in

„Оскарите“ 2024: очаквани и заслужени награди

Оскар

Очаквани и заслужени награди „Оскар“ получиха тазгодишните фаворити в киноиндустрията. Биографичната драма „Опенхаймер“ на режисьора Кристофър Нолан грабна статуетката за най-добър филм. Той пребори съперниците в категорията – „Барби“, „Американска литература“, „Анатомия на едно падане“, „Заседналите“, „Убийците на цветната луна“, „Маестро“, „Минали животи“, „Клети създания“ и „Зона на интерес“. Лентата имаше номинации в 13 категории, грабна седем статуетки и се превърна в един от най-награждаваните филми в историята на Академията.

Ирландецът Килиън Мърфи, който изпълнява ролята на физика теоретик Дж. Робърт Опенхаймер, спечели наградата за най-добър актьор, а Нолан за най-добър режисьор. В категориите за поддържащи актьори бяха отличени Робърт Дауни младши от „Опенхаймер“ и Давайн Джой Рандолф от „Заседналите“. „Опенхаймер“ бе отличен и за монтаж, за операторско майсторство и за най-добра оригинална музика.

Наградата за най-добра актриса получи Ема Стоун за ролята в „Клети създания“, на който тя е и продуцент. Това е втори „Оскар“ за 35-годишната американка, като така тя се нарежда до легенди като Мерил Стрийп, Джейн Фонда и Джоди Фостър. Първият й „Оскар“ е за филма La La Land на Деймън Шазел. „Ще съм ти вечно признателна“, обърна се Ема Стоун от сцената към гръцкия режисьор на „Клети създания“ Йоргос Лантимос. Ролята на Бела Бакстър е любимата в кариерата й – възхищава на любопитството на героинята си и нейната оценка за добро и зло.

Стоун и Лантимос си партнират професионално не от сега. В друг негов филм – „Фаворитката“, Стоун е амбициозна, съблазнителна прислужница в двора на английската кралица Анна. Ролята й носи номинация за „Оскар“ за най-добра поддържаща актриса през 2019 г. През декември Лантимос казва за в. „Гардиън“, че Ема Стоун е невероятна актриса, която се интересува както от малки проекти, така и от холивудски блокбастъри. Творческото дуо е заснело и късометражен филм и вече работи върху два други проекта.

Тази година наградата за най-добър международен филм спечели „Зона на интерес“ от Великобритания, а за най-добър документален филм – „20 дни в Мариупол“.

„Барби“, филмът, който събра 1,4 милиарда долара в боксофиса, взе само една статуетка за най-добра оригинална песен. Номинираният за поддържаща роля Райън Гослинг направи звездно изпълнение на „I’m just Ken“, придружено от китариста на Guns’n Roses Слаш, както и от някои от екранните му приятели като Симу Лиу и Мизеро Нкути Гатва.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Жулиет Бинош на 60: когато живееш в настоящето и пиеш шампанско само в два случая

майка и дъщеря

Любовта на майката към детето – по-важна от всеки научен постулат