in

Юбер дьо Живанши – един от гениалните дизайнери на 20-ти век

Юбер дьо Живанши и Одри Хепбърн
Снимки: Instagram/Robert Doisneau 1960

Френската модна къща Givenchy е синоним на лукс и изящество. Основана е през далечната 1952г. от Юбер дьо Живанши и до ден днешен облеклата, аксесоарите и парфюмите на марката са любими на много жени по целия свят.

Юбер дьо Живанши е един от диктаторите на модата през втората половина на 20-ти век и „голямата любов“ на Одри Хепбърн. Хепбърн е първата и най-голяма муза на френския дизайнер, а актрисата казва, че е „зависима от Живанши“ и носи негови творения както в ежедневието, така и във филмите си и на червения килим.

Биография

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christie’s Paris (@christiesparis)

Юбер Джеймс Марсел Тафин дьо Живанши е роден на 21 февруари 1927 година в град Бове, Северна Франция. Юбер е роден в аристократично семейство, баща му Люсиен Тафин дьо Живанши е маркиз, но умира, когато Юбер е само на 3 годинки. Юбер дьо Живанши и брат му Жан-Клод са отгледани от майка си и баба си.

През 1944г. Живанши се мести в Париж, където учи изкуство в l’École nationale supérieure des Beaux-Arts. Въпреки че обмисля кариера в областта на правото, той решава да влезе в света на модата. Едва на 17-годишна възраст Живанши започва работа при дизайнера Жак Фат. След това работи и за други големи френски дизайнери- Люсиен Лелонг, Робърт Пиге, Елза Скиапарели.

Създаването на модна къща Givenchy

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jeanienunu (@jeanienunu)

Юбер дьо Живанши отваря своя собствена модна къща през 1952г. Дебютната му колекция става тотален хит. Тя включва дълги поли, феерични блузи, както и прочутата „блуза Бетина“, вдъхновена от неговата муза Бетина Грациани, парижки супермодел.

Със следващите си колекции Живанши представя елегантни вечерни рокли, женствени шапки и костюми. Така Givenchy става синоним на парижки шик.

През 1953 година Живанши се запознава с испанския дизайнер Кристобал Баленсиага, който става негов ментор. В средата на 50-те години двамата заедно създават нов силует при дрехите, при който дрехите са със свободна кройка и талията не е подчертана.

Връзката на Юбер дьо Живанши и Одри Хепбърн

Френският дизайнер работи с много знаменитости и облича някои от най-красивите и стилни жени в света, като първата дама на САЩ Жаклин Кенеди Онасис, Грейс Кели, Уолис Симпсън, Бейб Пейли и други, но връзката му с Одри Хепбърн е най-специална.

Двамата се срещат през 1953 година в Париж, за да обсъдят тоалетите на Одри във филма „Сабрина“. Между тях веднага пламва искра. Живанши открива своята муза, а Хепбърн- творецът, който открива истинската ѝ същност.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nicole, 24 (@favourite50sand60s)

Някои от най-запомнящите се визии на Одри Хепбърн са дело на френския дизайнер. Емблематичната черна рокля на Одри във филма „Закуска в Тифани“ е негово произведение и именно заради тази рокля се ражда фразата за „малката черна рокля“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sassan Pesyan (@sa_pesyan)

През следващите години Живанши облича актрисата за повечето ѝ филми- „Следобедна любов“, „Шарада“, „Заедно в Париж“, „Обир в музея“ и т.н.

Първите колекции на Живанши са вдъхновени от Одри и дори създава парфюм специално за нея. L’Interdit е вдъхновен от Хепбърн и не излиза на пазара в продължение на 7 години. Превръща се в запазена марка на актрисата.

Връзката между двамата е изключително силна и приятелството им само се задълбочава с годините. Двамата си имат пълно доверие и именно на това се дължат добрите резултати, които постигат.

Последните години на дизайнера

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marcel Peithmann (@mrcllsmxms)

През 1988 година Живанши продава бизнеса си на компанията Louis Vuitton Moët Hennessey, но продължава да работи като дизайнер още 7 години. През 1995г. представя последната си колекция и се оттегля.

През последните години от живота си, Живанши живее във френската провинция. Неговата работа е показвана в различни изложби и получава награда от Съвета на модните дизайнери на Америка през 1996г.

Юбер дьо Живанши умира на 91-годишна възраст, на 10 март 2018г.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christie’s Paris (@christiesparis)

Самият дизайнер, неговата работа и неговите думи са много вдъхновяващи:

„Луксът е във всеки детайл.“

„Вярвам напълно, че талантът ми e даден от Господ. Аз моля Господ за много, но и му благодаря.“

„Не съществува жена, която не иска да изглежда като Одри Хепбърн.“

„Роклята трябва да следва женското тяло, а не обратното.“

„Всичко, от което има нужда една жена, за да бъде шик, е тренчкот, два костюма, чифт панталони и кашмирен пуловер.“

„Тайната на истинската елегантност е да изглеждаме като себе си.“

„Прическата е последната подсказка за това колко добре познава себе си една жена.“

Loading

  • Харесвате ли френския бранд?

    Givenchy
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

хари потър

Колко струва среща със звезда от „Хари Потър“ в България ?

Денят на маратонката

Маратонки с кауза