in

Защо е важно да имаме списък на страхотни неща

Снимки: Симон Варсано

През живота си човек прави много списъци, особено след Нова година. Целегодишно изливаме върху лист хартия схематично неща, които трябва да напазаруваме или направим. Рядко обаче между десетките задачи и покупки правим списък с добри намерения или мечти.

За да не ви отнесе ежедневието там, където дори няма да си спомняме, че сме мечтали – забързани заради плащане на сметки или подновяване на професионални цели, направете си списък на страхотни неща и си го сложете на видно място у дома.

Едно от тях може да бъде…да се влюбите отново на 47 години. Това си е поставил за цел актьорът Милко Йовчев в моноспектакъла „Списък на всички страхотни неща“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“, чиято премиера беше на 12 януари, а следващите представления са на 25-и януари, 6-и и 21-ви февруари.

Това е неочакван спектакъл, който забавлява и със сигурност ще прогони скуката, но преди всичко – едно чудесно напомняне защо си струва да бъдем тук. Представление за човешката устойчивост в моменти на сериозни изпитания. Една история за надеждата, която съществува в малките неща около нас. Защото те могат да осмислят всичко, нали – от един бавен и сив ден до големите събития, които създаваме в живота си.

Героят на Милко Йовчев в пиесата расте, а заедно с него расте и неговият списък от сктрахотни неща. В този свят на мечти и страх, несигурност, страст, любов, тъга, риск, вина и прошка – разказвачът ни въвлича в своята история. Кара всеки един от нас да погледне в себе си и да се замисли върху своя собствен списък, който със сигурност се крие там.

Спектакълът е изграден на принципа на импро театъра и публиката се превръща в съучастник в това, колкото комедийно, толкова и докосващо душата изживяване. Въпреки сериозната тема и затрогващия разказ, усещането е за светлина и лекота. И най-вече за споделеност!

И не забравяйте, че макар на пръв поглед правенето на списъци с добри намерения и мечти да не води непременно до осъществяването им, проучванията показват добри резултати. Има много изследвания, които доказват, че участниците, които са били помолени да запишат целите си, са изпълнили много повече от тях в сравнение с тези, които нямали списък. А това да постигате целите си, които са свързани с някакви по-висши ценности от вас и нещата, които ви се случват, дава усещането за смислен и удовлетворен живот.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.5k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нина Ричи – сирачето, покорило Париж при царицата Шанел

Магията Шаде Аду