in

Мария Нейкова – талант и съдба

Едва ли има българин, който да не е чувал песента на Мария Нейкова към филма „Козият рог“ – „Вървят ли двама“. Тя е едно от най-обичаните наши песни. На днешния 21 декември през 1945 г. е родена пловдивската певица и композитор. Днес тя щеше да навърши 78 години.

Висшето си музикално образование завършва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в родния Пловдив, а през 1968 г. завършва полувисшия Естраден отдел към БДК в София. През 1969 г. получава първа награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Закъснели срещи“ – в дует с Михаил Белчев. Песента „Яворова пролет“, изпълнена съвместно с Паша Христова и Мими Иванова, е отличена с първа награда в радиоконкурса „Пролет“ – 1970 г.

В края на 1971 г. е заснет новогодишният мюзикъл „Козя пътека“, в който певицата заедно с Паша Христова участват и изпълняват народни песни. Скоро след това Паша загива в тежка самолетна катастрофа при излитане от летище София. В самолета се намира и Мария Нейкова, която оцелява по чудо с тежки наранявания. От коляното надолу има 54 хирургически шева и преживява 6 операции.

На 21 декември 1971 г. самолет на БГА Балкан Ил-18 катастрофира при излитането на летище София – загиват 30 души. Оцеляват певците Мария Нейкова, Борис Годжунов и Янка Рупкина. Причината за самолетната катастрофа не е оповестена официално. Според неофициална версия причината е техническа неизправност на уредите за управление на самолета, който е бил излязъл от ремонт – били са погрешно свързани въжетата на елероните с кормилото на пилота и при завоя, който се опитва да направи пилотът надясно, самолетът се накланя рязко наляво, при което лявото крило се удря в пистата, а от загубата на баланс самолетът се накланя надясно и там се удря дясното крило в пистата. От удара то се откъсва, при което самолетът се разбива в пистата.

След смъртта на Паша Христова Мария никога повече не празнува рождения си ден. Все пак съвместният им мюзикъл е излъчен през същата година. През 1972 г. Нейкова печели „Мелодия на годината“ с песента „Добър вечер, лека нощ“.

През 1973 г. печели втора награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Имам земя“, но това е и най-високото отличие, тъй като първа награда не е присъдена. Същата година тя композира и изпълнява нй-прочутата си песен – към филма „Козият рог“.

През 1975 г. „Балкантон“ издава първата й дългосвиреща грамофонна плоча.

Амплоа на певицата са лиричните балади и успешните адаптации на фолклора в поп музиката. Мария Нейкова е авторка на около 100 поп песни. Особено популярни са баладите й „Светът е за двама“ (1980 г., изпълнена от Орлин Горанов) и „Ще ти говоря за любов“ (2001 г., изпълнена от Стефан Митров). Пише също така музика за филми и театрални спектакли.

Умира на 1 август 2002 г., на 57-годишна възраст, в София.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Многоликият Шмит

„Уроците на Блага“ отпадна от надпреварата за „Оскар“