in

Защо едни хора са по-успешни от други

успех

Защо едни хора са по-успешни от други? Защо за един и същ брой години и поставени при същите житейски обстоятелства, някои хора изкарват повече пари от други или водят по-щастлив начин на живот? Съществува ли тайна на успеха? Това са въпроси, които всеки амбициозен човек си е задавал на някакъв етап от живота С темата се захваща  бизнесменът, мотивационен лектор и автор на бестселъра „Изяж жабата!“ Брайън Трейси в книгата „Без извинения: Силата на самодисциплината“. Тя би могла да послужи като ръководство как да постигнем успех в трите най-важни области: саморазвитието, финансовата независимост и личния живот.

Предназначена е за решителни и усърдни хора, които искат да достигнат максимума на своите възможности. Книгата оборва широко разпространеното мнение, че успехът се постига само с талант или изключителен късмет. Точно обратното, в 21 глави Брайън Трейси показва, че някои от най-популярните хора на планетата са успели в живота и кариерата си по много по-прост начин – чрез самодисциплина. Именно тя, подкрепена от стотици часове усърдна работа и учене, е ключът към създаването на полезните навици и поставянето на здравословни цели, които да съответстват с дългосрочните ни мечти и стремежи.

Брайън Трейси очертава като най-голяма грешка в борбата за успеха това да се движим по пътя на най-малкото съпротивление. Вместо да избираме лесния начин, да търсим извинения за своите провали и да ядем десерта преди вечерята си, бизнесменът показва в 21 лесни урока как да контролираме своите мисли и действия. Напътства ни не само каква трябва да бъде настройката ни към живота, за да постигаме значими неща, а и как самодисциплината може да се отрази позитивно на самоуважението и самооценката ни; на позитивния ни образ за самите себе си и личностните ни качества. Заставайки зад думите си с вдъхновяващия си път към успеха, който го отвежда до ръководна позиция в мултимилионна компания, след като дори не е завършил основното си образование, Трейси доказва, че подходът „Без извинения“ работи за всеки, който има мотивацията да положи нужните усилия.

Той описва множеството ефективни начини, по които можем да приложим самодисциплина не само в работен план, а и в личен – във взаимоотношенията си с половинката, с приятелите и децата си. И ни припомня, че времето да започнем да се усъвършенстваме не е някъде неопределено напред в бъдещето, когато перфектният момент магически ще се материализира, а е точно сега. От нас зависи дали ще измислим поредното извинение, или ще запретнем ръкави.

Ето какво пише Брайън Трейси: 

„Може би най-важното прозрение по отношение на успеха е, че за да постигнете нещо значимо, трябва да станете различен човек. Тук не говоря за материалните неща, които постигате или придобивате, а за качествата на човека, който трябва да станете, за да постигнете много над средното. Развитието на самодисциплината е основният път, по който всичко ще стане възможно за вас.

* * *

Една случайна среща разкри причината за успех

Преди няколко години ме бяха поканили на конференция във Вашингтон. В обедната почивка отидох да ям близо до „Фуд Фейр“. Имаше адски много хора, затова седнах на последната свободна маса, въпреки че тя беше за четирима. След няколко минути видях по-възрастен господин с по-млада жена, вероятно неговата секретарка, да се оглеждат с табли с храна в ръце – очевидно търсеха къде да седнат.

При мен имаше много място, затова веднага махнах на възрастния господин и го поканих на моята маса. Той се поколеба отначало, но аз настоях. Накрая седнаха при мен, благодариха ми и започнахме да си приказваме, докато обядвахме.

Оказа се, че това е Коп Копмайер. Знаех кой е той – беше легенда в областта как се постига успех. Беше издал четири бестселъра, като всяка книга съдържаше 250 принципа на успеха, изведени на базата на над петдесет години проучвания по темата. Бях прочел и четирите книги от кора до кора, при това повече от един път.

