in

Как да се самоусъвършенстваме всеки ден

Той е ментор на някои от най-известните и влиятелни политици, бизнесмени и артисти. Вярва, че смъртта е най-големият страх на хората и той ни влияе много повече, отколкото можем да осъзнаем. Страхът заразява душевния ни живот като цяло и тайно насажда ужас от живота. „Голяма част от латентната, хронична тревожност, която измъчва повечето от хората, се корени в неспособността да се изправим срещу идеята за смъртността ни“, казва Робърт Грийн. Той веднага добавя, че живеем в култура, която стига до крайност в отричането на смъртта и изключва съществуването й, доколкото това е възможно.

След емблематичните „48-те закона на властта“, „33-те стратегии на войната“, „Законите на човешката природа“, „Майсторството“ и „Изкуството да съблазняваш“ Грийн се завръща с ново заглавие – „Закони за всеки ден“. Книгата включва 366 от най-ценните му съвети и уроци, съсредоточени върху силата, съблазняването, майсторството, лидерството, самоконтрола и стратегията. Основана на над 25 години усилени изследвания в областта на човешката природа и развитие, книгата поднася по един кратък урок за всеки ден от годината, с помощта на който да открием истинското си призвание, своя вътрешен глас и съвети как да се научим да разпознаваме какво всъщност се случва около нас.

„Състоянието на съзнанието ви се определя от характера на ежедневните ви мисли. Ако те се въртят около едни и същи мании и драми, пейзажът на съзнанието ви ще бъде пустинен и монотонен, а това тайно ще ви прави нещастни. Вместо това трябва да се стремите да насочите съзнанието си навън, да разгърнете въображението си и да преживявате живота по-интензивно“, обяснява Робърт Грийн.

Лесни и достъпни за усвояване, всички уроци в изданието съдържат съществени и полезни препратки към останалите книги на ментора.

В „Закони за всеки ден“ той предизвиква читателите си:

да се вгледат навътре в себе си и да спрат да робуват на външни влияния;

да придобият правилните инструменти, с които да разпознават токсичните хора в личния и професионалния си живот и да не приемат привидното за истина;

да овладеят стратегията на живота и да преследват каузите, в които вярват най-дълбоко;

да вникнат в основните мотиви, които движат човешкото поведение, и да развият по-голяма емпатия и приемане към себе си и околните.

Тренирайки самосъзнанието си само за по няколко минути всеки ден, всеки може да открие приятел и съмишленик в свят, в който опасните и токсични типове хора са в изобилие. „Мислете за възможностите на човешкия мозък като за огледало на безкрайния Космос. Не забравяйте, че сте смъртни. Всеки ден сте заобиколени от удивителни чудеса и в зависимост от това доколко ги допуснете в ежедневните си мисли, се определят границите и силата на съзнанието ви“, съветва още Робърт Грийн.

Той описва контраста между живота и смъртта по следния начин: смъртта е абсолютен покой, без движение и промяна освен разложението. Тя ни отделя от другите и оставаме сами. От друга страна, животът е движение, връзка с другите живи същества и разнообразие от форми на живот. Като отричаме и потискаме мисълта за смъртта, ние подхранваме тревогите си и ставаме като мъртви отвътре – отделени от другите хора, зациклени върху едни и същи мисли, изолирани от движение и промяна. От друга страна, познаването и близостта на смъртта, способността да разсъждаваме за нея, има парадоксален ефект, който ни кара да се чувстваме по-живи.

Един от законите на Грийн е: „Като се свържем с реалността на смъртта, ние се свързваме по-дълбоко с реалността и пълноценния живот. С разделянето на смъртта от живота и потискането на мисълта за нея правим точно обратното“.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.8k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Лейла Слимани и Георги Господинов: светът от вчера, днес и утре

Sofia MENAR: 40 премиерни филма от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка