in

Ползите от черницата – българският еквивалент на годжи бери

Събирането на диворастящи храни печели нови и нови привърженици сред жителите на големите градове. В Ню Йорк и Лондон, в Рим и Париж все повече хора се записват на курсове за разпознаване на различните растения, които след това се превръщат в домашните кухни в богата на витамини и нови вкусове храна.

На българските фенове на полезните растения ще им е полезна книгата на Георги Жеков „Българските суперхрани“. В нея наред с обичайните заподозрени като меда, пчелния прашец, лимеца, са представени диворастящите и толкова подценявани и изкоренявани като бурени растения като овчарската торбичка, тученицата, живовлякът, люцерната, великденчето.

Ще се запознаете с над 250 рецепти, сред които и как да приготвим супа от великденче, оризова каша с овчарска торбичка, салата с живовляк. Живовлякът се оказва някаква супербилка, а древна китайска поговорка гласи: „Който пие дълго запарка от живовляк, лицето му ще остане младо“. Копривата си я знаем, че е вкусна и полезна, но не просто полезна – тя съдържа 2 пъти повече витамин С от лимоните! Препоръчва се за прочистване на кръвта, за лесно зачеване и засилване на потентността. Според автора българските суперхрани са подценявани за сметка на вносните, които се рекламират усилено, защото носят търговска печалба. Черницата например в китайската медицина е напълно сравнима като полезност с годжи бери.

Другите супергерои, които са представени с кратка биография и рецепти за различни отвари и ястия, са шипката, лападът, глухарчето, хризантемата.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.5k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

кучета

Как да се погрижим за домашните любимци в студа

Какво е общото между скъпоценните камъни и маите