in

Необятният Карл Сейгън

Карл Сейгън e американски астроном, астробиолог и популяризатор на науката. Преди повече от 25 години прави изключително точно предсказание за бъдещето – възхода на големите компании, дезинформацията и Twitter астрологията. Защо трябва да четем книгите му и да се вслушваме в това, което казва в тях днес?

В „Свят, населен с демони“, той изтъква, че има огромен брой интелигентни хора в целия свят, които таят в себе си страст към науката, но тя не се оползотворява. Според направените проучвания 95% от американците са научно неграмотни.

„Не знам до каква степен невежеството в научните дисциплини и математиката е допринесло за упадъка на Древна Атина, но знам, че днес последствията от научната неграмотност са много по-опасни, отколкото са били когато и да било досега. Опасно и безразсъдно е средностатистическият гражданин да остане невеж относно глобалното затопляне например или относно изтъняването на озоновия слой, замърсяването на въздуха, токсичните и радиоактивните отпадъци, изсичането на тропическите гори, експоненциалното увеличаване на населението“, смята Сейгън, който умира в края на 1996 година, но онова, което е написал, и до днес е актуално.

Работните места и заплатите зависят от науката и технологиите

Работните места и заплатите зависят от науката и технологиите. Ако Америка не е в състояние да произвежда – при това с високо качество и на ниска цена – стоки, които хората да искат да купуват, тогава индустрията на страната ще продължава да запада и да прехвърля по малко от своя просперитет на други части от света.

„Замислете се за обществения ефект от получената от ядрен разпад и синтез енергия, от суперкомпютрите, от информационните „магистрали“, от абортите, радона – радиоактивен газ, който се получава при разпада на урана, масовото съкращаване на арсеналите от стратегически оръжия, наркоманията, държавния контрол върху личния живот на гражданите, висококачествената телевизионна картина, сигурността на летищата и полетите, трансплантирането на зародишна тъкан, разходите по здравеопазването, хранителните добавки, лекарствата за облекчаване на маниакални състояния, депресия и шизофрения, правата на животните, свръхпроводниците, противозачатъчните хапчета, предполагаемото генетично унаследяване на антисоциалните наклонности, космическите станции, експедициите до Марс, откриването на лекарства за СПИН и рак“, изрежда примери ученият, като ни провокира да се замислим за действията си.

Критичното мислене отстъпва място на невежеството и отрицанието

Сейгън прави плашещо точна прогноза за пътя на човечеството в свят, в който критичното мислене все повече отстъпва място на невежеството и отрицанието на науката. Дава отговори на въпросите защо на прага на нова технологична революция хората все повече вярват във фалшиви новини, псевдонаучни практики и шарлатанщини, каква е разликата между истинските и лъжливите изследвания и много др.

Използване на митовете за подмяна на реалността

В своята завладяваща книга ученият описва нашироко какви митове са властвали през вековете и защо съвременните им форми продължават да се използват както за подмяна на реалността, така и за безогледни измами и манипулации от злонамерени лица, компании и дори политически режими. Той показва колко са вредни за човечеството всички модни увлечения, които заемат все по-голямо място в живота на хората – астрология, магьосничество, житни кръгове, истории за извънземни, подземни или подводни цивилизации, телепатия, хипноза, новоизлюпени и наложени религии и други.

С елегантно чувство за хумор американецът аргументира с богатство от примери и обяснения защо не трябва да се вярва на паранормалните история и критикува обстойно онези, които трупат милионни печалби заради лековерието на хората, а оставят на заден план доказателства и факти, сочещи към смислени обяснения, с които може да посрещнем бъдещето извън онзи свят, населен с демони, който сами сме създали в опит да преодолеем страховете и безсилието си.

„Науката е нещо повече от натрупани знания. Тя е начин на мислене. Научният начин на мислене е едновременно творчески и дисциплиниран. Науката ни подканя да изложим фактите, дори и те да не отговарят на собствените ни превзети разбирания. Науката изгради цивилизацията, а псевдонауката ще я разруши“, предупреждава Карл Сейгън.

