in

„Всеки ден прави по нещо, от което те е страх“ ~ Коя е първата дама на света?

Тя е модел за подражание и пример за добре изживян, стойностен живот за няколко поколения. Тя е първата дама на САЩ за повече от четири мандата (от 1933 до 1945 г.), писател, публицист и правозащитник. На днешната дата преди 139 години (11 октомври, 1884 г.) е родена една от най-влиятелните жени в историята – Елинор Рузвелт, съпруга на 26-я президент на САЩ Франклин Рузвелт. Остава в историята не просто като президентска съпруга, а като общественик с милиони почитатели по света. Елинор оглавява Комисията по правата на човека в ООН и Комисията за правата на жените в САЩ. Има сериозен принос в изработването на Всеобщата декларация за правата на човека.

34-ят президент на САЩ Хари Труман неслучайно я нарича „Първата Дама на Света“.

През 1939 г. тя дори изпреварва по популярност мъжа си – одобряват я 67% от американците. В периода 1933 – 1945 г. Елинор участва в 5900 мероприятия, изнася огромен брой лекции и доклади, има над 1400 обръщения. Бори се срещу расовата дискриминация и бедността. След 1942 г. обикаля териториите на юг от Тихия океан, среща се на фронта с войниците и пренася писма до близките им. Заради огромното й влияние мнозина смятат, че самата тя трябва да се кандидатира за президент.

Въпреки че съпругът й изневерява постоянно, Елинор му ражда 6 деца, а бракът й продължава 40 години, градят и успешно политическо партньорство. Двамата сключват брак, когато тя е на 19, а той на 21. Франклин е неин пети братовчед. Елинор му прощава изневерите, самата тя има извънбрачна връзка в продължение на 13 години – с журналистката на „Асошиейтед прес“ Лорена Хикок, която дори живее 4 г. в Белия дом. Самата Елинор използва средствата за масова информация, за да запознае обществеността със своята дейност. Тя списва журналистическа колона, за да затвърди своята популярност.

На седемдесет и шест годишна възраст, две години преди смъртта си, жената с много таланти, пише „Учи се от живота. 11 ключа за по-пълноценен живот“ – просто и достъпно ръководство, което ни посочва как да живеем по-пълноценно. В книгата Елинор Рузвелт излага собствената си философия за живота и повежда своите читатели по пътя на състраданието, доверието, зрелостта, гражданския дълг и редица други.

Ето едни от най-известните й цитати:

„Хората се развиват чрез опита си, ако посрещат живота честно и с кураж“.

„Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат други хора“.

„Не е достатъчно просто да говорите за мир. Трябва да вярвате в него. Не е достатъчно и само да вярвате в него, трябва да се борите за него“.

„Трябва да правиш онези неща, които мислиш, че не можеш“.

„Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на своите мечти“.

„След като чувствате радост от това, че радвате другите, представете си какво ще почувствате, когато им дарявате щастие“.

„Вярвам, че всеки може да победи страха, като върши нещата, от които се страхува най-много. И да ги повтаря, докато успее”.

„Никой не може да те накара да се почувстваш несигурен в себе си без твоето позволение“.

„Да даряваш любов е урок за човека“.

„Не е честно да искаш от другите това, което ти самият не би направил“.

„Няма да се тревожиш за това какво мислят хората за теб, ако осъзнаеш колко рядко го правят“.

„Правете това, което чувствате за правилно със сърцето си, така или иначе ще бъдете критикувани“.

„Никога не позволявайте на човек да ви казва „не”, ако той няма правото да ви каже „да“.

„Решенията, които взимаме, са само и единствено наша отговорност”.

“Никога не бъркайте знанието с мъдрост. Едното ви помага да живеете, другото да изградите живот”.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.4k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Само ние двамата: Какъв е залогът на думите „Аз съм мъжът на живота ти“

Стоян Радев: Връзката между ежедневието и големите теми в живота е важна