in

Приказката на Мартин Грийнфийлд – шивачът на Холивуд, оцелял от Холокоста

Снимка: Wikipedia

Той е смятан за един от най-добрите шивачи в Америка. Негови костюми носят актьори от Холивуд, както и някои от президентите на САЩ. Напусна този свят на 20 март тази година – на 95, преживявайки и добри, и лоши периоди.

Мартин Грийнфийлд е роден като Максимилиан Грюнфелд. Израства в Чехословакия, в еврейско семейство. Като тийнейджър е затворен в Аушвиц, където му е възложено да пере дрехите на пазачите. След като е пребит за това, че случайно разкъсва ризата на нацист, той я поправя и я носи под униформата си до края на престоя си в концлагера, където погрешно я приемат за знак за специални привилегии. „Денят, в който за пръв път облякох тази риза, беше денят, в който разбрах, че дрехите притежават сила“, пише той в мемоарите си „Мярка за мъж: От оцелял в Аушвиц до президентски шивач“.

Когато е на 19 години, Мартин се качва на кораб за Ню Йорк. Има само 10 долара в джоба. За няколко седмици променя името си и започва работа във фабрика за дрехи в Бруклин. Три десетилетия по-късно, през 1977 г., той купува фабриката, преименува я на свое име и продължава да я превръща в институция в Ню Йорк.

Ръчно ушитите му костюми бързо стават популярни и стават символ на стил и класа сред един от най-извесните имена в САЩ. Сред клиентите му са Франк Синатра, Пол Нюман, Мартин Скорсезе, Леонардо ди Каприо, Майкъл Джексън, Коби Брайънт и мафиотът Майер Лански. Най-разпознаваемият му костюм е червеният с контрастната оранжева жилетка, с които е облечен Жокера на Хоакин Финикс.

Бизнесът му облича и шестима президенти, включително Барак Обама, Доналд Тръмп и Джо Байдън. HBO сключва договор с него за изработката на облеклата в стил 20-те години на миналия век за криминалната драма „Boardwalk Empire“ и следват други телевизионни и филмови договори.

През последните години Грийнфийлд предава бизнеса си на синовете си Тод и Джей, като се оттегля на северния бряг на Лонг Айлънд.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За какво си струва да живеем: На фокус Милко Йовчев

Алек Кирев: Колкото по-тежки са спомените, толкова повече имат потенциал да те изстрелят по-нависоко