in

Любовта на Изабел Койшет и всестранният Анселм

Снимка: Тихомира Крумова

Международно жури, предвождано от известния американски актьор Уилям Болдуин, излъчи  големия победител във фестивала „Синелибри“. В конкурса за майсторска литературна адаптация на пълнометражен игрален филм се състезаваха 11 заглавия от Франция, Италия, Дания, България, Албания, Испания и др.

Спечели 140-минутното испанско предложение – драмата „Една любов“ на режисьорката Изабел Койшет. Тя е и автор на сценария, заедно с Лора Фереро и Сара Меса. В ролите са Лайа Коста, Ингрид Гарсия Йонсон, Уго Силва, Луис Бермехо, Франческо Карил. Наградата бе приета от испанския посланик у нас Алехандро Поланко Мата, а многократно награждаваната Изабел Койшет („Моят живот без мен“, „Елегия“, „Книжарницата“), която има завиден опит в адаптирането на литературни произведения, прие наградата в изявление онлайн, като благодари на организаторите на „Синелибри“ и на журито за оказаната чест.

„Една любов“ разказва за 30-годишната Нат, избягвала в затънтеното селце Ла Ескапа от стресиращия живот в града. След като се справя с враждебността на хазяина си и с недоверието на местните жители, Нат се сблъсква с обезпокоително предложение от своя съсед Андреас. „Под напора на страстта главната героиня ще потърси отговор на редица въпроси и ще преосмисли живота си“, пише критиката за филма, който беше в официалната конкурсна селекция и на фестивала в Сан Себастиан месец по-рано.

„Една любов“ е интимен и новаторски като стил на изграждане филм с уникална атмосфера. Изабел Койшет изследва тъмните страни на една обсебваща ирационална страст и ги пресъздава правдиво и убедително. Предлагайки интересен пример за адаптация по книга, филмът се фокусира върху отделни аспекти на емоционалното себепознание в необичайна среда. Суровото величие на пейзажа, магнетичните превъплъщения и контрастът между първична сила и отчаяна уязвимост допринасят за въздействието“, разказа за мотивите на журите за решението Уилям Болдуин.

За втори пореден път тази година фестивалът излъчи победител в конкурс за най-добър документален филм. Журито, представено от Борислав Колев, Тонислав Христов и Биляна Кирилова, присъди награда „Синелибри“ 2023 на филма „Анселм“, дело на Вим Вендерс, емблематична фигура в съвременното европейско кино. Филмът е наситен с благоговение портрет на Анселм Кифер, титаничен съвременен художник и скулптор, чието творчество завладява със своя мащаб, идеен заряд и експериментаторски дух.

В рамките на церемонията бяха разпространени думи на благодарност от страна на режисьора, който междувременно беше удостоен и с почетната награда „Люмиер“ на фестивала в Лион, Франция. От името на Вендерс наградата прие Аксел Байер, заместник-директор на Гьоте-институт в София. „Няма начин да го опиша. Не позволява тълкувания… Анселм Кифер е човек, който не се страхува да рисува нищо. Той може да рисува вселената, може да рисува математически формули, може да рисува история, може да рисува митове, биология, алхимия. Той не се страхува от каквото и да е човешко знание, всичко може да превърне в живопис или скулптура“, казва Вим Вендерс за филма си.

На церемония по награждаването на „Синелибри“, освен Уилям Болдуин, присъстваха и останалите членове на журито – канадският кастинг-режисьор и продуцент Бруно Розато, френската кинорежисьорка и актриса Леа Тодоров – дъщеря на световноизвестния философ, литературовед, семиотик и културолог Цветан Тодоров, испанската телевизионна и киноактриса Карла Нието и театралният и филмов актьор Иван Бърнев.

„Това е вторият или третият път в моята кариера, когато съм поканен да участвам в жури. За мен е изключителна привилегия. Искам да подчертая нивото на отлична работа, която виждам на фестивала, както и отличното ниво на филмите, които видяхме. Мога да кажа смело, че три или четири от тях можеха да бъдат на първо място“, каза Уилям Болдуин.

Той разказа пред българската публика и за звездната си фамилия, в която и четиримата братя са актьори. „Заминавайки за Холивуд, на някои хора им се налага да се разделят със своите приятели и семейства. На мен не ми се наложи да правя това, защото цялото ми семейство е в Холивуд. Съпругата ми Чайна Филипс е известен музикант. Групата й има много награди „Грами“. Чичото на децата ми е Алек Болдуин, а негова съпруга беше Ким Бейсингър. Тяхната братовчедка е омъжена за Джъстин Бийбър. Така че и да искам, не бих могъл да избягам от Холивуд“, каза той.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Хвърчилата на Бекет

Необятният Карл Сейгън