in

Как да се погрижим за домашните любимци в студа

кучета

Много хора имат домашни любомци, които подобно на нас, страдат заради студеното време. И на кучетата им се случва да настинат. Симптомите, които обикновено се проявяват по време на настинка са кихане, назален секрет, често облизване на носа, насълзени очи, както и умора. При първа проява на индикации на заболяването е важно да се намали продължителността на разходките навън. Когато времето е влажно, след разходка е нужно кучето да се подсуши с кърпа и да си почива дълго време. Това съветват от „Четири лапи“. Ако започне да му се гади, да вдига температура (над 39°C), да кашля или до има раздразнение в областта на очите, е препоръчително да се заведе на преглед при ветеринар.

Когато кучето прояви признаци на настинка, много е важно да му бъдат осигурени топла и уютна среда у дома. Инхалациите са добър начин за облекчаване на настинка при четириногите ни приятели. Подходящи за тях са вода с морска сол, както и различни видове чай. Използването на етерични масла не е препоръчително, защото те могат да бъдат отровни за животните. Инхалациите при кучетата се правят по-лесно, ако те имат обособено легло за спане или клетка за пренасяне. Първо – се поставя купичка пълна с подходящата за инхалации течност пред легълцето или клетката на домашния любимец. След това, той трябва да се покрие с одеяло. По този начин ще се създаде подходяща преграда. Важно е купичката да не се поставя твърде близо до леглото или клетката, за да не я преобърне животното. Течността за инхалации трябва да бъде топла, но не гореща. Стопаните трябва да се уверят, че кучето им се чувства комфортно по време на процедурата, да не го оставят без надзор и да следят за неговото благосъстояние.

Препоръчва се на стопаните да предприемат някои превантивни мерки, за да предпазят домашния си любимец от настинка. Също като нас хората, през зимния сезон, кучетата се нуждаят от повече витамини и мастни киселини. Екстракт от ехинацея, витамин С и алое вера укрепват имунната система. Те могат да се приемат през храната или чрез добавки към нея. Овлажнителите за въздух могат да бъдат полезни за подобряване на качеството му на закрито, но трябва да се избягва използването на ароматизирани пръчки или спрейове.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Магията Шаде Аду

Ползите от черницата – българският еквивалент на годжи бери