in

„Уроците на Блага“ отпадна от надпреварата за „Оскар“

„Уроците на Блага“, българското предложение за „Оскар“ на режисьора Стефан Командарев, не попадна в късия списък на Академията за най-добър международен филм. Въпреки безпрецедентната си за родна лента кампания, наградите от няколко престижни фестивала и добрият прием от американската критика, „Уроците на Блага“ отпадна от състезанието за най-добър международен филм. Така Стефан Командарев не успя да повтори постижението си (единствено от този род за българското кино) от 2010 г., когато „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ бе сред 9-те, от които финално се избират петте номинирани в категорията. Историята за измамената по телефона пенсионирана учителка вече заслужи голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм в Международния фестивал Карлови Вари. Статуетката за най-добра главна женска роля в Чехия взе и актрисата Ели Скорчева.

От две години насам краткият списък е разширен до 15 филма, но това не се оказа достатъчно. Националните кандидатури в тази категория бяха 88.

Сред заглавията, сред които американската Академия за филмови науки и изкуства ще избира най-добрия неамерикански филм на изминалата година, са очакваните фаворити на Германия („Учителската стая“), Франция („Страсти в кухнята“), Италия („Аз, капитан“), Финландия („Паднали листа“), Дания („Обетована земя“), Испания („Общество на снега“), Япония („Перфектни дни“ на Вим Вендерс), Украйна (документалният „20 дни в Мариупол“), а също и филмите на Армения, Бутан, Исландия, Мексико, Тунис, Мароко.

Номинациите за „Оскар“ 2024 ще бъдат обявени на 24 януари, а 96-ите Академични награди ще се връчат на 10 март.

Сред заглавията, сред които американската Академия за филмови науки и изкуства ще избира най-добрият неамерикански филм на изминалата година, са очакваните фаворити на Германия, Франция, Италия, Финландия, Дания, Испания, Япония, Украйна, но също и предложенията на Армения, Бутан, Исландия, Мексико, Тунис, Мароко.

Бяха обявени шортлисти и в категориите за най-добра песен, филмова музика, звук, специални ефекти, грим и прически, пълнометраже документален филм, късометражни филми (игрален, анимационен и документален). В тези категории доминира „Барби“. Сатиричната комедия на Грета Геруиг ще състезава за най-добър звук, музика и песен – едновременно с три изпълнения, с автори Били Айлиш, Дуа Липа и Марк Ронсън & Андрю Уайът.

След изненадващата новина отпреди няколко дни, че „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан е пропуснат в категорията за най-добри специални ефекти, той ще се състезава в три от 10-те категории – музика (Лудвиг Горансон), грим и звук. „Убийците на цветната луна“ на Мартин Скорсезе присъства в 4, включително за песен.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Мария Нейкова – талант и съдба

Феята на децата Франсоаз Долто