in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СмяхСмях ЯдосанЯдосан СладкоСладко ПлачиПлачи ОМГОМГ

10 храни, които отслабват имунитета ни

Често хранителни експерти ни съветват, кои са храните, които могат да засилят имунната система. Рядко обаче става дума за онези, които могат да отслабят уменията на тялото да се справи с инфекциите. Изследване на учени от Университета Тъфс в Бостън и Националния университет в Южна Корея, цитирано неотдавна от онлайн изданието Ecowatch, съобщава, че свръхпреработените храни и тези, които съдържат „празни“ калории – без хранителни вещества, могат да се отразят зле на имунитета ни и да съсипят здравето ни.

Имунната система съществува, за да ни предпази от бактерии, вируси и паразити, затова целта на здравословния хранителен режим е да й даде шанс да се справи с болестите и патогените, припомня Дарлена Куна, преподавател в Университета във Флорида. Храните, които нямат тези свойства, на практика не подпомагат имунната система. Кои са те:

1. Сладки храни

Когато говорим за сладки храни, пъровото, което ни идва на ум, са тестените печива, тортите, сладкишите и шоколадите. Но всъщност дори сушените плодове, както и тези от консерва, или соковете, също съдържат толкова много добавена захар, че могат да поставят на изпитание имунитета. Микробиомът в нашия храносмилателен тракт държи под контрол опасните бактерии. Но глюкозата и фруктозата в сладките храни подхранват нездравословните микроби и така става по-трудно да се борим с инфекциите. Сладките храни, маята и микробите, които обичат „сладичко“ жадуват за все повече добавена захар в тялото и в известна степен ни правят зависими. Добавянето на твърде много захар във всекидневната ни диета обаче покачва кръвната захар, която от своя страна увеличава възпалителните протеини. Това особено силно се наблюдава сред диабетиците. Високите захарни нива удрят имунните клетки. Учени смятат, че тези, които приемат много сладки храни, са по-възприемчиви към автоимунни заболявания, какъвто е например ревматоидният артрит.

2. Солени храни

Солта прави храната толкова вкусна, че ни е трудно да се откажем от нея. Тя помага натуралните вкусове на съставките в храната да се откроят, но всъщност е лоша за нас, защото може да спре имунните функции да работят нормално. Влиянието, което солта оказва на стомашно-чревните бактерии, увеличава риска от автоимунни заболявания. Едно предварително проучване на учени от University College в Лондон през 2019 г. показва увеличаване на автоимунните болести в развитите страни. Това особено се забелязва при болести като колит, лупус и болестта на Крон. Според друго проучване от 2016 г. мъжете, които приемат по-солени храни, имат по-високо ниво на моноцити и възпалителни маркери, което е ясен показател за свръхимунен отговор.

3. Обработени меса

Обичате хот дог и деликатесните меса? Може би е време да ги намалите. Преди това се препоръчваше на бременните, но напоследък диетолозите отправят този съвет към всички. Тези деликатеси се свързват потенциално с някои видове болести, включително рак на стомаха. Причината е, че повечето съдържат много наситени мазнини и според хранителните експерти допринасят за лошото функциониране на имунната система и възпаленията сред някои хора. Те съдържат и крайни вещества, които стават вредни, когато мазнините и протеините се смесят със захарите в кръвта. Това предизвиква оксидантен стрес и възпаления. Пърженият бекон, хотдога, печените меса имат високо ниво на подобни съставки.

4. Бързо приготвени храни

Всеки знае, че бързо приготвените храни не са най-добрият избор, но понякога, заради удобството и привлекателния вкус, не можем да им устоим. Всъщност бързо приготвените храни не само допринасят за наднорменото тегло, но могат да навредят и на имунната ни система. Те се отразяват зле на чревния биом и могат да увеличат възпаленията. Като добавка на прекалено многото сол, която съдържат, в тях понякога има химически вещества, които могат да се отразят зле на хормоналната система, да намалят или изцяло предотвратят имунния отговор.

