in

Ханибал Лектър и зараждането на злото в него

Всяка история си има своя край, а всяко чудовище – своето начало. Как се е родил най-изтънченият канибал, който световната литература познава? Време е да отворим вратата към двореца със спомените на Ханибал Лектър с предисторията на най-култовата трилърова поредица на всички времена.

Литва, 1941 г. – Втората световна война е навлязла в решителната си фаза. Ханибал е на осем години и живее в двореца „Лектър“, когато операция „Барбароса“ – светкавичния поход на Хитлер към Русия – превръща Балтийския регион в кървава фронтова линия.

Преживял невиждани ужаси и изгубил цялото си семейство, Ханибал се въздига от кошмара на Източния фронт – едно нямо момче в снега, с верига около врата си, останало само в компанията на своите демони и изгарящата си жажда за мъст.

Когато чичо му, известен художник, го намира в зловещото съветско сиропиталище, в което се е превърнал някога величествения замък „Лектър“, Ханибал заминава за Франция, за да заживее с него и екзотичната му съпруга лейди Мурасаки.

Именно под нейните наставления и с помощта на източната мъдрост той започва да лекува раните си от миналото и се подготвя за бляскавото бъдеще, подходящо за гениалния му ум.

Зараждането на злото

Ала старите спомени, някога така грижливо заключени, започват да излизат наяве – да посещават мислите му и да тормозят съзнанието му. И когато най-после е готов, той ги посещава на свой ред. А всички много добре знаем какво се случва с хората, привлекли апетита за отмъщение на Ханибал Лектър.

В „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“ ставаме свидетели на раждането на една икона във всичките ѝ нюанси и противоречивост. Томас Харис рисува смайващ портрет на световноизвестния убиец като млад, в който той е все така изтънчен, гениален и лукав – но за пръв път раним.

„Ханибал Лектър: Зараждането на злото“ следва останалите три книги от легендарната поредица на Томас Харис – „Червения дракон“, „Мълчанието на агнетата“ и „Ханибал“. В тази мрачна, напрегната и написана с несравнимото майсторство на Харис предистория читателите още веднъж се оказват хванати в примамливия капан на д-р Ханибал Лектър, който вече повече от 40 години остава най-обаятелното чудовище на трилъровия жанр.

Източник: Сиела

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Маскарпоне крем

Крем с маскарпоне, сладко от ягоди и череши

Грижа за кожата

Как да се грижим за кожата след 30-те години?