in

Кристиан Лакроа- френският дизайнер с различно мислене

Лакроа
Снимка: Instagram/mariapozuelotalent

Кристиан Мари Марк Лакроа е френски дизайнер, известен със своя различен поглед върху нещата. Неговите дизайни съчетават лукс и безгрижие. Обича да използва ресни, мъниста и бродерия, както и ярки цветове.

Лакроа не се интересува толкова от периода, в който живее, колкото от историята на родната си страна и град Арл в Южна Франция.

Биография

В ранна възраст дизайнерът започва да скицира костюми, вдъхновени от историята. През 1969 г. Лакроа завършва гимназия и след това се премества в Монпелие, където учи история на изкуството в университета.

През 1971 г. се записва в университета Сорбона. Докато инвестира усилията си в дисертацията си, Лакроа следва курс по музейни изследвания от École du Louvre. По това време се стреми да стане уредник в музей. Той се запознава с Франсоаз Розенстил и двамата се харесват един на друг – женят се през 1974 г.

Според Лакроа, светът на модата се насочва към задънена улица или може би към фаза, в която няма какво толкова да се търси или да се показва. Според дизайнера има цял куп хора, които прекарват времето си в създаване на фалшив свят на модата, като редактори и фотографи в пресата. Има и такива, които са добре свързани с потребителите, но имат плоски възгледи за модата, като Uniqlo, H&M или Zara. На всичкото отгоре списанията обикновено рекламират само скъпи марки, които имат пари за реклама. Следователно модата е забулена в силно безразличие към истинската модна индустрия.

Модата

През 1987 г. той отваря своя модна къща и година по-късно Лакроа започва да проектира и продава прет-а-порте, вдъхновен от различни култури. За дизайните му критиците смятат и заявяват, че Лакроа не разбира от какво облекло се нуждаят работещите жени. През 1989 г. той пуска чанти, очила, обувки, бижута, вратовръзки и шалове. През същата година отваря няколко магазина в Арл, Париж, Тулуза, Екс ан Прованс, Женева, Япония и Лондон.

Скоро френският дизайнер е забелязан и оценен. Започва да се появява в заглавията на печатните и електронните медии, благодарение на своите фантастични и пищни творения. За своите творения, Лакроа се позовава предимно на историята на модата, от различни части на света, и от фолклора.

За съжаление от 1987 г. до закупуването ѝ от LVMH на Falic Fashion Group през 2005 г., модна къща Лакроа е изправена пред нарастващи загуби от повече от 200 милиона евро.

Освен модните си начинания, дизайнерът е проектирал интериорите на няколко водещи хотела, включително хотел Bellechasse, хотел Le Petit Moulin, хотел Le Notre Dame, както и някои малки луксозни хотели по целия свят.

Модата на Кристиан Лакроа не е нещо, което всеки може да носи навсякъде, но неговите творения си заслужава да бъдат разгледани, тъй като са смели, иновативни и авантюристични.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Джейсън Стейтъм

Забележителният Джейсън Стейтъм на 55

„Нирвана“ – безумният любовен полет на Яворов и Лора