5. Храни с консерванти и добавки

Колкото по-обработена е една храна, толкова повече добавки и консерванти съдържа. Тези вещества се използват, за да подобрят съдържанието, вкуса и трайността й. Добавките и консервантите могат да причинят дисбаланс на имунитета чрез промяна в стомашните бактерии и увеличаване на възпаленията. Проучване на група учени от САЩ и Израел през 2015 г., свързват консервантите и добавките с лошо функциониране на имунитета при гризачите. Затова диетолозите съветват да се избягва беконът, супите и зеленчуците от консерви, замразените храни, снаксовете и храните, които имат дълга трайност.

6. Определени мазни храни

Има мазнини, които са добри за нашето здраве.Тъй наречените наситени мазнини обаче не са сред тях. Те могат да активират възпаления, които повлияват имунния отговор. Освен това те подтискат функцията на белите кръвни телца, което може да увеличи риска от инфекции. Изследвания на гризачи, направени през 2019 г. показват, че хранителен режим с висок прием на мазнини, може да разруши обвивката на червата, което увеличава предразположението към заболявания. Много хора са склонни да употребяват повече омега-6 мазнини и далеч по-малко омега-3 мазнини. Омега-6 мазнините обаче подпомагат възпалителните протеини, които отслабват имунната система. Според едно изследване на група учени от Австралия, публикувано през 2019 г. омега-6 мазнините могат да увеличат риска от астма и алергични ринити.

7. Изкуствено подсладени храни

Не само захарта е тази, която съсипва имунната ни система. Подсладителите, които използваме, за да я избегнем, също могат да бъдат вредни, ако не и повече. Те могат на причинят промяна в чревните басктерии, повече възпаления и по-слаб имунен отговор. Особено едни от най-често използваните, каквито са сюкралозата и захарина, могат да причинят дисбаланс на чревния биом. Те могат и да насърчат започнало развитие на автоимунно заболяване.

8. Пържени храни

Пържените храни се „съревновават“ с бързо приготвените храни и обработените меса по съдържание на вредни крайни вещества. Те увеличават риска от разрушаване на клетката и възпаления. Те лишават организма от антиоксиданти, пречат на чревните бактерии и причиняват лошо функциониране на клетките. Всичко това може да доведе до увеличен риск от определени видове рак. Така че диетолозите съветват доколкото е възможно да опитате да се справите с пристрастието към пържените картофи, пърженото пиле, бекона и любимата храна на британците fish and chips.

9. Кофеин и алкохол

Кофеинът сам по себе си не може да съсипе вашата имунна система, но липсата на сън – със сигурност. Така че, ако консумирате кофеин близко до времето за лягане, можете да стоите много часове с отворени очи, вместо да се насладите на здравословен сън. Както вероятно знаете, кофеин се съдържа не само в кафето, но и в чая, шоколадовите напитки, протеиновите барчета.

Алкохолът има качеството да подтиска имунния отговор, като намалява броя на клетките, които са призвани да се справят с инфекциите. Това може да ви направи по-податливи на сепсис, бавно заздравяване на рани, пневмония и възпаление на белите дробове. Затова, когато пиете алкохол, е добре да се ограничите до едно питие вечер. Когато се отнася до кофеина, добре е да редувате напитки, които го съдържат и такива, в които няма кофеин.

10. Рафинирани въглехидрати

Внимание – не всички въглехидрати са лоши за нас! Въглехидратите дават енергия, особено пълнозърнестите, но рафинираните, които се съдържат в белия хляб, пастата, бялото брашно и захарта, могат да причинят дисбаланс на чревните бактерии. Това от своя страна компрометира имунната система. Като добавка, въглехидратите са високо гликемични храни, които причиняват покачване на нивата на кръвната захар и инсулина. Това води до много свободни радикали и възпалителни протеини в тялото.

„Не само диетата е тази, която оказва влияние на нашето имунно здраве. Възрастта, околната среда, теглото, хроничните физическите или ментални болести, стресът и липсата на сън, са не по-малко вредни. За истинско имунно здраве се нуждаем от балансиран живот с разумна диета, движение и отговорни решения за нашето здраве“, съветва Дарлена Куна.

  • Колко често консумирате тези храни?

    Arab tea and sweets
    • Всеки ден
    • Гледам да не го правя
    • Понякога

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Том Форд – пътят от ранчо в Тексас до върхове в света на модата

Суровоядството-полезно или опасно?