in

Нина Ричи – сирачето, покорило Париж при царицата Шанел

Тя е родена като Мария Аделаида Ниелли на 14 януари в Торино през 1883 г. От средата на миналия век обаче светът я познава като Нина Ричи.

„Бъдете елегантни, независимо къде се намирате. По-добре да изглеждате достойно, отколкото разкошно“, „Да направим жените красиви, да извадим чара на всяка една личност. Но също така, да направим живота по-красив … това винаги е била моята амбиция, а това е и основната философия на Nina Ricci“.

Думите са на жената, която сама успя да извоюва мястото си в модната индустрия с парфюми, бижутерия, козметика, оригинални костюми, съвременни аксесоари. Пътят до върха на империята обаче никак не е лесен на малката Мари.Баща й е моделиер на обувки и шие за богати клиенти по поръчка. Семейството й се мести във Флоренция, когато тя е 7-годишна. После и в Монте Карло. Внезапно обаче баща й умира. Налага се жена му и децата сами да се изхранват.

14-годишна заминава за Париж и започва да учи в шивашка работилница. Талантът й е забелязан и на 18 години тя става водещ моделиер в ателието, а на 22 вече е главен дизайнер. На 25 години започва работа в Raffin – една от най-престижните модни къщи на Париж в началото на миналия век, където твори през следващите 20 години. Създава си клиентела и забогатява.

Мари се омъжва за Луиджи Ричи – привлекателен млад мъж със завидно положение в обществото – син на богатия флорентински бижутер Ричи. Срещат се на път в дилижанса за Париж. След сватбата окончателно променя и името си на Нина, както я наричат от дете. Няколко години Нина Ричи води живот на светска дама с любим мъж и син, много свободно време, без материални проблеми. Но първо се развежда, а след това и губи бившия си съпруг през 1931 г. Синът им Робърт по-късно помага на майка си да развива модната империя.

Останала сама с детето си, тя се впуска в работа. После казва: „Работих като прокълната – ден и нощ“. В началото на 30-те години на миналия век тя открива своя модна къща. Наема помещение в Париж на Rue de Capucines 20. По това време с едно единствено ателие – нейното – Maison de Haute Couture Nina Ricci. Именно там е представена първата колекция от сватбени рокли, която има огромен успех. Тогава в Париж царува Коко Шанел.

Но собственият стил на Нина Ричи й печели фенове. Двайсетина години по-късно компанията й заема вече 11 етажа в 3 сгради и има 450 служители, изпълнители и дизайнери. Самата тя е еталон за своите клиенти – необикновено елегантна, поддържана, красива и с превъзходни маниери. В работата си Нина Ричи взема под внимание особеностите на женската фигура, знае кое да подчертае и как да прикрие недостатъците.

Синът й Роберт дава идеята за ревю в Лувъра, което прави фурор. После той пуска на пазара парфюм с романтичното название L’ air du temps. Преводът е „Духът на времето“, „Вятърът на времето“, „Ароматът на времето“. Европа е след края на Втората световна война. И Роберт Ричи признава, че е искал да създаде аромат, който да почувства по раменете на любимата жена.

Модна къща Ричи придобива международна слава. Тя създава цяла индустрия, работеща за жените – Haute couture, мода за всеки ден, кожена галантерия, парфюмерия, бижутерия.

Необикновената й основателка напуска нашия свят през 1970 г. на 87 г.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.5k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Жулиет Бинош за свободата на възрастта: Ставаш по-чуплив, но и много по-силен

Защо е важно да имаме списък на страхотни неща