in

Кристиан Лакроа- френският дизайнер с различно мислене

Лакроа
Снимка: Instagram/mariapozuelotalent

Кристиан Мари Марк Лакроа е френски дизайнер, известен със своя различен поглед върху нещата. Неговите дизайни съчетават лукс и безгрижие. Обича да използва ресни, мъниста и бродерия, както и ярки цветове.

Лакроа не се интересува толкова от периода, в който живее, колкото от историята на родната си страна и град Арл в Южна Франция.

Биография

В ранна възраст дизайнерът започва да скицира костюми, вдъхновени от историята. През 1969 г. Лакроа завършва гимназия и след това се премества в Монпелие, където учи история на изкуството в университета.

През 1971 г. се записва в университета Сорбона. Докато инвестира усилията си в дисертацията си, Лакроа следва курс по музейни изследвания от École du Louvre. По това време се стреми да стане уредник в музей. Той се запознава с Франсоаз Розенстил и двамата се харесват един на друг – женят се през 1974 г.

Според Лакроа, светът на модата се насочва към задънена улица или може би към фаза, в която няма какво толкова да се търси или да се показва. Според дизайнера има цял куп хора, които прекарват времето си в създаване на фалшив свят на модата, като редактори и фотографи в пресата. Има и такива, които са добре свързани с потребителите, но имат плоски възгледи за модата, като Uniqlo, H&M или Zara. На всичкото отгоре списанията обикновено рекламират само скъпи марки, които имат пари за реклама. Следователно модата е забулена в силно безразличие към истинската модна индустрия.

Модата

През 1987 г. той отваря своя модна къща и година по-късно Лакроа започва да проектира и продава прет-а-порте, вдъхновен от различни култури. За дизайните му критиците смятат и заявяват, че Лакроа не разбира от какво облекло се нуждаят работещите жени. През 1989 г. той пуска чанти, очила, обувки, бижута, вратовръзки и шалове. През същата година отваря няколко магазина в Арл, Париж, Тулуза, Екс ан Прованс, Женева, Япония и Лондон.

Скоро френският дизайнер е забелязан и оценен. Започва да се появява в заглавията на печатните и електронните медии, благодарение на своите фантастични и пищни творения. За своите творения, Лакроа се позовава предимно на историята на модата, от различни части на света, и от фолклора.

За съжаление от 1987 г. до закупуването ѝ от LVMH на Falic Fashion Group през 2005 г., модна къща Лакроа е изправена пред нарастващи загуби от повече от 200 милиона евро.

Освен модните си начинания, дизайнерът е проектирал интериорите на няколко водещи хотела, включително хотел Bellechasse, хотел Le Petit Moulin, хотел Le Notre Dame, както и някои малки луксозни хотели по целия свят.

Модата на Кристиан Лакроа не е нещо, което всеки може да носи навсякъде, но неговите творения си заслужава да бъдат разгледани, тъй като са смели, иновативни и авантюристични.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Джейсън Стейтъм

Забележителният Джейсън Стейтъм на 55

„Нирвана“ – безумният любовен полет на Яворов и Лора