in

Защо не можем да създаваме приятелства

Чувствате се самотен? Трудно завързвате приятелства? Не сте единствен. Социални психолози алармират, че този неприятен феномен е на път да се превърне в епидемия, която може да катализира лесно редица социални болести – депресия, пристрастявания, насилие, вредни навици. Според проучване на приложението Patook, цитирано от американското онлайн издание „Ози“, за 36% от американците е „трудно“ или „много трудно“ да създадат приятелства. Самотата се оказва толкова сериозен проблем, че Япония и Великобритания решават да назначат своеобразни „министри на самотата“. Бившата министър-председателка Тереза Мей решила да създаде тази позиция, след като едно национално проучване показало, че повече от 9 милиона британци се чувстват самотни.

Европейската островна държава не е единствена. Единадесет високоразвити страни също показват обезпокоително повишени нива на социална изолация. 31% от хората във Франция, 25% – в Австралия и 21% – в САЩ, споделят за подобен проблем. Според проучване на Harvard Graduate School of Education от февруари т.г. самота изпитват 51% от майките на малки деца и 61% от младежите от 18 до 25 години. „Ози“ цитира свое собствено проучване сред повече от 300 читатели, според което само 30% отговорили, че лесно завързват приятелства. Според запитаните затрудненията се увеличават с напредване на възрастта.

Понякога, макар да не осъзнавате, проблемът за изграждането на приятелства е в намирането на правилните думи. В английският – най-разпространеният език по света, има само една дума за обич, докато в древногръцкия има цели 6. Сред тях например е philia, което означава дълбока привързаност. Това обаче е нищо в сравнение с езика санскрит, в който има цели 96 думи, повечето от които са за нюанси на платоническата любов. В езика мандарин например има думата юанфен, която се отнася до връзка, дадена от съдбата – усещането, че си намерил сродна душа.

Според проучване, публикувано неотдавна в Harvard Business Review, т.нар. Поколение Y, известно още като милениали (родени в началото на 1980-ге години), и хората от Поколението Z, се сблъскват с по-голяма степен на тревога от предшестващите ги Поколение Х и бейби бумърите. Това се дължи на по-интензивното им социално движение заради образование и преследване на кариера. През 2015 г. проучване на приложението за приятелства Patook показало, че повече от половината от тези, които са прекарали по-малко от 5 г. на едно място, намират за трудно да създадат приятелства, за разлика от тези, които стоят на едно място по-дълго.

През 1977 г. психологът Ерик Клингър установил, че повечето от студентите поставят своите приятели пред семейството, религията и работата като ключ към смисления живот. Четири деситилетия по-късно 69% от американците поставят на първо място семейството, 34% – кариерата, 23% – парите и само 19% приятелството. Една от причините биха могли да бъдат технологиите. Смартфонът промени нашите връзки, той ни държи в контакт във всеки момент, но не с тази дълбочина, от която имаме нужда. С други думи, можем да имаме 400 приятели в Туитър, Фейсбук или Инстаграм и пак да се чувстваме напълно самотни.

Една от причините за намаляването на приятелствата е финансова. Когато трябва да посрещнеш текущите си нужди, отиването на бар, забавление или друго събитие, където можеш да срещнеш нови хора, остава един от последните приоритети. Каквито и да са причините, проблемът очевидно съществува, и по света започват да мислят как да се справят с него.

В Япония съществува понятието „хикикомори“. То съчетава глаголите хики – отдръпвам се, и комори – затварям се в себе си. Това описва състоянието на японски младежи – главно мъже, които се изолират от обществото. Феноменът се появява за първи път през 1990-те години по време на икономическата рецесия в Япония. Тъй като в страната живее най-бързо застаряващото население в света, и в съчетание с взелата епидемични размери самота при възрастните, японските застрахователни компании, предложили на наемодателите пакет, който покрива пропуснатите ренти от наематели, умрели сами в къщи. В отговор на феномена хикикомори се появява нова индустрия. Тя предлага от холографско изображение на попзвезда за компания на стойност 2800 долара до „сестри под наем“ – жени, които помагат на потърпевшите да се приобщят към обществото и ги измъкват от жилищата им срещу 250 долара на сесия.

В съседен Китай в последните години има бум на друг подобен бизнес – момчета под наем. Младите китайски момичета или жени, които се сблъскват с растящ натиск от страна на родителите да си намерят приятел до 20-ата си година, наемат момчета, които да играят тази роля, когато е нужно. „Ози“ цитира блогър в китайската социална мрежа Алибаба, който срещу 264 долара на ден осигурява пълно внимание на момичето, което го е наело, но без физически контакт. В САЩ обаче решават и този проблем чрез приложението Cuddle Comfort. Апликацията, чието име в превод означава буквално „комфорт на гушкането“ доставя до дома ви „физически контакт“, също както Uber Eats доставя бургери.

Помислено е и за хората, които имат проблеми със съня. Ако по един или друг начин самотата може да се пребори през деня, тя се превръща в сериозен проблем нощем. Подкастът Sleep With Me и водещият Дрю Акерман помагат на слушателите да заспят. Неотдавна блогър от мрежата за споделяне на видео съдържание Tik Tok събра повече от 1 млн. последователи, след като пусна свое видео, в което чете истории за лека нощ и пожелава на хората сладки сънища.
Както се вижда, възможностите са многобройни. Прибавете към тях и смятаните понякога за старомодни „групи по интереси“ и може би няма да станете жертва на феномена „трудно създаване на приятелства“. Клуб по танци, група за изучаване на чужди езици, спортен отбор, туристически клуб, блготворителна инициатива – това са само от възможностите.

  • Лесно ли създавате приятелства?

    A toast to friendship
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Мисия красиви ръце

Снимка: Nokian Tyres

Как да избегнете аквапланинг на пътя