След като си поприказвахме малко, му зададох въпроса, който много хора в това положение биха му задали: „От всички 1000 принципа за постигане на успех, които сте открили, кой според вас е най-важният?„.

Той се усмихна хитро, сякаш му бяха задавали този въпрос много пъти, и ми отговори без колебание: „Най-важният от всички принципи е формулиран от Елберт Хъбард, един от най-плодотворните американски автори от началото на двайсети век. Той е казал: „Самодисциплината е способността да правиш това, което трябва, когато трябва, независимо дали ти харесва, или не“.

Копмайер продължи: „Има 999 други принципа за успех, които открих в моите проучвания и опит, но без самодисциплина нито един от тях не работи. Със самодисциплина всички работят“.

Следователно самодисциплината е ключът към величието на личността. Тя е вълшебното качество, което ще ви отключи всички врати и ще направи всичко останало възможно. Със самодисциплина обикновеният човек може да се издигне толкова високо и толкова бързо, колкото неговите дарби и интелигентност му позволят. Без самодисциплина обаче дори човек, който е благословен с произход, образование и добро стечение на обстоятелствата, рядко се издига над посредствеността.

Вашите двама най-големи врагове

Така както самодисциплината е ключът към успеха, липсата й е основната причина за провала, недоволството, ниските постижения и нещастието ни. Липсата на самодисциплина ни кара да си измисляме извинения и да се продаваме евтино.

Може би най-големите врагове на успеха, щастието и личната реализация са пътят на най-малкото съпротивление и факторът непосредствен интерес.

Пътят на най-малкото съпротивление е най-лесният път. Хората винаги гледат да си спестят усилията. Идват на работа в последната минута и си тръгват веднага щом им се удаде възможност. Търсят схеми за бързо забогатяване и лесни пари. С течение на времето развиват навика винаги да търсят по-лесен и по-бърз начин да постигнат това, което искат, вместо да направят онова, което е по-трудно, но ще им донесе истински успех.

Факторът непосредствен интерес е допълнение към закона за най-малкото съпротивление и води с още по-голяма сила хората към провал и неуспехи. Принципът тук е, че хората неизменно търсят най-бързия и лесен начин да получат това, което искат, веднага, с малка или никаква загриженост за дългосрочните последици от своето поведение. С други думи, повечето хора правят това, което е в техен краткосрочен интерес, което е забавно и лесно, а не онова, което е необходимо, за да постигнат успех.

Всеки ден и даже всяка минута вие водите вътрешна битка между това да правите правилните, трудни и необходими неща (сякаш ангел е седнал на едното ви рамо) или да правите онова, което е забавно, лесно, без да има някаква ценност (като дявол, който е седнал на другото ви рамо). Всяка минута, всеки ден трябва да печелите битката с фактора непосредствен интерес и да се противопоставяте на привличането на пътя на най-малкото съпротивление, ако наистина искате да постигнете всичко, на което сте способни.

Поемете контрола

Друго определение за самодисциплината е самообладание. Успех може да се постигне само когато човек владее своите емоции, страсти и влечения. Хората, които не могат да владеят страстите си, са слаби, разпуснати, безотговорни.

Самодисциплината може да се определи и като самоконтрол. Способността да контролирате себе си и своите действия, да контролирате думите и делата си, да сте сигурни, че вашите постъпки са синхронизирани с вашите дългосрочни цели и стремежи, е качество, присъщо на хората, които превъзхождат другите.

Дисциплината е и вид себеотрицание. Тя изисква да се откажете от лесните удоволствия, от изкушенията и да вършите само това, което знаете, че е правилно в дългосрочен план и уместно за този момент.

Самодисциплината изисква да отложите удовлетворението – да се откажете от чувството на задоволство в краткосрочен план, за да се наслаждавате на по-голямо възнаграждение в дългосрочен“.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Лошото момче на магьосническия свят – какво е да се изправиш срещу Хари Потър

Бернхард Шлинк: По определени теми човек може да пише само за това, което познава