in

10 грешки, които допускаме със слънцезащитните кремове

слънцезащитните кремове

Слънцезащитата е важна част от грижата за кожата, не само през летните месеци, а през цялата година, категорични са дерматолозите. Липсата на тези кремове ще доведе до преждевременно стареене на кожата и риск от слънчево изгаряне. Вижте според експертите кои са най-честите грешки, които допускаме със слънцезащитните кремове:

Пропускате важни зони

Когато нанасяме слънцезащитен крем, обикновено покриваме само лицето и забравяме малки зони, които са не по-малко важни, като например ушите и краката. Задната част на шията и деколтето също често се пропускат. Американският дерматолог Ава Шамбан отбелязва, че много често се среща рак на кожата върху нелицеви области като ушите, гърдите, ръцете, краката и гърба. „Слънцезащитата е важна за всички изложени на слънце участъци от тялото ни“, категоричен е експертът. Когато нанасяте слънцезащитен крем, не забравяйте ушите, врата и отвора на ноздрите.

Не слагате достатъчно слънцезащитен продукт

Най-голямата грешка, която хората правят със слънцезащитните кремове е нанасянето на недостатъчно количество от продукта. Според дерматолозите за лицето трябва да се нанася около една чаена лъжичка от крема. Това важи и за слънцезащитните спрейове.

Забравяте да нанасяте повторно

Някои слънцезащитни кремове са доста издръжливи. Те обаче не действат след мокрене с вода и пизпотяване. Експертите препоръчват продуктите да се нанасят на всеки час и половина – два, както и след мокрене или тренировки.

Нанасяне на слънцезащита твърде късно

Често се случва да забравим да се намажем със слънцезащитен крем преди да излезем, но дерматолозите съветват това да се случва 30 минути преди излагане на слънчева светлина.

Пропускате устните

Въпреки, че текстурата на устните ви е малко по-различна от останалата част от кожата ви, тя също се нуждае от слънцезащита. А прекомерното излагане без предпазване на устните, също крие риск от рак на кожата. Експертите съветват да слагате на устните си продукт с минимум SPF15.

Избор на грешен слънцезащитен крем

Изберете слънцезащитен продукт, с който кожата ви се чувства добре. Днес има огромно разнообразие и може да намерите продукти под формата на кремове, спрейове, пудри, лосиони, гелове, балсами и какво ли още не. Най-добрият слънцезащитен продукт е този, който ще използвате редовно, категорични са дерматолозите.

Не го използвате всеки ден

UV лъчите преминават лесно през облаци, стъкло и ниски температури. Дори когато сте вкъщи, слънчевите лъчи могат да навредят на лицето ви, тъй като преминават през стъклото. Затова е хубаво да си слагате слънцезащитен крем всеки ден, не само когато излизате навън. Той трябва да стане част от ежедневието ви, също като миенето на зъбите ви.

Смятате, че факторът във вашия грим е достатъчен

Често си мислим, че нямаме нужда от допълнителна слънцезащита, когато фондьотенът ни или кремът ни за лице е с фактор. Но това не е така. Според дерматолозите те не са достатъчно добри, за да ви предпазят през целия ден и е необходимо да си слагате слънцезащитен крем с по-висок фактор.

Не слагате слънцезащита докато практикувате зимни спортове

Скиорите и сноубордистите трябва винаги да носят слънцезащитен крем в себе си. Когато сме нависоко в планината слънчевите лъчи са още по-силни и сме изложени на още по-голям риск от изгаряне на кожата.

Не използвате достатъчно висок фактор

Дерматолозите препоръчват да използваме кремове с поне 30 SPF през цялата година. При по-чувствителни кожи и деца е препоръчително да се използва 50 SPF. Слънцезащитните кремове са по-добрият избор според експертите, тъй като при спрейовете има риск да не се нанасят равномерно и да се получат изгаряния само на определени места.

  • Използвате ли слънцезащитни кремове през цялата година?

    sunscreen package on beach in summer sun protection spf and PA.
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да оцелееш в България

„Как да оцелееш в България“ – най-смешната книга за сървайвализъм

Римски цифри

Историята на римските цифри