in

9 златни правила за дълголетие

Искате ли да живеете до 100 години? Това е мечтан план, който си правят много от нас. Късметът обаче спохожда само 2 от 10 000 души в САЩ, съобщава изданието Eco Watch. Експертите са единодушни, че когато става дума за години, количеството няма значение, ако няма качество. „Въпросът е, ако живеете до 100 години, какъв столетник ще бъдете – немощен старец, който няма да може да се грижи за себе си, или независим и в добро здраве възрастен човек”, пита риторично д-р Стивън Аустат. Той изследвал клетъчните и молекулярните механизми на стареенето в Здравния център към Универкитета в Сан Антонио, Тексас. „Според мен всичко зависи от добрите медицински практики”, казва докторът.

Хората от 5 региона на земното кълбо изглежда имат отговор на този въпрос. Те живеят в тъй наречените „сини зони” – Икария (Гърция), Окинава  (Япония), Оглиастра (Сардиния), Лома Линда (Калифорния) и Никоя (Коста Рика). Макар, че техните стратегии са различни и уникални, те имат едно общо нещо – начинът на живот. Не мислете, че те достигат до тази възраст, защото спазват някаква специална диета, или следват религиозни правила. Хората по тези места доживяват до 100 години, защото начинът, по който живеят, поставя в хармония тялото и ума.

Според изследователят Дан Бутнер, хората в тъй наречените сини зони са направили 9 важни избора, които им помагат да живеят не само дълъг, но и здравословен живот. Бутнер ги нарича „силата на деветте правила”. Ето кои са те:

 

1. Движете се ежедневно

Jogging in park

Ние отделяме много време и пари, за да се безпокоим за редовните си посещения във фитнеса, за упражненията, които трябва да направим там, или за тяхната последователност. Хората в „сините зони” не мислят за това. Те се движат естествено, всекидневно, без да си го поставят като цел. Техният начин на живот ги принуждава да се движат денем или да изкачват планински пътеки, докато пасат овцете, или за да плевят градините, в които отглеждат чисти зеленчуци.

Ако опитате да се движите по-активно във вашата естествена среда през деня, вместо да си определите 1 час във фитнеса след 12 часа седене на стол, това ще има много по-добър ефект и върху тялото, и върху духа ви.

 

2. Създайте си цел в живота

Find purpose

Хората в „сините зони” знаят защо се събуждат сутрин. Те чувстват пълен своя живот, знаят накъде са се запътили и не са изнервени и припряни да стигнат там. На тях, за разлика от мнозина, не им се налага да се доказват пред никого. Усещането за смислен живот може да добави 7 години към неговата очаквана продължителност.

 

3. По-малко стрес

No stress

Стресът води до хронични възпаляния, а тези възпаления се асоциират с всяка болест, свързана с възрастта. Едва ли има място по света, където хората да не се сблъскват с претоварване и стрес. Разликата е, че хората в „сините зони” знаят кога да кажат стоп и как да се разтоварят, преди стресът да им навреди. Някои постигат това чрез кратка дрямка, други – чрез сиеста, трети се молят, четвърти стават, за да се разтъпчат или да свършат нещо различно между усилената работа.

 

4. Следвай правилото на „80-те процента”

Dinner in lunch box.

Откажете се от нощните похапвания и вечеряйте рано. Хората в „сините зони” употребяват умерено количество  храна в ранната вечер и не приемат храна през деня. Те спират да се хранят, когато се почувстват наситени на 80 %. Разликата между това да не се чувстваш гладен и да се чувстваш преял спомага за регулирането на теглото и пази тялото здраво.

 

5. Яжте повече растения – особено бобови

String beans

За да получат достатъчно протеин, много от нас ядат повече месо. Но хората от „сините зони” се хранят с месо само 5 пъти в месеца. Проучвания показват, че яденето на червено месо може да доведе до преждевременна смърт. Според много учени човек може да се придържа само към растителна диета, ако включи повече зърнени храни в менюто си. Лещата, черният боб, нахутът и соята са особено хранителни. Трябва да ядете около половин чаша бобови на ден, за да поддържате вашето дълголетие.

 

6. Пийте по малко вино

Red Wine

Хората в „сините зони”, с изключение на една от тях, пият алкохол редовно – умерено, разбира се. Оказва се, че умерените пиячи надживяват тези, които не пият изобщо. Тези, които живеят по-дълго пият една или две чаши вино на ден с приятели или по време на хранене. Да не пиеш цяла седмица, а след това да се наливаш през уикенда, няма да помогне много.

 

7. Вярвайте

Family Praying at Family Dinner

Тъжна новина за всички атеисти – според едно проучване хората, които участват в някакъв тип религиозна служба веднъж в седмицата, живеят от 4 до 14 години по-дълго от хората, които не го правят. Видът на вярата няма значение. По-важно според експертите е усщането за принадлежност към общност, в която не сте сам.

 

8. Семейството на първо място

Happy family

В нашето общество се отделя толкова много място на амбициите и постиженията на отделния човек. Има стотици книги как да постигнем целите си, как да се харесаме на околните, как да станем богати. Столетниците, за разлика от мнозина, се държат близко до семействата си. Тези, които поддържат тесни връзки с родителите си, жевеят по-дълго. Те също инвестират в своите деца и най-често имат по един партньор – все фактори, които според изследването могат да добавят до 3 години към живота им.

 

9. Не забравяйте приятелите

Friends Camping

Разбира се, кръвта вода не става, но приятелите са второто ни семейство. Столетниците създават малки социални общности, които оказват влияние върху продължителността на живота им.

 

Както се вижда, може да не живеете в Япония, Гърция или Калифорния, но можете да направите всяко от тези неща. И запомнете – радостта от живота е най-добрият начин да го направите възможно най-дълъг, казва Дарлена Куна, преподавател в университета във Флорида.

  • Бихте ли искали да живеете 100 години?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Yes
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Романът „Обитаемият остров“ излиза в ново издание

Студена доматена супа Гаспачо