитки

По традиция лазарските плитки се замесват с квас, но тъй като не всеки разполага с квас, ще ви предложим рецепта с мая. Освен това квасът има специфичен вкус и може да не допадне на всички от семейството.

Необходими продутки: 

  • 400 грама брашно
  • 20 грама прясна мая или 7 гр. суха
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. оцет
  • 1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Сложете маята в малко топла вода, заедно със захарта и 1 с.л. брашно. Покрийте купичката с кърпа и оставете на топло, за да втаса.

Брашното се пресява и се изсипва в голяма купа. Направете кладенче и в него добавете солта, маята, оцетът, олиото и малко вода. Замесете тесто.

Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете още брашно.

Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.

След това го размесете отново и оформете 3 топки.

Разточете ги в продълговата форма и оплетете плитка.

Плитка

Оставете да втаса още веднъж, след което намажете с малко мазнина и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Пече се около 40 минути.

3. Варено жито

Жито

Вареното жито се приготвя много лесно и рецептата може да се променя. За подсладител може да се използва или захар, или мед. В някои рецепти се добавят и малко обикновени бисквити, а в други не.

Необходими продукти: 

  • 2 чаени чаши жито
  • 200 грама пудра захар
  • кората от 1 лимон
  • 2 ванилии
  • 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Житото трябва да се почисти и измие добре. След това се слага да се вари в 8 чаши вода и се готви, докато удвои обема си.

Когато е сварено, трябва да изстине леко. След това се добавят захарта, кората от лимон, ванилиите и канелата и всичко се разбърква много добре.

Накрая можете да добавите орехи, стафиди, натрошени бисквити, сушени плодове и т.н.

Loading

  • Спазвате ли традициите на Лазаровден?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Куба

10 любопитни факта за Куба

Оцелелите

Оцелелите – дълбоко пазени тайни излизат на повърхността