in ,

Магията Шаде Аду

Снимка: Уикипедия

Тя е красива, носи се стилно, талантлива е и успешна. Днес навършва 65 години. Става дума за британската певица от нигерийски произход Хелън Фолашаде Аду, известна в музикалния свят като Шаде. Идва на бял свят на 16 януари 1959 година в градче на 80 км от столицата на Нигерия – Лагос. Понастоящем живее в Лондон. Не е само даровита певица, но и композитор и музикален продуцент.

Малко известен факт е, че Шаде всъщност първоначално преследва кариера в модата. Баща й Биси Аду е нигериец, преподавател по икономика от йорубски произход, а майка й е Ан Хейс е англичанка, медицинска сестра. Двамата се запознават в Лондон и се преместват да живеят в Нигерия. Когато в брака им започват да изникват проблеми, Хейс се връща с децата в английското градче Клактън он Сий в Есекс. Тя праща четиримесечната Хелън и по-големия й брат Банджи да живеят при своите баба и дядо. Хелън отрасва в Колчестър и от малка обича да чете. Развива интерес към модата. Получава висше образование в известния Saint Martins колеж, където учи моден дизайн. По онова време е убедена, че това е, което иска да прави, дава всичко от себе си. Завършва през 1977 година. Веднага решава да открие модна компания за мъжки костюми. Идеята обаче не й носи нито приходи, нито професионално удовлетворение. А може би всичко на този свят е предопределено и се случва, за да е отворен пътят ни напред. В случая на Хелън – към музиката.

Шаде става популярна през 80-те години на миналия век като фронтмен и вокалист на популярната английска група „Шаде“. Тя е единствената жена в състава, чийто образ се появява на обложките на албумите им. Дебютният Diamond Life влиза в „Топ 10“ на Великобритания през 1984 г. и става платинен. Днес, десетилетия по-късно, певицата се радва на любовта на милионите си фенове из цял свят, има няколко мултиплатинени албума и награди „Грами“. Музиката, която създават, включва елементи на соул, джаз, ритъм енд блус, куайът сторм, софт рок, фънк, изи лисънинг и адълт кънтемпъръри.

Споделя, че гледа на себе си повече като музикант, отколкото като знаменитост, както и че не е човек, който се нуждае от много пари и ако някой нахлуе в къщата й, след половин час ще си тръгне, без да е открил нищо ценно, което да открадне. „Славата ме притеснява, така че правя всичко възможно да избягвам места, които привличат внимание“, не крие певицата. Вярва, че веднъж песента излезе ли, тя вече не е нейна, а на хората и това е основната идея на музиката. „Тъгата в песните всъщност е нещо положително. Не песента те прави тъжен – тъгата е вече вътре в теб, а песента те кара да признаеш това и да се отървеш от тъгата“, убедена е Шаде. И съвсем откровено споделя, че иска на гроба й да пише: „Ако искате, можете да танцувате тук“, което може да се приеме като ключ към цялата й житейска философия. „Стремя се да въодушевявам и вдъхновявам хората. Това е моята амбиция“, споделя още колоритната певица.

Най-голямото предизвикателство за нея обаче е да бъде родител: „Да си майка, значи да бъдеш силна. Майчинството е най­-трудната работа, с която съм се заемала. Не се оплаквам и никога не съм наемала бавачка за дъщеря си. Когато се роди, Ила стана центърът на моя живот„. Когато не се справя и не е силна в тази си роля, Шаде признава, че се преструва на такава.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Защо е важно да имаме списък на страхотни неща

кучета

Как да се погрижим за домашните любимци в студа