in

Как да избегнете аквапланинг на пътя

Снимка: Nokian Tyres
Снимка: Nokian Tyres

С настъпването на есента валежите от дъжд зачестяват, а рискът от аквапланинг се увеличава. Когато шарката на протектора не може да премахне водата между гумата и пътя, под гумата се образува водна възглавница и тя губи сцеплението си и управляемостта на автомобила. Аквапланингът може да изненада дори най-опитните шофьори. За да избегнете подобна ситуация, вижте няколко лесни предпазни мерки, които могат да ви осигурят безопасно и спокойно пътуване:

Проверете дълбочината на протектора на гумите си

Още преди да седнете зад волана, може да намалите риска от аквапланинг. За целта трябва да проверите дълбочината на протектора на гумите ви и да се уверите, че те са в добро състояние. Износените гуми създават риск, тъй като изтласкват много по-малко водата, а протекторът няма нужния капацитет да я събира.

„Минималната дълбочина на протектора трябва да бъде 1,6 мм, но трябва да имате предвид, че гумите губят свойствата си за предотвратяване на аквапланинг още при 4 мм“, казва Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres. Той допълва още, че износените гуми попадат в аквапланинг при скорост от 75 км/ч.

Проверете налягането в гумите

Налягането в гумите също трябва да се провери преди пътуване. Недостатъчно напомпаните гуми завиват по-бавно, допринасят за по-голям разход на гориво и увеличават риска от аквапланинг. Проверката и евентуалното напомпване на гумите са важни мерки за безопасност, които не отнемат много време, но могат да спасят живота ви.

Снимка: Nokian Tyres
Снимка: Nokian Tyres

Правилната скорост помага да запазите контрол

Когато сте зад волана също може да предотвратите аквапланинг с поддържане на правилната скорост. Ако шофирате твърде бързо в проливен дъжд, дори новите гуми може да не са в състояние да предотвратят аквапланинг.

„Най-важната предпазна мярка, която шофьорът може да приложи, е да съобрази скоростта си с метеорологичните условия. При силен дъжд карайте с 15-20 км/ч, за да позволите на шарката на протектора да премахне цялата вода между гумата и пътната настилка“, съветва Дражик.

Не карайте в коловози

Когато времето е дъждовно, предвидете си повече време за път и спазвайте по-голяма дистанция от останалите участници в движението, тъй като мократа настилка увеличава спирачния път.

„Ако на пътя има коловози, не карайте в тях, защото те събират вода. Много по-безопасно е да шофирате до коловозите, отколкото в тях“, категоричен е продуктовият мениджър на Nokian Tyres.

Снимка: Nokian Tyres
Снимка: Nokian Tyres

В случай на аквапланинг е важно да запазите спокойствие

„Ако автомобилът ви попадне в аквапланинг, махнете крака си от педала за газта и натиснете съединителя. Не използвайте спирачка и не въртете волана. Когато намалите скоростта, сцеплението на гумите може да се върне внезапно. Когато това се случи, дръжте кормилото изправено, за да избегнете попадане в канавка или в насрещното движение“, казва още Мартин Дражик.

Loading

  • Колко често проверявате налягането в гумите ви?

    • Много рядко
    • Винаги преди дълъг път
    • Сравнително често

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Защо не можем да създаваме приятелства

Какво ще се случи, ако всичките ни желания се изпълняват от робот?