in

„Нация на влюбените“ по Светлана Алексиевич: Многогласието на писателката през визьора на театъра

Спектакълът „Нацията на влюбените“ по романа „Време секънд хенд“ на беларуската писателка и журналистка Светлана Алексиевич предстои да бъде игран на Голяма сцена на Народния театър „Иван Вазов“ на 10 октомври. Това се случва няколко дни след световната премиера на пиесата именно на българска сцена – в Драматично-кукления театър „Иван Радоев“-Плевен, с международен постановъчен екип и български актьори.

Автор на театралния текст е руският драматург Михаил Дурненков, забранен от 2022 г. в Русия заради антивоенните си изказвания. В романа авторката е събрала записвани в продължение на години – в края на миналия и началото на този век, истории на стотици хора, преживели епохата на Съветския съюз. В постановката на режисьора Мартинш Ейхе никой не е в състояние да има свое лично пространство и да говори свободно, всичко е на показ, а всеки от околните може да е както спасител, така и доносник или палач. Но във всяка житейска история има любов и това е сламката, която ни спасява дори във „Време секънд хенд“.

Към написания през 2013 г. бестселър постановъчният екип добавя своя актуален художествен отпечатък на сцената чрез видео интервюта, направени през 2023 г. с политици, журналисти, художници, артисти, напуснали Русия след 2014 г.

В спектакъла участват Теона Димова, Антъни Пенев, Мариан Дулчев, Делян Илиев, Васил Витанов, Михаил Лудин, Красимира Кузманова-Кокран, Мария Илиева, Милена Ерменкова, Диана Ханджиева, Валентин Василев, Сергей Константинов, Маргарита Костова, Мария Йорданова, Елица Анева, Камелия Хатиб, Нина Горановски, Йоана Кирчева.

Сценографията е дело на Памела Бутане, а хореографията – на Яница Атанасова и Анна Кабакова.

Светлана Алексиевич е носителка на Нобеловата награда за литература за 2015 г. Отличието се присъди на беларуската писателка за нейното „многозвучно писане, монумент на страданието и смелостта в нашето време“. Онова, което тя прави, е да задълбочи разбиранията ни за цяла епоха – чрез колажите си от човешки гласове.

Родена е през 1948 г. в украинския град Ивано-Франкивск. След края на военната служба на бащата, семейството се мести в Беларус. Светлана учи в гимназия, после завършва журналистика в университета в Минск (1967-72 г.), работи като учител и журналист. Всяка нейна книга е резултат от мащабни проучвания – интервюта с между 500 и 700 души, прегледани хиляди документи, посещения на терен. Наричат я „археолог на комунизма“, „историк на емоциите и душата“, „създател на нов литературен жанр“.

„Избрах жанра на човешките гласове“, пише тя на своя сайт. И продължава: „Дълго търсех жанра, който би отговарял на това, което виждам в света. Книгите си съзирам и чувам на улицата. И от прозореца. В тях реални хора разказват за големите събития на своето време – за войната, разрухата на социалистическата империя, за Чернобил. Ала историята, която пиша, не е гола история на факта, а история на чувствата. Можем да я наречем също пропусната история“.

МАРТИНШ ЕЙХЕ  режисьор

Мартинш Ейхе завършва режисура в Латвийската академия за култура при професор Мара Кимеле – най-известният театрален режисьор и педагог в Латвия. Работил е в различни театри и географски ширини из цяла Латвия – от Лиепая на запад, до Резкене на изток и Валмейра в северна Латвия. Автор е на няколко спектакъла, които изследват спомените на обществото, създадени на базата на стенограми, дневници и архивни документи.

От началото на кариерата си Мартинш Ейхе получава множество номинации и награди на театралното общество на Латвия. Известен е с високото художествено ниво на спектаклите си, независимо за какъв тип пространство са създадени – голяма или камерна сцена, под открито небе или във формат сайт-специфик. Последният му спектакъл на най-голямата театрална сцена на Латвия, тази на театър Dailes, се ползва с огромна популярност и е продаден за три месеца напред.

Мартинш Ейхе е не само режисьор, но заема и активна политическа и социално ангажирана позиция, създавайки често спектакли, свързани с теми като околната среда, социалната несправедливост и др. От 2022 г. е назначен за ръководител на Латвийския куклен театър, където започна нова програма за модерен театър.

ПАМЕЛА БУТАНЕ – сценограф

Авторът на сценографията и костюмите Памела Бутане е завършила Латвийската академия за изкуство със специалност сценография, в класа на сценографа Моника Пормале (известен европейски сценограф). Обучавала се е във Франция, в Haute ecole de art du Rhin. Работи както за държавни, така и за независими театрални компании. Няколко пъти е номинирана за Националната театрална премия. Памела Бутане е завършила и режисура и е носител на театралната награда на Латвия за режисурата на онлайн спектакъл.

ЕВГЕНИЯ ШЕРМЕНЬОВА – креативен продуцент

Продуцентската компания KATLZ е основана в Рига, Латвия, от театралния експерт, журналист и продуцент Евгения Шерменьова през 2018 г. В Рига нейната компания е осъществила четири спектакъла на руски и латвийски език по съвременни текстове. По време на пандемията създава няколко международни онлайн театрални проекта, обединявайки в работата си известни руски актьори и такива от различни европейски страни.

Дълги години Евгения Шерменьова е директор на фестивала NET (Нов Европейски театър) в Москва, както и на фестивала „Територия“. Куратор е на различни културни програми на Фондацията на Михаил Прохоров в Русия, както и ръководител на два от най-големите фестивали за съвременно изкуство в Сибир. Две години работи в Министерството на културата в Москва, създавайки нова система на гастроли в руския театър. Наградена е с Ордена на Почетния легион на Франция. От 2016 г. живее в Латвия.

МИХАИЛ ДУРНЕНКОВ – драматург

Михаил Дурненков е руски драматург и сценарист. Завършил е Висшата школа за кино, с художествен ръководител Юрий Арабов. Сътрудничил е с Театр.doc, фестивала „Любимовка“, специализант е в театър Royal Court в Лондон. Пише пиеси за режисьорите Юрий Бутусов, Андрей Могучий и Томас Остермайер. Негови пиеси са поставяни в най-големите театри на Русия до 2022 г., когато е официално забранен в културното пространство на Русия заради антивоенните си изказвания.

От пролетта на 2022 г. живее във Финландия и работи върху редица международни проекти. Миналата година, в рамките на Залцбургския фестивал, беше показана негова камерна пиеса.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Миксът на Скорсезе в „Убийците на цветната луна“: досиета на ФБР, фотографии от местопрестъпления, брутални разкази

Джон Фанти – човекът, който вдъхнови Буковски да стане писател