in

Професиите, които съсипват метаболизма

метаболизма

Чели сте какви ли не статии как да подобрите метаболизма, нали? Спазвате какви ли не диети, за да топите килограми, но пак не се получава. Е, това вече не е изненада. Учените вече потвърдиха, че има още нещо, което съсипва метаболизма и може да доведе до наднормено тегло и диабет тип 2. Това е нарушеният циркаден ритъм според проучване, публикувано в края на 2021 г. в научния журнал Science Advances.

Какво е циркаден ритъм?

Ритъмът в човешкото тяло в рамките на 24 часа, който следва смяната на деня и нощта. Казано по-просто – нашият вътрешен часовник. Окава се, че той е по-фундаментална част от комплексната биология на човек, отколкото можете да си представите.

Циркадният ритъм „цъка“ като часовник във всяка клетка от нашето тяло, а „часовниците“ на всички клетки се „регулират“ от главния часовник в мозъка. Има моменти обаче, когато главният часовник изключва, а онзи в клетките продължава да цъка. Тогава настъпва нарушаване в циркадния ритъм. А според едно изследване на учени от Бостън, публикувано през 2015 г. в американското научно издание Proceedings of the National Academy of Science, „циркадната система и нейното нарушаване имат значително влияние върху глюкозната толерантност“.

Един лесен начин да си представите това, е да се вгледате във всекидневния режим на хранене. Нашето тяло очаква да се храни в определено време, затова ни праща сигнали да ядем, за да му дадем енергия. Тялото не очаква да получи такива сигнали по средата на нощта, защото предполага, че тогава спим. Ако се случи да получи такива сигнали, когато не очаква, това нарушава глкозната толерантност. С други думи, тялото не може да обработва захарта пълноценно. Когато някой нарушава глюкозна толерантност, нивото на глюкозата в кръвта му се повишава. Затова хората, които работят (и ядат) нощем са изложени на много по-висок риск да развият диабет или сърдечно-съдови болести, отколкото много други.

Какво казват учените?

„Екперименти върху животни показват, че тези негативни ефекти могат да се дължат на разминаване между централния и периферния „часовник“ в организма на човека. Точно това прави нощното хранене“, казва Сара Челапа, учен невролог в болницата Бригъм в Бостън и един от водещите автори на проучването.

За да проверят твъдението си, тя и колегите ѝ направили експеримент с 19 души, които живели 14 дни в лаборатория. В началото на експеримента учените оценили базовия циркаден ритъм на участниците при едни и същи условия. За да постигнат това, те държали участниците будни в продължение на 32 часа в стая с регулиране на осветлението и им сервирали храна всеки час. Целта била да се уеднакви циркадният ритъм. След това учените опитали да симулират работа през нощта.

Участниците били разделени на две групи. Нощната група получавала поне едно хранене, както би станало, ако работят нощна смяна. Дневната група не получавала храна през нощта. Накрая се оказало, че при хората, които се хранят през деня, няма значителна промяна, но при другата група, която се храни през нощта, глюкозният профил се е вдигнал с 19%.

Това предполага, че яденето през деня, може да се противопостави на някои от страничните ефекти от нощна работа. „Ние не очаквахме, че ограничаването на храненето само през деня не само ще подобри глюкозната толерантност и циркадния синхрон, но може напълно да ги нормализира дори при хора, които работят през нощта и спят през деня“, казва Челапа.

Кои са застрашени?

Оказва се, че хората, които не само работят, но и се хранят през нощта, са по-застрашени от нарушаване на метаболизма. Тъкмо затова изследването би могло да им помогне да се справят с някои негативни ефекти, които нощната работа има върху здравето. Една от възможностите е да не се хранят нощем.

„Изследването показва още, че храненето през деня поставя в синхрон централния и периферния ритъм и ни предпазва от глюкозна нетолерантност“, заключават Челапа и коегите ѝ.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

кафе

Магията да рисуваш с кафе

Victoria’s Secret

Ангелите на Victoria’s Secret работят… в пожарната