in

Южнокорейският глобален феномен „Squid Game“ – оцеляването във всичките му форми

Пуснат в Netflix през септември 2021-ва, южнокорейският сериал „Squid Game“ за оцеляването във всичките му форми беше посрещнат възторжено от критиците и публиката по цял свят и се превърна в глобален феномен. Дълго време беше най-гледаната тв поредица в стрийминг платформата в близо 100 страни и към момента продължава да оглавява класацията на най-успешните й неанглоезични продукции. Вторият сезон излиза на 22 ноември тази година. А режисьорът Хуанг Донг-хьок открехна завесата още миналата година към сюжета: „Присъединете се с нас още веднъж към един нов свят. Мъжът в костюма с ddakji може да се завърне. Ще се запознаете и с гаджето на Young-heе“.

Историята

Squid Game разказва нетипичната история на задлъжнели хора, които се състезават да играят смъртоносни детски игри, за да спечелят огромно богатство. Драматичният сериал е част от все по-популярната корейска поп култура, която се разпространява в световен мащаб.

В първото тримесечие на миналата година от Netflix отчетоха първата си загуба на абонати. От стрийминг гиганта тогава изразиха надежда, че вторият сезон на “Squid Game” ще помогне за възстановяването на спада от 70% в цената на акциите.

Книгата

На какво си готов, за да сбъднеш най-голямата си мечта? Това е въпросът, задвижващ сюжета на романа „Последен избор“, който е по родните книжарници с логото на „Кръг“. Насочен предимно към тийнейджърската аудитория, фенфикшънът, вдъхновен от „Squid Game“ на Netflix, излиза преди дългоочаквания втори сезон на сериала. Авторът Лу Алори ни качва на шеметна въртележка, която връща в детството, само за да напомни, че сбогуването с него винаги е окончателно.

Едновременно завладяваща и смразяваща, това е история за брутална игра на оцеляване, но и социален коментар за неравенството, предразсъдъците и маските, зад които повечето хора се крият в отчаяното си желание да се впишат.

В центъра на действието е Уил – беден студент, чието бъдеще е напът да се сгромоляса, преди още да е започнало. Но по време на купон момчето получава визитка от непознат, който го уверява, че с едно телефонно обаждане всичките му проблеми ще останат в миналото и животът му най-после ще се подреди. На ръба на отчаянието, Уил решава да се впусне в неизвестното, без да подозира, че игрите, в които приема да участва, са смъртоносни. Колко от над петстотинте играчи ще оцелеят? Може ли човечността да устои даже и насред най-страшния кошмар? И какъв в крайна сметка е смисълът на живота? Отговорите на тези въпроси се крият между страниците…

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.1k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Итало Калвино: Всичко, което сме и имаме, е каталогът на непровалилите се възможности

Пагубният 17 октомври за Ал Капоне