in

8 лесни трика за щастие

Как да бъдем по-щастливи? Как да постигнем нирваната на душата, която ни дава криле? Как светът да е хубав, въпреки трудностите и предизвикателствата, които ни връхлитат? Когато се чувствате изгубени, може да си спомните за тези 10 съвета, които ще върнат радостта в очите ви:

1. Общувайте с хора, които ви карат да се чувствате добре

Friends on vacations by car

Всички обичаме обкръжението на хора, които харесваме – деца, любими, приятели, добри колеги. Те ни създават душевен и физически комфорт, а той е неразделна част от чувството ни за щастие. Има обаче дни, когато те не са до нас. Друг път изискват толкова много, че ни карат да униваме и да се чувстваме отхвърлени. Намерете хора, които ви приемат такива, каквито сте – без условия, забележки или претенции. Те ще ви създадат усещането, че сте важни и нужни, че сте ценени и обичани, без да ви назидават как да се държите или какво да правите.

 

2. Създавайте нови приятелства

A happy young woman pouring orange juice into a cup during frien

Според скорошно проучване на Харвард едни от най-щастливите хора са тези, които подхранват социалните си връзки. Не е нужно да имате армия от приятели – това отнема ценно време. Но няколко силни и споделени приятелства са достатъчни, за да се чувствате разбрани и обичани. С някои приятели можете да ходите в планината или да ловите риба, с други – да водите оживени разговори, с трети – да работите по общ проект или да имате общи хобита и интереси, с четвърти – просто да помълчите. Общуването с хора, които цените и ви ценят, ще ви гарантира не само усещане за съпричастност и споделеност, но и по-добро физическо здраве.

 

3. Правете добро

Beggars sitting beside the streets and having someone give noodles.

Друго проучване на сп. „Форбс“ установява, че съществуват два вида щастие –  такова, което се фокусира върху моментното удоволствие, като например насладата от парче шоколад, и щастие от чувството, че животът има смисъл. Първото е лесно, но за второто се искат усилия. Експертите съветват да имате значение за някого. Дали ще доставите удоволствие на децата си, като отделите време да разговаряте или играете с тях, или ще посадите цветя в градикната пред блока – това са все начини да разширите щастието и извън собствената си черупка. „Най-щастлив е онзи човек, който прави щастливи много други хора”, казва Дидро.

 

4. Планирайте деня си

Young blonde girl planning her day, keeps a big grey cup, writes plans in a dairy

Вероятно първото нещо, което правите сутрин, е да вземете телефона си и да проверите имейла си. Това не е най-доброто начало за един успешен ден. По-продуктивно е да планирате какво е това нещо, което ще направите през деня, което ще ви донесе радост вечерта. Подредете приоритетите си по това кои е най-реалистично да изпълните.

 

5. Разхождайте се сред природата

Young woman is walking on nature

Доказано е, че прекарването на повече време сред природата намалява безпокойството. Но ако през седмицата не можете да отидете в парка или планината, можете да разглеждате  красиви природни снимки. Американски учени направили следния експеримент – подложили група хора на стрес тест, в който за кратко време трябвало да решат дузина трудни казуси. След края на задачата разделили участниците на две групи – едните влезли в стая със снимки на гора, а другите – в стая с градски фотоси. Първите усетили прилив на енергия и пулсът им спаднал значително по-бързо отколкото при хората във втората група.

 

6. Намерете хоби или любимо занимание

Find your own motivation. Young tennis player with a racket in her hand is thinking about the game

Решаване на кръстословици и судоку, четене на книги, посещение на клуб по танци, йога или спорт – има толкова много неща, които човек би могъл да направи. Важното е да намерите това, което ще ви донесе най-голямо удовлетворение. Не се притеснявайте, че приятелите ви ходят на фитнес или пилатес, а вие не искате да ги последвате. Те вероятно също не се изкушават от кулинарното изкуство или шиенето на гоблени, но вие не им се сърдите, нали?

Понякога гледането на документален или научно-популярен филм за неща, които не познавате е достатъчно да ангажира мислите ви. Когато човек е зает, има по-малко време да се самосъжалява. „Най-верният начин да бъдеш щастлив е да работиш много и да правиш онова, което ти се харесва, за да не ти остава време да мислиш дали си щастлив.”, казва Бърнард Шоу.

 

7. Грижете се за здравето си

Foods for Improving Mental Health

Движете се пеш. Не ползвайте асаньор. Дишайте чист въздух. Яжте здравословна храна. Обграждайте се с приятни хора. Ходете на профилактични прегледи. Грижете се за здравето си много преди да се разболеете. Щастливият човек е здрав човек.

 

8. Пътувайте, пътувайте, пътувайте!

Girls Friendship Hangout Traveling Holiday Map Concept

Не е нужно да предприемате околосветско пътешествие, или да стъпите на друг континент, за да почувствате прилив на щастие. Ако не разполагате с големи средства, не се отчайвайте. Понякога една карта за градския транспорт върши чудесна работа. Със сигурност има местенца, там, където живеете, на които не сте стъпвали никога и които не познавате.

Затова качете се на първата спирка на градския рейса и слезте на последната. Дори само разглеждането и четенето на реклами по пътя, ще ви обогати. Научаването на нови неща и срещата с нови хора ще ви разсее от тъгата и ще ангажира ума ви. Когато това се случи, ще сте по-работоспособни, ще спечелите повече и ще можете да разширите периметъра на пътуванията. И ще изпълните заръката на Далай Лама „веднъж в годината да идете на място, където не сте били никога преди”.

Ако тези 8 „жокера” не ви помогнат, а черните мисли продължават да ви спохождат често, имате план „Б”. При първа възможност прескочете до Музея на щастието в Лондон. Програми, семинари и майсторски класове ще ви върнат радостта от живота, която сте изгубили.

  • Чувствате ли се щастливи?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Защо се будим нощем?

Трябва ли да възпитаваме децата с бой