in

Том Форд – пътят от ранчо в Тексас до върхове в света на модата

Том Форд е моден дизайнер и кинорежисьор, който беше креативен директор на Gucci в продължение на 10 години, а след това създаде собствения си бранд, който носи неговото име.

Томас Карлайл Форд е роден на 27 август 1961 година в Тексас. Родителите му са били брокери на недвижими имоти, а малкият Том прекарва голяма част от детството си в ранчото на баба си и дядо си.

Томас има интерес към изкуството още от малък, а майка му и баба му са негово вдъхновение по-късно, когато започва да се занимава с мода. Том комбинира стила на майка си- класически и шик, със стила на баба си- типично тексаски: всичко голямо и крещящо, когато създава дизайните за Gucci.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TOM FORD (@tomford)

Когато Том е в тийнейджърска възраст, семейството му се мести в Ню Мексико, където той посещава елитна гимназия. След завършването, Том се записва в Нюйоркския университет, но става и редовен посетител на скандалния нощен клуб Studio 54 и образованието остава на заден план. На следващата година Том напуска университета и се мести в Лос Анджелис, където изкарва прехраната си с участие в телевизионни реклами.

Няколко години по-късно, Том се връща в университета и започва да учи архитектура. В последната година от обучението си обаче разбира, че модата е неговата страст. Той осъзнава, че архитектурата е прекалено сериозна за него, а модата е перфектният баланс между изкуство и търговия.

Така започва всичко. Форд е твърдо решен да започне да работи при Кати Хардуик – изтъкнат дизайнер на спортни облекла. Той се обажда в офиса на дизайнерката всеки ден в продължение на 1 месец. Самата Хардуик накрая вдига телефона и пита Форд кога ще има възможността да се срещнат, като намерението ѝ е да се отърве от досадните обаждания. Том се появява в офиса й след 2 минути, тъй като бил във фойаето, когато се обадил.

Упоритостта му има ефект и Том е назначен за неѝн асистент. Работи там в продължение на 2 години, след което започва работа при Пери Елис, където създава дънки.

През 1990 година започва пътят на Форд в модната империя Gucci. Той се мести в Милано и става дизайнер на дамско облекло. Форд вдъхва нов живот на Gucci и бързо се издига до креативен директор.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TOM FORD (@tomford)

През 10-те години, в които е креативен директор на марката, той успява да постигне много, обновявайки имиджа на бранда напълно – разширява дейността, като включва мъжко и дамско спортно облекло, вечерно облекло и дори обзавеждане за дома. Том Форд е движеща сила в Gucci през това десетилетие. Годишните продажби на компанията достигат впечатляващите 3 милиарда долара.

След като френската компания Kering купува Gucci през 2004, Форд подава оставката си и създава собствената си марка Tom Ford.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TOM FORD (@tomford)

В началото брандът предлага мъжко облекло и очила. С годините разширява дейността си и се появява Tom Ford Beauty, както и колекции дамски дрехи. В момента Tom Ford има над 100 магазина в целия свят.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TOM FORD (@tomford)

Том е обличал десетки знаменитости, като Мишел Обама, Бионсе, Дженифър Лопес, Гуинет Полтроу, Ан Хатауей, Джони Деп и много други.

Форд печели множество награди както за работата си в Gucci, така и за собствената си марка. През 2001 година става дизайнер на годината.

Освен с мода, Форд се занимава и с кинорежисура. През 2009 година беше дебютът му във филмовата индустрия с филма „Самотен мъж“, с участието на Колин Фърт и Джулиан Мур. Форд е съавтор и режисьор на филма, базиран на романа на Кристофър Ишърууд. Филмът има големи успехи, Фърт печели номинация за най-добра мъжка роля, а Форд печели номинация за най-добър първи сценарий.

През 2016 г. Форд написа, копродуцира и режисира филма „Хищници в мрака“, за който получава номинация за Златен глобус за най-добър режисьор.

През 2014 година, Том се омъжи за Ричард Бъкли, журналист и бивш главен редактор на Vogue Hommes International. Двамата имат син, Александър Джон Бъкли Форд, който е роден от сурогатна майка. Ричард Бъкли почина на 19 септември 2021 година.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TOM FORD (@tomford)

Loading

  • Интересна ли ви беше статията?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Жените наистина плачат“ – българският филм с Мария Бакалова, който завладя Кан

10 храни, които отслабват имунитета ни