in

Как да се грижим за кожата след 30-те години?

Грижа за кожата

Възрастта е само цифра. За съжаление обаче кожата не може да се съгласи с тази популярна поговорка. Във всеки етап от живота ни тялото се променя по някакъв начин. До навършването на 30 години обикновено не забелязваме промени в състоянието на кожата, но след като навършим 30 години, кожата започва да губи своята еластичност и да изглежда различно.

Типичните признаци на стареене, като фини линии и петна, са нещо съвсем нормално, тъй като регенерацията на клетките става по-бавна с напредването на възрастта. Запасите от колаген и еластин започват да намаляват, което означава по-малко блясък и по-малко еластичност.

Стареенето е напълно естествен процес, но външни фактори като слънчева светлина, замърсявания, нездравословно хранене и т.н. забързват този процес. С правилната грижа за кожата и някои промени в навиците, можете да забавите стареенето на кожата.

Ето как трябва да се грижите за кожата си, след навършване на 30 години:

Основните неща

Вода

Това, което ядете, е определящо за кожата ви. Консумирането на повече плодове и зеленчуци, чисти храни и много вода е важно за цялостното здраве на организма, включително и за здравето на кожата.

За да имате красива и млада кожа, трябва да си изградите здравословни навици и да се откажете от вредните такива. Откажете се от тютюнопушенето, наспивайте се добре и най-важното – пийте поне 2 литра вода на ден. Сухата кожа води до поява на финии линии, а пиенето на вода е най-добрият начин да хидратирате кожата си.

Колаген

Колаген

Колагенът е протеин, който поддържа кожата здрава, сияйна и млада, като поддържа нейната еластичност. Ако нивата на колаген в тялото ви са високи, кожата ви естествено ще изглежда стегната и еластична, но е съвсем естествено нивата на колаген да падат с напредването на възрастта. За да стимулирате тялото да произвежда повече колаген е добре да ядете чисти храни, с високо съдържание на витамини и минерали. Освен това можете да използвате продукти с колаген и да пиете добавки с колаген.

Слънцезащита

Слънцезащита

Нанасянето на слънцезащитни продукти е абсолютно задължително, независимо на каква възраст сте. Защитата от слънцето става още по-важна, когато започнете да се сблъсквате с първите признаци на стареене. Независимо дали е лято или зима, дали навън е слънчево или не, не бива да излизате от вкъщи, без да нанесете слънцезащитен продукт. Слънчевите лъчи са изключително вредни, а освен това ускоряват процеса на стареене, така че нанасяйте продукти с висок SPF.

Масажи

Масаж

От време на време трябва да отделяте време за масаж на лицето и бързо ще усетите ползите. Масажите имат много ползи за кожата, включително подобрена циркулация на кръвта, стимулиране на лимфния дренаж и клетъчния обмен, а освен това облекчава мускулното напрежение. Масажите на лицето също помагат за по-доброто усвояване на всеки козметичен продукт, който нанасяте.

Ексфолирайте, но не прекалено често

Ексфолиране

Ексфолирането е много важно, но не бива да прекалявате. Тази процедура помага за премахване на натрупаните мъртви кожни клетки и прави кожата здрава и сияйна, но ако я ексфолирате твърде често ще я лишите от естествените масла и ще я направите уязвима. Препоръчително е да ексфолирате кожата не повече от три пъти седмично и задължително да нанасяте овлажнител след това.

Loading

  • Имате ли изградена рутина за грижа за кожата?

    Кожа
    • Да
    • Не, всеки ден правя различни неща за кожата си

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ханибал Лектър и зараждането на злото в него

Томас Едисън – човекът, чиито изобретения промениха света