Личен живот

Той има и интересен личен живот, в който също безотказно следва истината. Жени се три пъти. През 1957 г. сключва брак с биолога Лин Маргулис, от която има две деца – Дориън и Джерами. След като се развеждат, се жени за художничката Линда Салцман през 1968 г., от която има едно дете – Ник. По време на тези бракове Карл Сейгън се фокусира силно върху кариерата си – фактор, който допринася за първия му развод.

През 1981 г. Сейгън сключва брак с писателката Ан Друян и двамата по-късно имат две деца – Саша и Самуел. Карл Сейгън и Друян остават заедно до смъртта му на 20 декември 1996 г. Те живеят в египетска възрожденска къща в Итака, Ню Йорк, кацнала на ръба на скала, която по-рано е била седалище на тайното общество Cornell.

Съпругата му Ан Друян: Намерихме се в космоса и това беше чудесно

„Когато съпругът ми почина, понеже беше известен и познат с това, че не беше вярващ, много хора идваха при мен – още се случва понякога – и ме питаха дали Карл се е променил накрая и е започнал да вярва в живот след смъртта.

Карл се изправи пред смъртта си с непоколебима смелост и никога не потърси убежище в илюзии. Трагедията беше, че знаехме, че никога повече няма да се видим. Не очаквам с Карл отново да се съберем някога. Но хубавото е, че, докато бяхме заедно близо двадесет години, живяхме с явно оценяне на това колко е кратък и скъпоценен животът. Никога не омаловажавахме значението на смъртта, като се преструвахме, че е нещо друго, а не последно сбогуване.

Всеки един миг, в който бяхме живи и в който бяхме заедно, беше чуден – чуден не в смисъла на необясним или свръхестествен. Ние знаехме, че сме облагодетелствани от шанса… от това, че чистият шанс може да е толкова щедър и мил… от това, че можахме да се намерим, както Карл красиво написа в ,“Космос'“, в необятната шир на космоса и безмерността на времето… от това, че ние имахме възможността да бъдем заедно за двадесет години. Това е, което ме поддържа и което е много по-значително.

Начинът, по който той се отнасяше с мен и начинът, по който аз се отнасях с него. Начинът, по който се грижехме един за друг и за семейството, докато той беше жив. Това е толкова по-важно от идеята да го видя отново някой ден. Не смятам, че някога ще видя Карл отново. Но аз го видях. Ние се видяхме. Намерихме се в космоса и това беше чудесно“.

След тези думи, които не търпят по-нататъшен анализ или коментар, ще си позволя само да добавя още няколко акцента от света на необятния Карл Сейгън: 

„Светът е толкова прелестен и изпълнен с любов и морална дълбочина, че няма нужда да се заблуждаваме с красиви истории, за които няма доказателства. Струва ми се много по-добре, в своята уязвимост, да погледнем смъртта право в очите и да бъдем благодарни всеки ден за кратката, но великолепна възможност, която животът предоставя“. 

Толкова е лесно да се изгубим в собствените си проблеми и да забравим за света, който ни заобикаля. Карл Сейгън напомня как твърде често придаваме голямо значение на своите проблеми и тегоби и колко малко всъщност значат те в мащаба на Вселената. Ето още негови думи, които ни карат да се замислим как живеем и как бихме могли да живеем:

„Нашето позьорство, нашата въображаема значимост, илюзията за нашия привилегирован статус във Вселената – всички те са пас пред тази точка на бледия свят. Нашата планета – самотна прашинка в обкръжаващата ни околна среда. В тази грандиозна пустота няма дори намек, че някой ще ни се притече на помощ, за да ни спаси от нашето собствено невежество“.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.4k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Любовта на Изабел Койшет и всестранният Анселм

Какво е общото между Аврелий, Рузвелт, Чърчил и Елизабет II