in

ЕхаЕха

Бергамо – чаровният италиански град с красива архитектура

Бергамо
Снимка: Личен архив

Бергамо е малко градче в Ломбардия, разположено на изток от Милано и езерото Комо. Притиснато до южното подножие на бергамските Алпи, Бергамо е разположен на нива – горната, по-стара част (città alta) и долната съвременна част (città bassa).

Бергамо
Снимка: Личен архив

Градът предлага голямо разнообразие от архитектура и страхотна храна. Ако пътувате до северната част на Италия, няма да съжалявате ако направите кратка спирка в Бергамо.

Бергамо
Снимка: Личен архив

Старият град

Той е заобиколен от венециански стени, които някога са защитавали града, а днес отделят старата от новата част.

Бергамо
Снимка: Личен архив

Може да вземете малката въжена железница до горната част и да се насладите на тесните улички, красивата гледка към града, да видите площада Piazza Vecchia и да седнете в някое от страхотните кафенета и сладкарници там.

Бергамо
Снимка: Личен архив

Не пропускайте да се полюбувате и на фасадата на Palazzo della Ragione от 12-ти век, чиито арки са украсени с бюстове на животни или централния фонтан с четири великолепни скулптури на лъвове.

Бергамо
Снимка: Личен архив

Църквата и мавзолеят Cappella Colleoni е шедьовър на Джовани Антонио Амадео, местен художник от Павия. Намира се до Пиаца Векия и катедралата на Бергамо. Фасадата на Cappella Colleoni включва библейски сцени и митологични истории, а архитектурният му стил е комбинация от ренесанс, маниеризъм и по-късен барок.

Бергамо
Снимка: Личен архив

В близост до Cappella Colleoni и катедралата ще видите базиликата Санта Мария Маджоре. Нейната история датира от древните римляни, когато мястото е било храм. Впоследствие е превърнато в християнска църква, а през XII век става базилика. Отвън сградата изглежда подобно на начина, по който е изглеждала през средновековието (романска архитектура), с изключение на входа и трансептите, които са добавени по-късно. Колоните на трансептите стоят върху прекрасни мраморни лъвове.

Бергамо
Снимка: Личен архив

За да стигнете до най-красивата гледка към града, вземете отново малката въжена железница едно ниво над останалата част от горния град. След като сте на върха, ще ви отнеме около три минути, за да стигнете до панорамното място San Vigilio.

Разходете се по древните римски улици

Бергамо е един от малкото градове, в които можете да се разходите по древен римски път или дори два – а именно традиционните, главни улици, наречени cardo и decumano. Първата водеща север-юг, втората изток-запад.

Бергамо
Снимка: Личен архив

Тези две улици са били основен компонент на всеки римски град и се срещат в много градове в Италия, Хърватия, България, Сирия, Йордания и Израел.

Бергамо
Снимка: Личен архив

Тези най-стари елементи на Бергамо се пресичат там, където се издига 52-метровата (170 фута) средновековна кула Гомбито.

Отидете да пазарувате на Via XX Settembre

Бергамо
Снимка: Личен архив

Ако обичате пазаруването и модерната обстановка, не е нужно да напускате Бергамо. Така нареченият долен град, città bassa, ще ви предостави разнообразие от оживени кафенета, бутици и магазини. Via XX Settembre е най-очарователната и най-оживена улица в съвременната част на Бергамо. Ако искате да пазарувате на спокойствие, без да чакате на опашки пред магазините и да се бутате в тълпи от хора, пропуснете Милано и направете своя шопинг тур в Бергамо.

Прочетете още:

Варена – едно от най-фотогеничните места в Италия

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

виден табаков

Проф. Виден Табаков – българинът, подготвял полетите до Луната

Невена Коканова

Невена Коканова – необятен талант, харизма и голямо сърце