in

Джон Фанти – човекът, който вдъхнови Буковски да стане писател

„Питай прахта“ е един от добрите, но почти непознати американски романи на XX век. Историята на главния персонаж – Артуро Бандини, герой, определян като тих в лудостта си, но и по детски наивен, който има големи мечти, но и много страхове и съмнения, ще бъде разказана в моноспектакъл, чиято сценична адаптация е дело на Ана Батева. Жанрът на „Кученцето се засмя“ е трагикомедия. Главната роля тук режисьорът поверява на харизматичния млад актьор Севар Иванов. За музикалното оформление е отговорен Стефан Здравески, а дизайнът е на Христо Христов. Продукцията е на Spam Studios.

Представлението засяга темата за борбата на артиста в ситуация на екзистенциално оцеляване. Артуро Бандини е писател, който търси място под слънцето и живее в съмнителен хотел в Лос Анджелис. И докато се къпе в славата на факта, че един-единствен от разказите му е публикуван в малко местно списание, Бандини минава през равносметка на живота си. Струва ли си да продължава да пише? И ако не тук, то тогава къде? Къде ще получи признателност за работата си и изобщо ще получи ли такава някога?

Ето и коментар от екипа на проекта:

Севар Иванов: „Кученцето се засмя“ е едно изключително предизвикателство за мен. Моноспектакълът изисква особено майсторство, чар и техника, които да приковават зрителя и да държат вниманието му през цялото време. Много ще ми помогне основната тема, засегната в текста – пътят на артиста. Вечните колебания дали си достатъчно талантлив; дали твоята индивидуалност и творчество ще бъдат разбрани от публиката; едновременното желание да се изявиш и страхът от общественото мнение; мястото на славата и наградите в живота на артиста…Размишленията върху тези и други теми ще превърнат представлението в една (отчасти лична) изповед, на която публиката ще може да се наслади през новия театрален сезон.

Ана Батева: Идеята за „Кученцето се засмя“ се роди непосредствено след като вече бях работила върху моноспектакъла „Всичко на масата“ по Чарлз Буковски. От Буковски  открих и самия автор, който споменава в един от разказите си, че именно Джон Фанти го е вдъхновил да пише. Оттам и ме вдъхнови и темата за творчеството, или по-скоро за Егото, което пречи на творчеството да разкрие своя пълен потенциал. Егото, което се храни с фалшиви надежди и не се съобразява с реалността. Героят Бандини е зациклил в мечтите и в представата за себе си, докато всъщност в реалния живот не може да си плати наема и е в ситуация да се изнесе oт апартамента си. Именно тогава идва и неговата равносметка за живота и най-вече за същността му.

Очаквайте премиерата на 14 и 24 октомври в Национален студентски дом.

Джон Фанти е американски романист, автор на разкази и сценарист. Един от най-известните му романи е полуавтобиографичният „Питай прахта“ (1939), който разказва историята за живота на Артуро Бандини, писател в Лос Анджелис по време на голямата депресия. Романът „Питай прахта“ е адаптиран и във филм през 2006 с участието на Колин Фарел и Салма Хайек. А Чарлс Буковски, който пише предговора към романа „Питай прахта“, споделя, че именно този автор го е вдъхновил да стане писател.

Севар Иванов завършва през 2016 НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. След това успешно и магистратура „Мениджмънт в сценичните изкуства“ пак там. Актьор е на свободна практика и изпълнителен продуцент в Камен Во Студио. В периода 2020-2022 е заместник-директор по административните въпроси в Драматичния театър в Благоевград. Между 2015-2018 е щатен актьор в Младежки театър „Николай Бинев“. От септември 2022 до март 2023 провежда Докторска специализация в САЩ по програма Fulbright (Visiting Researcher). Сред значимите му скорошни роли в театъра са: на Зал в „Шахнаме: Сказание за Зал“, реж. Елена Панайотова, на Агатон във „Федра“, реж. Бойка Велкова, на Дориан Грей в „Портретът на Дориан Грей“, реж. Стайко Мурджев и др. Сред последните му роли на екран е тази на Теофилакт във „Войната на буквите“, БНТ. През годините е печелил Награда „Андрей Баташов“ 2022 на Ордена на Рицарите Тамплиери в България, Награда ИКАР 2022 в категория „Поддържаща мъжка роля“ за ролята на Агатон във „Федра“, също така има Номинация ИКАР 2020 в категория „Водеща мъжка роля“ за ролята на Дориан Грей  и др. Севар Иванов е член на Менса България.

 

 

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Нация на влюбените“ по Светлана Алексиевич: Многогласието на писателката през визьора на театъра

Тайните на Сингапур – отвъд клишетата и модерната визия