in

Барби и митът за красотата

Кукла Барби

Любимата кукла Барби става на 65 години през март 2024 г. Играчката е пусната за първи път през 1959 година в щата Уисконсин, САЩ. Пълното й име е Барбара Милисънт Робъртс, а нейна „майка“ е Рут Хандлер. Произвежда се от американската фирма Mattel. Продава се в 154 страни по света. В Европа от 1961 година е в магазините.

Барби има свой приятел на име Кен. Има и сестри – Стейси, Челси и Скипър. Приятелки и са Съмър, Ники, Тереза, Мидж. Има враг – момиче на име Ракел. Ракел е влюбена в Кен, а братът на Ракел, Раян – в Барби. Те се опитват да ги разделят, но едва ли ще успеят някога. Мидж е първата приятелка на Барби, понеже и двете са живели в Уисконсин и са се запознали там.

Пропорциите на Барби по отношение на реалните са 1:6. Куклата е висока минимум 26 см най-голям ръст е 50. Барби все още се свързва с нереалистични пропорции на тялото и ограничителни стандарти за красота. Това е и една от причините от Mattel да продължават да се опитват да разнообразяват стиловете, в които предлагат куклата. През годините тя става обект на множество критики. „Толкова съм благодарна, че не израснах с Барби“, казва активистката за правата на жените Глория Щайнем в документалния филм за Барби от 2018 г. „Барби беше всичко, което не искахме да бъдем и ни се казваше да бъдем“, обяснява тя, имайки предвид работата си като феминистка, застъпваща се за равенство през 60-те и 70-те години.

Днес барбитата се предлагат в 35 тона на кожата, 97 прически и девет типа тяло, включително кукли с инвалидни колички, синдром на Даун, витилиго и големи размери, както и кукли с неутрален пол. Куклата също така се превърна в модната икона, вдъхновяваща Барби културата, която се възроди след появата на едноименния филм с участието на Марго Роби.

По случай Деня на жената, 8 март, американският производител на играчки пуска в продажба специална серия, наречена „световни разказвачи на истории“. Кайли Миноуг, Шаная Туейн и Хелън Мирън са сред известните дами, които са превърнати в кукли Барби. С тази серия от компанията започват и честванията за своята 65-та годишнина.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ежедневно обличаме невидими дрехи, с които покриваме прошката

Бабите са жени с минало – в постоянен режим на готовност да черпят от опита си, за да бъдат стожер и императив