in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов ПлачиПлачи СмяхСмях

Проклятието да живееш в интересни времена

„Проклятие е да живееш в интересни времена“. Това е казал един от най-големите умове на всички времена – Конфуций, преди повече от 25 века. През целия си живот той проповядва философията на ученето и опознаването, на личностното обогатяване, на отдадеността и отговорността един към друг. Според Конфуций човекът има три пътя: най-благородният – размишлението, най-лекият – подражанието, най-горчивият – на опита.

Няма съмнение, че днес живеем в интересни времена. Проклятието винаги се крие във факта, че човек има избор, а изборът води до промяна. Дори и за най-малката, се изисква огромно отчаяние. Всички интересни времена в световната история идват, за да предизвикат промяна, която не може да бъде пренебрегвана, хората трябва да се синхронизират с нея, за да стигнат до следващия етап на развитие. А всяко ново време е предизвикателно, цинично, изискващо.

Иначе, ежедневно, дори ежечасно, при хората се случва нещо неочаквано. Благословия или проклятие?

Предистория

Мнозина изследователи приписват невероятния възход на Китай от древността чак до наши дни с една от религиите в страната – конфуцианството. Нейният създател – Куну Циу (или Кун дзъ), е известен с латинизираното си име Конфуций. Той се смята за една от най-влиятелните личности не само в азиатската, но и в световната история и религия. Приживе е наричан „учител на 10 000 поколения“.

От криза в криза

Китайците използват два йероглифа, за да напишат думата „криза“. Единият представлява опасност, другият – възможност. Защото кризата е опасност, но и възможност. Винаги е имало и ще има кризи. Не е нужно да си гений, за да стигнеш до този извод. Малки кризи и големи. Лични и финансови. Политически кризи и икономически. Екзистенциални и любовни. Излизаме от една криза, за да влезем в друга.

Пакост или лакомство?

„Ако искаме да прегърнем живота, трябва да приемем и хаоса“, казва писателката Сюзън Елизабет Филипс. „Ако човек беше отлично информиран, никога нямаше да има криза по принцип“, убеден е Робърт Скиделски, икономист и професор по История на икономиката. Разбира се, това са гледни точки. Но най-човешката като че ли е на журналиста Джанет Уолс: „Понякога имаш нужда от малка криза, която да вдигне адреналина ти и да ти помогне да осъзнаеш потенциала си“.

А на мен ми се приисква изведнъж да е Хелоуин и някой да ме попита: „Пакост или лакомство?“ Разбира се, това е шега. Но извън нея, кризите са моментите, които ни дават най-много. Защото ни снабдяват в най-голяма степен с информация за самите нас, за другите и за живота. И по този начин ни провокират да бъдем креативни. Така че…“Пакост или лакомство?“

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

лазаровден

Лазаровден е! Празник на здравето и дълголетието

Куба

10 любопитни факта за Куба