in

Съветите на Петър Дънов за по-добър живот

„Да бъде човек чувствителен, е едно благословение, но да се тревожи, това е лош навик“.

„Гениален човек е този, когото никой и никога не може да го извади от равновесието му“.

„Човек, който може да се въздържи, да обуздае чувствата си, да обуз­дае една лоша мисъл, да обуздае своя глас, той е силен човек“.

„Като почнеш да чувстваш благото на другия за свое, а твоето благо другите го чувстват свое, когато страданията и мъките на другите са и твои страдания, тяхното повдигане е и твое повди­гане – това е правилен път“.

„Остаряването се дължи на силни преживявания, на чувствата. Чув­ствата състаряват човека. Светлата мисъл подмладява“.

„Щастието вие го носите в себе си. То зависи от вашия организиран ум, от вашето организирано сърце и от вашата организирана воля, остава само да използвате тези условия“.

Това са само малка част от мъдростите на Петър Дънов. Той е български философ, основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като езотерично християнство и окултизъм. В моменти, в които човек търси себе си или е изгубил надежда, винаги може да почерпи вдъхновение от мислите и словата на Учителя.

Роден е в село Хадърча, Варненско, на 11 юли 1864 г. Било е Петровден, затова е наречен Петър. През 1872 година Дънов постъпва в основно българско училище в родното си село, а след Освобождението от османско владичество завършва петокласна мъжка гимназия във Варна. През 1886 година завършва американско методисткоучилище в Свищов, в което попада под влияние на протестантството. От есента на 1887 до лятото на 1888 година учителства в русенското село Хотанца, но нуждата му от знания го отвежда през 1888-а в САЩ. Там прекарва седем години, през които завършва Богословския факултет на Бостънския университет. Посеща­ва и курс по медицина една година. През 1895-а се връща в България и постепенно избистря своята философия. Пише и изнася лекции и беседи, среща се с хора, за да ги просветли за новата ера, която вярва, че настъпва за човечеството.

Учението на Дънов е комплексно, грижата за човешкия дух върви ръка за ръка с грижата за тялото. Той обръща голямо внимание на чувствата и на тяхната способност да лекуват и разболяват, защото чистотата на духа е първа грижа на всекиго. Учението му е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му са наричани дъновисти. Самият Дънов не одобрява наименованието „дъновисти“, а последователите му се самонаричат ученици на Всемирното бяло братство.

Дънов е сред най-ярките личности в българската история и духовна култура. Основните теми на неговите лекции са: мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото; духовното разбиране за култура, етика, психология, медицина, музика и др. Дава упражнения за дишане, медитация и концентрация. Създава Паневритмията, която днес се играе в САЩ, Канада, Франция, Русия, Конго, Австралия и други страни по света.

Повече от 3000 мъдрости на Учителя са събрани в една безценна книга, чиято цел е да направи живота на всички ни по-добър, да ни смири пред стрелите на жестоката съдба, но не и да ни примири пред лицето на несправедливостите. „Петър Дънов, вечният мислител“ е солиден, нужен и верен сборник с истини. Луксозният том със стилно оформление и корица от Николай Киров се преиздава след дълго отсъствие, по настояване на читателите и в навечерието на две кръгли годишнини около Дънов: 160 години от рождението му и 80 от смъртта му. За улеснение на читателите съдържанието на книгата е тематично подредено, като включва раздели за храненето, постенето, здравето, съня и болестите, както и за вътрешната хармония, емоциите и любовта. Дадени са и практически съвети за физически упражнения и дишане, част от телесното благоденствие.

„Учителя, Беинса Дуно, Петър Дънов – няма значение как ще го на­речем. Ако си българин, знаеш кой е той – пише съставителката Александра Минева в уводните си думи на книгата. – Срещал си мъдрите му мисли, чувал си за влиянието му върху цар Борис III, за лекциите му в покрайнините на София, които са привличали стотици хора, и за разходките му из Витоша с групи последователи, знаеш и за ежегод­ните събирания на членове от Бялото братство на Седемте рилски езера на 19 август за ритуално посрещане на слънцето“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Изложбите на МЕНАР фест – от Мароко до Иран

децата

Различните деца