in

Какво може да ви стресира по време на празници

стреса

Стрес по празниците е често срещано явление, а причините са най-разнообразни. Психолозите твърдят, че около Коледа и Нова година хората са склонни да се напрягат, раздразнителни са и по-лесно се поддават на неприятни емоции, отприщили се в края на годината, но трупани месеци преди това.

Всъщност основната причина се крие в оптимистичните представи, които имаме за празниците. Свързваме ги с уютен, приветлив и весел дом, обитаван от щастливи членове на семейството, които се събират, за да споделят подаръци, хубави моменти и изискана вечеря. Животът обаче обикновено е сложен и объркан и не е изненада, че много пъти се разминава с нашите представи. С възхода на социалните мрежи това става и все по-очевидно, особено когато други публикуват своята перфектна Коледа и Нова година. Всичко оказва допълнителен емоционален натиск.

Обикновено се стига и до прегаряне на някой в семейството, тъй като ролите не са равномерно разпределени. Зад големите семейни тържества стои някой, който трябва да свърши цялата предварителна работа по организиране, декориране, пазаруване, готвене и т.н. Обикновено майките са тези, които изпитват най-голям стрес, така че вместо да се забавляват, тези хора в крайна сметка са много претоварени.

Разходите за подаръци, храна и украса също могат да направят всеки радостен повод доста стресиращ, особено за тези, които имат финансови проблеми. Затова най-добре е да направите бюджет и да се придържате към него, за да избегнете преразход.

Отсъствието на близки е една от основните причини за стрес по празниците. Те могат да бъдат много трудни за семейство, което наскоро е преживяло раздяла, развод, преместване или смърт на скъп за тях човек. Преминаването през този процес на скръб кара празненствата да копаят по-дълбоко в емоционалните рани.

Хранителните навици също оказват стрес. Някои хора търсят убежище във висококалорични храни и алкохол, за да се опитат да успокоят стреса и безпокойството. Макар и стресът временно да намалее, по-късно се появява ефект на отскок и негативните емоции са склонни да се засилват.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Най-вкусните меденки за Коледа, които да направите с децата

Противоречивата мадам Помпадур