in

Уникалният режисьорски подход на Матео Гароне

За поредна година „Киномания“ ще представи най-доброто от световното кино. Фестивалът ще покаже за първи път пред българската публика „Аз, капитанът“ на режисьора Матео Гароне, носител на наградата за режисура на 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция. Освен със „Сребърен лъв“, продукцията е отличена и с наградата „Марчело Мастрояни“ за изключителната игра на младия актьор Сейду Сар.

„Аз, капитанът“ проследява пътя на две сенегалски момчета, които мечтаят да емигрират в Италия. Според мотивацията на венецианското жури филмът е разтърсваща съвестта модерна одисея, а режисьорът Матео Гароне умее да преследва амбициозни идеи, въпреки огромните трудности да постига истинност в интерпретацията и чрез разказ между съня и реалността да предаде универсално послание за съпротива и солидарност.

За да постигне автентичност на изпълнението, Матео Гароне запознава актьорите си със сценария едва в началото на всеки снимачен ден. Благодарение на този подход и безспорния си талант, младият непрофесионален актьор Сейду Сар печели сърцата както на публиката, така и на журито.

37-ото издание на Киномания ще се проведе от 16 ноември до 3 декември.

Филмът „Клети създания“ на гръцкия кинорежисьор Йоргос Лантимос пък спечели голямата награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция. Съзряването и еманципацията на млада жена през един фантастичен 19-и век е в центъра на историята, а в главната героиня Бела Бакстър се превъплъщава великолепно Ема Стоун, която Лантимос вече е режисирал във „Фаворитката“. Тук тя е момиче, върнато към живот от брилянтния и неортодоксален учен, изигран от Уилям Дефо. Филмът се прицелва в надпреварата за „Оскар“. Главната актриса отсъстваше от форума заради стачката в Холивуд, но Лантимос не я забрави: „Този ​​филм е Ема Стоун!“, каза режисьорът. Лентата ще открие на 6 октомври деветото издание на кино-литературния фестивал „СинеЛибри“ у нас.

Наградата на зрителите спечели филмът „Щастие“ – режисьорски дебют на италианската актриса Микаела Рамацоти. Историята е за едно дисфункционално семейство, в което брат и сестра се опитват взаимно да си дадат кураж в живота. Отличието си Рамацоти посвети на всички онези, които живеят в нещастие – то може да продължи дълго, но за постигането на щастието трябва да се борим“.

Наградата „Лъв на бъдещето“ бе присъдена на китайския режисьор Лий Хонг Чи за филма му Love Is a Gun („Любовта е пистолет“).

За най-добри изпълнители в съпътстващата програма „Хоризонти“ бяха обявени монголецът Тергел Болд-Ердене за филма „Град на вятъра“ и колумбийската актриса Маргарита Роса де Франсиско за „Раят“. Актьорът е в Монголия и бе изпратил видео, с което благодари, а известната колумбийска звезда произнесе благодарностите си на италиански – нещо, което призна, че прави за първи път.

За най-добър сценарий бяха отличени чилийците Гийермо Калдерон и Пабло Лараин за El Conde. „Не на безнаказаността“ е тяхното послание, визиращо годините на военната диктатура в страната. Купа „Волпи“ за най-добър актьор и актриса заслужиха Петер Сарсгаард за участието си в мексиканския филм Memory – за 50-годишен мъж, поразен от деменция, и актрисата Кайли Спини от „Присила“ на София Копола за превъплъщението си в единствената съпруга на Краля на рока Елвис Пресли.

Голямата награда на журито е за филма „Злото не съществува“ на японеца Рюсуке Хамагучи, а специалната награда на журито – за „Зелена граница“ на полската режисьорка Агниешка Холанд.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Семейство

Ефективно съвременно родителство: мисия (не)възможна

Феноменът Хари Стайлс отвъд зелените очи, къдравата коса и чаровната усмивка