in

10 изненадващи начина, по които стресът може да бъде полезен

стреса

Всички знаем, че стресът е изключително вреден за психиката ни, но малко стрес може да въздейства положително в живота на човек и да ни накара да се чувстваме по-силни, по-умни и по-щастливи. Този вид стрес психолозите го наричат „eustress”. Това е видът стрес, който изливваме, когато сме развълнувани, когато гледаме страшен филм или се справим успешно с предизвикателство в работата.

Ключът не е да избягвате стреса, а да намерите здравословни начини да го управлявате, когато се случи. За да направите това, гледайте на стресовата реакция на тялото си като полезна, а не като изтощителна. Мислете за това като за енергия, която можете да използвате, за да овладеете стреса в живота си.

Вижте 10 изненадващи начина, по които стресът може да бъде добър за нас:

1. Стресът може да накара мозъка да расте

Знаете ли старата поговорка „Това, което не те убива, те прави по-силен“? Това се отнася и за стреса, тъй като кратките периоди, в които сме стресирани помагат на мозъка да се подобри. В проучване, публикувано през 2013 г. в eLife, изследователите поставят плъхове в краткотрайна стресова ситуация – те са били обездвижени в клетката си за няколко часа. Резултатите довели до растеж на нови мозъчни клетки.

Според учените същото се случва и при хората – овладеният стрес повишава бдителността и ефективността. „Когато изпитваме стрес, имаме повишена възбуда, което сигнализира, че се случва нещо важно. Ако оценим ситуацията като предизвикателна, но управляема, тогава възбудата ни помага да се съсредоточим и да насочим усилията си към справяне с предизвикателството“, обяснява д-р Бетани Тийчман, професор по психология в Университета на Вирджиния в Шарлотсвил.

2. Стресът може да подобри паметта ви

Да си спомните подробности от стресираща среща е от решаващо значение за оцеляването. Животните например, които по-добре запомнят опасни ситуации, могат да ги избягват в бъдеще. „Излагането на умерен стрес може да подобри паметта ви за събитието“, твърди неврологът Даниела Кауфер. По думите ѝ мозъкът постоянно реагира на стрес. „Биологично, излагането на умерен стрес води до увеличаване на генерирането на специализирани клетки, които участват в запаметяването на стресовото събитие“, казва Кауфер.

3. Стресът може да ви даде енергия

Краткосрочният стрес може да повиши енергията ви с една или две степени, особено ако е от добрия вид. „Положителният стрес, наречен „евстрес“, е преживяване, което предлага полезна форма на възбуда“, казва Дебора Серани, PsyD, автор на „Живот с депресия“ и помощник-професор в университета Аделфи. „Ситуациите, които ни предизвикват или са вълнуващи и стимулиращи, натоварват ума и тялото ни, но преживяването не причинява непременно дискомфорт. Понякога то ни мотивира, изостря сетивата ни, и ни помага да решаваме успешно проблемите си. Добрият стрес създава нови невронни пътища и стимулира здравословните ендорфини. Такива предизвикателства са например изнасяне на реч, повишение в работата, преместване в нов дом, раждане и други. То е нещо като вид физическо упражнение – натоварва тялото, но ви кара да се чувствате енергични, не изтощени.

4. Стресът може да ви предпази от заболяване

Истината е, че дългосрочният хроничен стрес ви прави по-податливи към заболяване, но краткосрочният и позитивен стрес може да ви осигури известна защита срещу разболяване. „Eustress“ повишава имунната ви функция. Изследвания, включително преглед на проучвания, публикувани през 2013 г. в Psychoneuroendocrinology, предполагат, че управляемите нива на стрес могат да насърчат издръжливостта и устойчивостта към болести.

5. Стресът може да направи децата по-здрави

Бременните жени, които изпитват нормалните тревоги и стрес, характерни за съвременния живот, не влияят отрицателно на плода, показва проучване от 2017 г. Други изследвания,  показват, че тези които са имали кратък стрес в ранния си живот – като кратка раздяла с майка си, всъщност са имали по-малко безпокойство и по-добра мозъчна функция като възрастни. По-продължителният стрес в ранна детска възраст обаче води до отрицателни резултати.

6. Стресът ви помага да влезете в зоната

Приливът на енергия, който ви дава краткотрайният стрес, също може да ви помогне да се съсредоточите. Психолозите наричат това чувство „поток“. Стрес като явяване на изпит, бягане в маратон, започване на нова работа, изнасяне на презентация, сватба и други, дава тласък на невробиологията по начин, който ще ви отведе в зоната. Някои хора например работят по-добре под напрежение, защото краткосрочният стрес кара мозъка да се съсредоточи върху една задача, която трябва да се изпълни, и да изключи всичко останало.

7. Стресът може да ви даде увереност

Когато сте изправени пред предизвикателство, което е извън вашата зона на комфорт, вие изпитвате стрес, който всъщност ви помага да успеете. Eustress стимулира повече подобряваща здравето биохимия като ендорфините, отколкото дистресът, който е поразителен за тялото. Например, ако почувствате, че сърцето ви започва да препуска преди голяма презентация, мислете, че тялото ви се изправя пред предизвикателството, вместо че тялото ви полудява. Осъществяването на този малък умствен превключвател може да ви помогне да насочите стреса така, че тялото да помогне на представянето ви, отколкото да му навреди.

8. Стресът ви кара да се адаптирате по-добре

Справянето с известно количество стрес е нормална част от живота и тези, които могат да гледат положително на това, се наслаждават на повече положителни и по-малко отрицателни ефекти. Въздействието на стреса зависи до голяма степен от значението, което придаваме на ситуацията, нашето възприятие за това колко трудно ще бъде управлението на ситуацията и колко подходящи са личните ни ресурси, за да отговорим на изискванията.

Ако вярваме, че стресорът представлява непреодолима заплаха, има вероятност да изпитаме негативните последици от стреса, защото смятаме, че ситуацията е претоварила нашите ресурси за справяне. Ако вместо това гледаме на ситуацията като на трудно предизвикателство, с което сме способни да се справим, тогава сме мотивирани да предприемем стъпки, за да го посрещнем, защото вярваме, че имаме тази способност.

9. Стресът може да ви помогне да се справите с повече стрес

Колкото и странно да звучи, управлението на стреса може да ви помогне да се справите с повече стрес. Успешното овладяване на стресови ситуации изгражда вашата самоефективност и вяра, че имате ресурсите и способността да постигнете целите си. Когато чувстваме, че можем да бъдем ефективни, това изгражда нашата мотивация да поемаме по-големи предизвикателства. Ако разглеждаме стресовите ситуации като възможност за учене, а не като заплаха от провал, ние сме в позиция да управляваме ефективно предизвикателствата.

10. По-вероятно е да виждате живота си като смислен

Преминаването през стресови ситуации може да ви накара да оцените живота повече. Ако преосмислите начина, по който гледате на стреса по този начин, можете да насърчите положителните му ефекти. Самата дума не винаги означава нещо лошо.

Прочетете още:

Как се справяте със стреса?

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

кредитна карта

9 пъти, в които не трябва да плащате с кредитна карта

Кус кус

Кускус с пуешко и домати